Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzionek

PIZZA:) DOMOWA DUŻO TAŃSZA I PYSZNA

Polecane posty

Gość gość
macie moze jakis b. dobry sprawdzony przepis? chciałabym zrobić w nastepny weekend

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
chlopka z kanaly "kocham gotowac " ma super przepis akurat teraz robie pizze z jego przepisu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dzieki, mam ten granitowy kamien do pieczenia a nie mam pomyslu na pizze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stoktorta9
jak pizza to z kukurydzą! :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość janulko
ja wolę z ananasem:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A jakiś przepisik na ciasto???? Kiedyś piekłam, ale za wysokie wychodziło mi ciasto. Moja mam do tej pory za takim tęskni, ale ja chciałabym cienkie ciasto niczym z Włoch. Przepisik proszę tu wkleić. Ale nie link, tylko przepis. I nie kamień do pizzy, bo już robi się niedobrze od tego reklamowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak robiłaś ciągle według jednego przepisu to jakim cudem spodziewałaś się innych wyników? :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ktoś napisał żeby nie smażyć składników, ja zawsze wczesniej delikatnie podsmażam pieczarki - pozatym ludzie żadna pizza nie upiecze sie na blasze chyba że głęboko mrożona z marketu, ale tego chyba nie można nazwać pizzą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość domowapizza com
niektóre składniki dobrze jest podsmażyć ale nie jest to konieczne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kijem w ryj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Składniki pizzy domowej Podane proporcje powinny wystarczyć do przygotowania pizzy o wymiarach ok. 20*30 cm. Na dużą brytfankę warto podwoić ilość składników. Ilość dodatków dobierz wedle własnych upodobań, jednak nie należy ich żałować. Ciasto do pizzy 250 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 150 ml gorącej wody dwie łyżki oliwy z oliwek sól do smaku Dodatki do pizzy Sos pomidorowy Starty żółty ser Szynka, salami, boczek (lub dowolny miks ulubionych wędlin) Pieczarki Kolorowa papryka Kukurydza z puszki Cebula Czosnek Suszone oregano Przygotowanie pizzy Zacznij od przygotowania ciasta. Wsyp drożdże do bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na moment. Mąkę przesiej (lub po prostu wsyp) do dużej miski, dodaj sól i oliwę z oliwek, a na koniec wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy łyżki, a kiedy ciasto zacznie się formować na jednolitą masę wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania zwartej i sprężystej kuli o gładkiej powierzchni. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, możesz je oprószyć odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania przez 30 minut. pizza-ciasto-rosnie W czasie kiedy ciasto wyrasta w misce, zajmij się przygotowaniem dodatków, w tym sosu pomidorowego. Polecam skorzystać z tego przepisu na sos pomidorowy, ale użyć możesz też innego który akurat masz pod ręką, a może kupiłaś w sklepie. W ostateczności nada się nawet ketchup. Wszystkie wędliny pokrój na nieduże kawałki, a warzywa w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy z oliwek (aby nie przywarło w trakcie pieczenia) i rozprowadź dłońmi tak aby równomiernie wypełniło brytfankę. Następnie nakłuj kilkanaście razy widelcem i odstaw jeszcze na 10-15 minut aby ponownie wyrosło. Następnie posmaruj ciasto odrobiną oliwy z oliwek, a na wierzch nałóż sos pomidorowy. Nie za mało – żeby pizza nie była sucha, ale też nie za dużo, żeby z pizzy nie zrobiła się zupa (pieczarki i inne warzywa i tak puszczą soki w trakcie pieczenia). Na sos pomidorowy nałóż wędliny, a na wędliny wszystkie warzywa. Na sam koniec obficie posyp pizzę startym żółtym serem. Możesz jeszcze posypać po serze suszonymi ziołami, co nada pizzy bardzo ładny zapach. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C (grzałka górna i dolna), najlepiej na dolną półkę – dzięki temu grube ciasto dobrze się upiecze zanim ser na górze zacznie się przypalać. Pieczenie pizzy powinno trwać 20-25 minut, a czasem nawet i 30 minut (to zależy od piekarnika). Gotowa pizza powinna mieć ciasto zrumienione na złoty kolor (szczególnie od spodu). Nie zaszkodzi sprawdzić poziom upieczenia ciasta przy pomocy wykałaczki – tak samo jak to się robi w przypadku ciast deserowych. Przy odrobinie wprawy i dobrej znajomośc****ekarnika wystarczy na pewno metoda „na oko” :) Pizza domowa obowiązkowo serwowana jest z ketchupem lub dodatkowym sosem pomidorowym do posmarowania w trakcie jedzenia. W porządnej włoskiej pizzerii ketchup to byłoby świętokradztwo, ale w końcu jesteś w swojej kuchni i w swoim domu – tu wolno wszystko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
sos pomidorowy do pizzy :) - ja robię po prostu z passaty pomidorowej z kartonika - przyprawiam ją solą, cukrem, czosnkiem, pieprzem, papryką, oregano, bazylią.. i już

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
też sama robię sos i piekę pizze na granitowym kamieniu, spod jest idealnie chrupki :) w porównaniu do domowej pizzy pizza z pizzeri jest 'gumowa'

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malina322015
az mam ochote na taką pizze:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jakiej mąki uzywacie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marry12
Nie każdy ma czas na robienie swojej pizzy. Zwłaszcza gdy cały tydzień jesteśmy zabiegani. Dlatego ja zawsze zamawiam pizze ze swojej ulubionej pizzeri http://www.skubacz.pl/pizza/kielce Jeśli nikt jeszcze o niej nie słyszał to polecam bo na prawdę mają mega duży wybór i na prawdę smaczne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Składniki (na tortownicę 28 cm; około 3-4 porcje): ✔ 0,5 kg mąki (ja daję tortową ale 550 czy 650 też może być ;)) ✔ 100 ml letniego mleka ✔ 45 g świeżych drożdży (mniej więcej, ja zwykle daję od 40-50 g) ✔ 1 łyżeczka cukru ✔ 200-250 ml letniej wody* ✔ 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju ✔ 0,5 łyżeczki soli ✔ ulubione dodatki: np. ser(y), szynka, salami, pieczarki podsmażone lub nie, zioła (estragon, oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn, natka pietruszki – najlepiej świeże), przyprawy (sól, pieprz, papryka), przecier pomidorowy lub keczup, papryka konserwowa, cebula, kukurydza, oliwki, pomidory, ananas, jajko, brokuły itd. itp. ;) Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć, umieścić w kubku lub miseczce. Zasypać cukrem i letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Mąkę przesiać do miski o szerokiej średnicy a następnie zrobić w mące otwór. Wyrośnięte, buzujące drożdże wlać do przygotowanej dziury i zasypać mąką z boków. Ciasto początkowo wyrabiać delikatnie aż do połączenia się składników. Wówczas wsypać sól i wlać letnią wodę, ale nie całą bo może nie być to konieczne*. Wyrabiać ciasto podbijając je od jednej strony od spodu, ku górze po skosie (czyli, jeśli wyrabiamy prawą ręką do lewą trzymamy miskę, a prawą podbijamy ciasto w stronę łokcia lewej ręki ;)). Miskę należy mocno trzymać drugą ręką lub jeśli nie mamy siły można poprosić o pomoc w jej trzymaniu drugą osobę. Od czasu do czasu obracać miskę by ciasto wyrabiać równomiernie. W razie potrzeby w trakcie wyrabiania dodać wody lub podsypać mąką*. W wyrabianiu chodzi o to, by ciasto jak najmocniej napowietrzyć, więc nie tłamście go tylko unoście. Ciasto należy wyrabiać od 5-10 minut, najlepiej do czasu aż będą widocznie pęcherzyki powietrza. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misce skrapiając je oliwą z oliwek (ja używam oleju z pestek winogron z rozmarynem). Przykrywamy miskę ścierką płócienną i odstawiamy ciasto na 20 minut. Mamy wówczas czas na przygotowanie i pokrojenie dodatków :). Ja zawsze rozrabiam zioła z koncentratem i odrobiną oliwy z oliwek i tym później smaruję ciasto. Obowiązkowo idzie jakaś wędlinka, zwykle szynka lub salami, papryka konserwowa, pomidory, pieczarki i ser – to być musi ;). Chyba, że robię hawajską, wówczas daję do sosu z koncentratu trochę majonezu a na wierzch pokrojonego ananasa, szynkę, kukurydzę i ser żółty :). Po przygotowaniu składników na wierzch i wyrośnięciu ciasta robimy tak: ciasto kilkukrotnei przerabiamy tak jak poprzednio to robiliśmy, żeby oliwa lepiej się rozprowadziła a ciasto nieco opadło. Następnie przekładamy nasze ciacho do formy silikonowej (można też do innej, wyłożonej papierem do pieczenia). Dla wygodniejszego rozciągnięcia ciasta do krawędzi formy obsypujemy ciasto delikatnie mąką (wówczas nie będzie nam się kleić do rąk i będzie bardziej plastyczne. Tak przygotowanie ciasto przykrywamy ponownie ścierką i odstawiamy na 5 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180-190°C. Mamy teraz czas na posprzątanie ewentualnego bałaganu ;) i pozmywanie naczyń. Po 5 minutach nakładamy na ciasto sos oraz ulubione składniki. Należy pamiętać, aby składników nie było zbyt dużo ani nie były zbyt mokre, bo ciasto nie wyrośnie i będzie gumowate w środku. Myślę, że warstwa składników na cieście nie powinna przekraczać samej grubości ciasta, ale to tylko moja rada ;). Tak przygotowaną pizzę pieczemy 35-45 minut w temperaturze najpierw 190°C przez kilka minut, a później można spokojnie zmniejszyć do 170°C. można sprawdzać spód pizzy podczas pieczenia – jeśli chcemy go bardziej zrumienić wówczas podnosimy nieco temperaturę albo zmieniamy ustawienie grzania piekarnika na spód, ale ja zawsze piekę na „góra+dół”. Bez nawiewu, bo to ciasto drożdżowe, a one tego nie lubią ;).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grolszek
Dobra jest domowa, ale trzeba mieć dobry piekarnik. Zawsze można zamówić pizzę do domu ;) Ja tak zwykle robię, zamawiam z Pizza Party, ciasto jest miękkie, cienkie, aromatyczne. Mówię o lokalach wrocławskich, ale wiem, że w innych miastach też mają swoje siedziby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bolik
Ze względu na brak czasu i umiejętności, stawiamy na pizzę z http://www.partypizza.pl/ Sami komponujemy pizzę, więc jemy to na co mamy ochotę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ktoś już wrzucił tu yt z pizza jak z pizzerii. Polecam. Cienkie ciasto. Robiłam też z dziećmi. . Prosty przepis. Zawsze wychodzi, a jestem beztalencie w kuchni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja tam wole swoją wypróbowaną, bo mi ciasto średnio wychodzi. Pizzeria Gusto we Wrocławiu i do tego ich czeskie piwko, bomba!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tez jestem za kupna, byłam w Gusto tak jak poprzednik/czka pisał/a jest bardzo dobra pizza i maja dobre dania obiadowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość telka8
Pizza domowa jest smaczna, ale czasem warto zamówić sobie pizzę z miasta. Która pizzeria jest najlepsza? Jedliście kiedyś pizzę z http://PartyPizza.pl ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość panimendoza
Nie jest to takie trudne :P najgorzej że trochę trzeba nabrudzić maką ale to jedyny minus. Ciasto nie wyszło mi tylko raz w życiu alae zaraz zrobiłam nowe. Na spód robie sos z pomidorów z kartonika primo gusto więc nie muszę parzyć ani obierać a są nawet smaczniejsze niż świeże. Na góre już tylko trochę sera i co tam się chce i do piekarnika :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moją ogromną pasją jest gotowanie dlatego postanowiłam założyć bloga na Facebooku. Blog ma nam służyć do wymiany przepisami. Zapraszam serdecznie do polubienia strony web.facebook.com/Gotowanie-moja-pasja-1740833252611549/ Zapraszam do zamieszczania postów ze zdjęciami potraw i przepisami. Dodam że kto pierwszy zamieści post otrzyma drogą pocztową nagrodę niespodziankę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Próbowałam kilka razy robić pizzę i póki co nie wychodzi. Na szczęście na http://www.warszawa.alepizza.com/ mam dostęp do wielu lokali gdzie zawsze mogę sobie coś pysznego zamówić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×