Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mam siły...

Jak wychować roczne dziecko?

Polecane posty

Gość nie mam siły...

Moje dziecko ma 13 miesięcy i ostatnio zaczęło się okropnie zachowywac, robi wszystko na złośc, jak mówię że czegoś nie wolno, specjalnie dalej to robi. Kiedy siedzi blisko mnie i coś mu sie nie spodoba, potrafi uderzyć mnie w twarz, oczywiści natychmiast reaguję i podniesionym głosem mówię że nie wolno a dziecko nadal na złość bije. Więc odsuwam jego rękę i przytrzymuje wtedy zaczyna się ryk. Ostatnio zaczął strasznie krzyczeć, kiedy mu sie coś nie spodoba, po prostu staje i z na cały głos piszczy. Nie wiem już co mam robić w takich sytuacjach, próbowałam nie zwracać uwagi np. na te krzyki ale to nie pomaga. Nie wiem co zrobiłam źle że tak teraz jest. Może moja rodzina za bardzo je rozpieściła...

Gość co robić być konsekwentna
i nie dać sobie wejść na głowę nie pozwalać na to by inni tolerowali takie zachowanie te cyrki są spowodowane tym że do pewnego czasu dziecko identyfikuje się z osobą matki, w pewnym momencie odkrywa że jego osoba nie jest tożsama z matką więc chce sprawdzić na ile może sobie pozwolić, stąd próba sił i "NIE", przekorne zachowania, agresja, bicie itp to się właśnie nazywa "terrible twos" czyli okres buntu u dziecka

Jak cie leje to włoz go do lozeczka i pozostaw na tak dlugo az odetchce mu sie ciebie bicia.Co do kar cielesnych to kazde dziekco inaczej reaguje U jednego dziecka poskutkuje przylanie po łapkach ,u innego jeszcze bardziej go nakreci i to efektow nie da a pogorszy wiec za kazdym razem do lozeczka go wsadzaj,nie na minute ale na wiecej Musisz sie temu sprzeciwiac i okazywac zlosc na wlasne dziekco gdy sie tak zachowuje bo gdy podrosnie to dopieor cie zaboli jak ci przywali bo cos mu nie kupilas

Gość nie mam siły...
Tylko kiedy to przejdzie... ja słyszałam o buncie 3-latka ale że już w takim wieku się to zaczyna top nie wiedziałam.. Oby tylko nie zwariować.

Gość nie mam siły...
Raz jak mnie uderzył (wtedy akurat miałam je na rękach) to postawiłam na podłogę i powiedziałam ze nie będę sie z nią bawić bo bije mame i jest niegrzeczna, to zaczęła wrzeszczeć ze chyba cały blok słyszał

a tam 3 latka,o rocznych czy dwu letnich tez to sie spotyka,dziecko w kazdym wieku potrafi sie tak zachowywac jesli mu na to pozwolisz, im wczesniej bedziesz surowo reagowac na takie zachowania tym szybciej dziecko przestanie cie terroryzowac Tak samo jak w wieku 13 lat zapewne zacznie sie trzasanie drzwiami wychodzenie z domu bez twojej zgody i napewno na to nie dasz mu pozwolenia tak?mysle ze tak

a to jest corka? przeciez caly czas pisalas do tej pory o synu.Poczytaj sobie jakich koncowek uzywalas i jak odmienialas Pisalas o chlopcu, teraz o dziewczynce.Mysle ze to prowokacja

Gość gość
My stosujemy w wychowaniu edukację teatralną. Bardzo pomaga, uczy (nawet małe dzieci) empatii. Chodzimy do teatru Małego Widza, to jest teatr dla dzieci od 1 r.ż do 7 lat

Gość gość
ja mam tak z 3,5 latkiem ,po prostu brakuje mi już siły na niego. Robi wszystko na złość,wszystko chce,jak jest coś nie po jego myśli to zaczyna się szał :-)