Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ranydhhdjn

COŚ DZIWNEGO UGRYZŁO MOJE DZIECKO. PAJĄK?

Polecane posty

Gość ranydhhdjn

Właśnie obudziło się moje dziecko, które z placzem przybieglo do mnie i powiedzialo ze cos jej chodzi po glowce. Zajrzalam- patrze- no brawo, kleszcz. W koncu bylismy dzis 2h w lesie. Ale po wyjeciu ( nie bylo to cos wbite tylko z lekka podczepione) okazalo sie ze nie wyglada jak kleszcz. Przypomina malego pajaczka, ale ma 6 a nie 8 nog ( po 3 z kazdej strony) i ma ok. 0,5 c, d;lugosci (razem z nogami). Tulow podzielony kjest na 2 czesci, z wyodrebiona glowa. Kolor brazowy. Plaskie jak kleszcz. Wzielam lupe. To cos ma milimetrowa rurkę- jak komar. Moje dziecko ma slad i zaczerwienienie na glowce ( okolice czola). Co to u licha jest?

Gość to babut
strasznie groźne stworzenie

Gość ghrrrhhrr
z opisu brzmi jak pchła lub jakaś wesz

Gość ranydhhdjn
kurcze, przejrzałam wszystkie strony o pchlach, wszach i kleszczach. To na pewno zadne z nich :/

Gość wedrghjklop
Moze jakaś pluskwa?

Gość asderaaaa
pająk to raczej nie jest, nie ma "rurki" jak komar. Szkoda że nie zrobiłaś zdjęcia. A potrafiłabyś to rozrysowac w paincie i przesłać?

Gość pasiasta bluza
a moze jednak kleszcz? skoro mowisz, ze z lasu przyniesione... jest wiele odmian kleszczy, moze ten jeszcze nie byl w pelni wyksztalcony i dlatego tylko 6 nog

Gość ranydhhdjn
Mam to coś. Zaraz zrobię zdjecie i Wam przesle.

Gość o maj god
o fuuuuj, jezeli to pluskwa domowa to wspolczuje, to straszne. Ale musicie wtedy zrobic sterylizacje calego pomieszczenia, one moga byc wszedzie, sprawdz pod materacem na lozku, ponoc tam lubia sie chowac

Gość ranydhhdjn
Sluchajcie, nie moge zrobic zdjecia. Nie mam aparatu- tylko mam w telefonie- ale zdjecie jest mega rozmyte i jako mala czarna plamka ( aparat w Nokii N8- 12MP). :/ Narysuje w paincie, tak jak ktos tu proponował.

Gość asderaaaa
w takim razie, poczekam może uda sie jakoś pomóc

Gość ranydhhdjn
gdzie to zdjecie przeslac? imageshucku jakiejs rejestracji chce. znacie szybsze wyjscie?

Gość tu masz pluskwe domową.
wrzuc na voila.pl

Gość ranydhhdjn
Sluchajcie, jestem mega zdenerwowana, wiec prosze nie kpic z tego ryskunku. Robal ma fokladnie takie polozenie nog. Tulow wraz z glowa sa brozowe i splaszczone. Nogi sa rowniez brazowe ale bledsze od tulowia. Robal ma 5 mm długosci i 2-3 mm szerokosci.

Gość tu masz pluskwe domową.
zobacz ten obrazek co wkleiłam wyżej. to pluslwa.

Gość moooooooooooooooo
wrzuć na zapodaj tam bez rejestracji i szybko

Gość wrogi śluzik szyjkowy
obstawiam,ze to pluskwa

Gość ranydhhdjn
kurcze to nie pluskwa. Widzialam kiedys pluskwe na oczy i wiem ze to na pewno nie to. To przypomina kleszcza i malego pajaczka ale ma ta rurke- ssawkę. Powaznie niepokoje się :(

Gość asderaaaa
troszkę takie mrówkowate... Hmm jeżeli masz czas jutro, dobrze by było z dzieckiem iść do lekarza i pokazać mu to "żyjątko". Zdrowie dziecka najważniejsze, lepiej nie kusić losu.

Gość ranydhhdjn
pluskaw ma pomarszczone cialko- a to jest gladkie. I ma dokladnie wyodrebiona glowe, tulow i dupsko. ( 3 czesci dziala z odwloka). Pluskaw jest jednolita- nie ma przejsc, tylkjo jest jak w ksztalcie łzy. A to cos ma podzial.

Gość asderaaaa
pluskwy mają różne odmiany. Zwracaj też uwagę czy dziecko nie skarży się na jakiekolwiek bóle, lub w okolicach ukąszenia nie robią się jakies plamki, wysypka etc... Aczkolwiek myslę, że lepiej pokazac to pediatrze.

Gość wes
nokia n8 ma tryb makro debilko

Gość asderaaaa
przestań ja wyzywać, nie widzisz że zdenerwowana jest? I mikro zrobisz wyraźne zdjęcie czegoś, co ma pół centymetra? Rysunek wiele pokazuje

Gość ranydhhdjn
asdera- pojde, jasne, tylko czy pediatra bedzie znal sie na takich robalach??? watpie :( Moje dziecko 4-krotnie zlapalo kleszcza ( mieszkamy przy lesie), wiem tez jak wyglada pluskwa i ręczę ze to zadne z nich. Pierwszy raz widze cos takiego na oczy, a od dziecka obcuje z przyroda. Ta ssawka- rurka widoczna jest dopiero pod lupą, to normalnie rurka jak u komara jest. \ Przepraszam z gory za chaotyczne i niespojne, bez ogonkow i znakow interpunkcyjnych pismo, ale naprawde zaniepokoilam sie, tymbardziej ze wiem ze to coś ugryzlo moja corcie :(

Gość nsnsnsnsnsns
to nie pluskwa bo pluskwa ma czulki co wyglada jakby miala 8 nog. Byc moze, ze jest to jakis pasozyt zyjacy w naszych domach. Radzilabym dokladnie obejrzec loko, posciel, pod przescieradlem i pod materacem, odsunac lozko, pod dywanem... najpierw sprawdz czy nie ma tego wiecej w Twoim domu

Gość asderaaaa
Lekarz mimo wszystko zna się na owadach i innych, które moga zaszkodzić człowiekowi, więc może pozna. W kazdym bądź razie nie wyrzucaj go. A jeżeli to możliwe, to niech dziecko śpi dzisiaj z tobą, bo to faktycznie mogło się gdzieś rozplenić... albo jutro pójść do sklepu z rzeczami przeciwko owadom itp. może oni poznają?

Gość ranydhhdjn
do wes: ja Ciebie nie wyzywam, wiec prosze i Ciebie o szacunek, dobrze? Mam ten telefon nie od dzis i nie da sie w nocnym siwetle zrobic zdjecie czemus co ma 0,5 cm dlugosci razem z nogami. Chcesz rozmute zdjecie co pokazuje plame a nie robala? Masz rysunek- popatrz i pomoz jezeli jestes w stanie. To cos ma dokladnie 6 nog. Przygladam sie i czulek nie widze. Dziwne bo to cos samo zdechlo. Ja to tylko odciagnelam od skory corki, polozylam na bialej kartce , polazilo po niej i zdechlo. Wsadzilam to cos do pudelka po tik-takach i zaniose gdzies. A moze tak do sanepidu?

Gość kjep
bylo wbite w skore? czy tylko bylo na skorze?