Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama- kaśkaa

martwy mleczak-jedynka - zostawić czy leczyć kanałowo?

Polecane posty

Gość mama- kaśkaa

miał ktos podobny problem?mojemy 3-latkowi ciemnieje ząbek, prawdopodobnie jest martwy. jedna dentystka kazała ggo leczyc kanałowo, bo jest prawdopodobieństwo,że stały ząbek też będzie martwy, druga dentystka kazala go zostawić, twierdząc że przy leczeniu kanałowym wbija sie iglę w dziasło, wpuszcza płyn i stały ząbek może wyjść bez szkliwa. Co robic? moze ktos miał podobny przypadek??

Gość do autorki........,
twoja dentystka to jakis debil...jaka igla w dziąslo? ty bylas na pewno u stomatologa czy u jakiegos przygłupiego rzeznika?

Gość Ponoc niedziela ma byc piekna.
wbija sie igle w dziaslo zeby dac znieczulenie.Ja bym zostawila tego zabka,moja corka tez tak miala i satly zab zdrowy jej wyszedl.Mleczaka kanalowo bym nie leczyla.

Gość callamunnada
a co twoj dzieciak je i pije?pewnie duzo slodkosci -sloycze , soczki kupne i napoje -sam cukier i chemia -

Kanałówka przy mleczakach? Pierwszy raz słyszę. A co do znieczulenia to przy jedynkach są dwa wkłucia.Jedno w dziąsło a drugie w podniebienie. I nie straszę bo tak jest.

Gość domkowa
ale igiełka cienka jak włosek :) wiem , bo ja nawet martwe zęby leczyłam w znieczuleniu . i jkai jest sens leczyć i to jeszcze w tak skomplikowany sposób mleczaka . który i tak za 4-4 lata wypadnie ?

Gość mam_ba
mleczaki można leczyć kanałowo ale bardzo rzadko się to stosuje. nie "zarazi" on na pewno stałego zęba, ile lat ma dziecko?

Gość mam_ba
przepraszam nie doczytałam.

Gość mam_ba
przepraszam nie doczytałam-3 latka

Gość dentina
Oczywiście,że leczyć! Martwy ząb mleczny stanowi zagrożenie dla zęba stałego. Obumarła miazga może zropieć i wtedy bakterie z kanału przechodzą na tkanki okołowierzchołkowe powodując ropień. A taki ropień bezpośrednio zagraża jedynce stałej. Może dojść do nieprawidłowego rozwoju tkanek twardych w zębie stałym. Nie rozumiem podejścia typu: po co leczyć przecież i tak wypadnie. Nie ma się co dziwić, że polskie społeczeństwo w takim stanie ma zęby skoro mamusie mają takie podejście.