Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monia Monia Monia skołowana

BŁAGAM! czy moge wysłac do ZUSu list że nadal się ucze?? ŻEBY DAWALI MI RENTE?

Polecane posty

Muszę jak najszybciej dostarczyc do Zusu pismo że będę kontynuowac naukę, bo inaczej zablokują mi rente po zmarłym tacie. Nie mam kiedy tam jechac, mogę wyslac do nich pismo listownie?? Błagam o pomoc!!

Gość skldfnvczirz
ale chyba musisz miec dowod ze szkoly jakis papierek ze sie uczysz

Rudowłosa dzięki wielkie, ale faksem to ja nie umiem, czy mogę to zrobic na poczcie?? Mozesz mi wytłumaczyc jak to się robi?? A maila to nie mają nawet, szukałam na stronie ZUSu i nie ma

Dzwoniłam i mi mówili że na razie wystarczy że dostarcze im pismo że będe kontynuowac nauke a potem dopiero w pazdzierniku mam im dowiezc zaswiadczenie. Chodzi o to żeby niie zrobili mi przerwy w wypłacie

Gość nawet sie nie fatyguj
musisz miec zaswiadczenie i tyle. Inaczej nikt nie zechce gadac

ewentualnie dodam im do pisma zaświadczenie ze szkoły bo już się zapisałam na magisterskie, może tak byc?? A jak się wysyła pisma faksem?? wytłumaczcie mi bo nie mam pojecia

nawet sie nie fatyguj-----> ale ja tam dzwoniłam i kazali mi dac na razie pismo, w sierpniu kazali dac pismo zeby nie było [przerwy w rencie a potem za miesiąc zaświadczenie

Gość ';lkjhgfde;lkjhgfd
no to jak dzwonilas to sie trzeba bylo zapytac czy mozesz wyslac to pismo..., myslisz ze kafe wie lepiej niz zus. nie sądzę :O

a bo kurde zapomniałam się zapytac no.

Gość a ile masz lat??
też pobieram rentę rodzinną i nie ma problemu, przecież jest czas do 10września na dostarczenie dokumentów, szkoła ci wyda zaświadczenie i po problemie, jaki list chcesz wysyłać?? własnoręcznie napisany że się uczysz?? przecież na to trzeba mieć dowód że sie uczysz bo inaczej to każdy by sobie mógl takie pismo napisać wysłać i jest renta!!

Gość nunello stuntticco
Idziesz na pocztę i pytasz, czy nie prowadzą usługi faksowej. Ale przede wszystkim wysyłasz poleconym za potwierdzeniem odbioru! Najlepiej priorytetem, jeśli ci się spieszy. Faks jest tylko świadectwem, że takie pismo wpłynie, sam w sobie nie jest wiążący. Oryginał pisma z podpisem i ewentualnymi załącznikami, to jest to, co urzędnicy lubią najbardziej :D

Gość zaradny sobieradek
Ja od lat wysyłam tego rodzaju pisma do oddziałów zusu w całym kraju i pobieram kilka rent :classic_cool:

Faks działa tak, że idziesz na pocztę i sie pytasz czy go mają. Jeżeli tak, to dajesz Pani/Panu z okienka pismo które chcesz wysłać i numer faksu na który pismo ma być przesłane. Pani/Pan to wysyła wkładając do maszyny zwanej "faxem" i w ZUS-ie to pismo im wychodzi z maszyny - faxu- który mają u siebie.

Gość zaradny sobieradek
Rudowłosa Serio? U nich to samo pismo wychodzi z maszyny? :classic_cool:

tak mi powiedziała pani w Zusie żebym dała im pismo że będę kontynuowała naukę, to wtedy nie zrobią mi przerwy w dostawie renty że tak napiszę, a we wrzesniu mam dostarczyc zaświadczenie. Mam 23 lata i biorę rente od 18 roku życia, także chodziło im tylko o to żeby takie pismo wysłac w sierpniu, a we wrzesniu zaswiadczenie z uczelni. To ja już kurna nie wiem co mam robic, mam zaczekac i dac im od razu zaświadczenie z uczelni??

Rudowłosa Dzięki wielkie!!!! :) wytłumaczyłaś mi "po babsku" jak to zrobic, dzięki. A nie wiecie może czy jak już w czerwcu zapisałam się na studia magisterskie to już teraz wydadzą mi zaświadczenie że się uczę czy dopiero w październiku????

Rudowłosa Dzięki wielkie!!!! :) wytłumaczyłaś mi "po babsku" jak to zrobic, dzięki. A nie wiecie może czy jak już w czerwcu zapisałam się na studia magisterskie to już teraz wydadzą mi zaświadczenie że się uczę czy dopiero w październiku????

Gość zaradny sobieradek
Kobieto! Jeśli tak ci powiedzieli w tym zusie, to tak zrób! Może mają takie procedury, przepisy, a może takie się im interpretacje uroiły. Nie ważne. Skoro tak ci powiedzieli, to się zastosuj i już!

zaradny dobrze, nie unoś się tak, kurde. no tak zrobie dlatego pytam wlasnie bo nie mam czasu tam jechac to im to posle

Gość gość
ZGARNIJ zniżki w komunikacji miejskiej, PKP, PKS, KINO, BAR, BASEN itp ! Zapisz się do naszej szkoły a otrzymasz legitymację lub potrzebne zaświadczenia do ZUS-u, MOP-su, zakładu pracy. Z nami same korzyści ! Rabaty u partnerów handlowych, zajęcia w centrum, własne pracownie, wykwalifikowana kadra! Ciekawe zajęcia i odpowiednie podejście do słuchacza! Co najważniejsze – BARDZO WYSOKA ZDAWALNOŚĆ EGZAMINÓW! Zacznij naukę już dziś! Zapraszamy do sekretariatu NOVA Centrum Edukacyjne przy ul.Dworcowej 39/1, czynnego od poniedziałku do piątku, w godzinach 10:00 - 18:00. Kontakt możliwy także pod nr telefonu - 883070678, 683070678, lub za pośrednictwem naszej strony internetowej - www.nova.edu.pl Czekamy właśnie na Ciebie!