Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inak_ell

Kosmetyki dla noworodków

Polecane posty

Gość inak_ell

Proszę mamusie o pomoc. Jakie kosmetyki polecacie dla dzieci od 1 dnia zycia? Zastanawiam się nad: - ziajka - hipp - nivea baby Kupujecie wszystko (płyn o kąpieli, oliwka, krem do pupy...) z jednej firmy, czy mieszacie?

Gość miszkowata
Kupowałam z Baby Dream z Rossmana, bo nie mają świństw typu parabeny. Podobnie Hipp, ale te są droższe. Synka nigdy nie smarowałam oliwką.

Gość jugo
płyn do kąpieli - oilatum soft oliwka - zbędna krem do pupy - betapanthen albo sudocream

Gość inak_ell
Słyszałam, że sudocream to już jak pojawią się odparzenia. A co zeby przeciwdziałać? Ponoć oliwka jest zbędna przy natłuszczających środkach do mycia, ale wydaje mi się, że masaż oliwką może być dla dzieciątka przyjemny...

Gość miszkowata
Mój syn aż do teraz, a ma 6 miesięcy, nie miał ani razu zaczerwienionej pupki. I nie robilam nic, żeby przeciwdziałać.

Gość jugo
oliwka nie jest chyba zbyt polecana... a co do sudokremu to smarowałam jak się pojawiały jakieś zaczerwienienia, jak nic nie było to nie smarowałam wcale. nie ma sensu ładować w skórę masy kosmetyków bez wyraźnej potrzeby

Gość jugo
inak_ell - u mnie zaczerwienienia się zaczęły pojawiać dopiero jak zaczęłam rozszerzać dietę

Gość inak_ell
Dzięki za info Czyli najlepiej kupić niewielkie opakowanie sudocremu na 'wszelki wypadek'? A jakie kosmryki kupić do szpitala? Bo chyba najlepiej jakieś niewielkie opakowania? Potrzebuje właśnie płyn do kąpieli, oliwke i krem p/odparzeniom.

Gość Mama dwójki....
Co mama, to inna opinia, ale u nas sprawdziła się Mustella, na początku oliwka do kąpieli, później mydełko bez mydła (takie w niebiesko-białym opakowaniu) i szampon w piance. Nie oszukujmy się, ta firma sporo kosztuje, ale jeżeli twoje dziecko będzie miało nadmiernie przesuszoną skórę zaraz po urodzeniu, to warto w to zainwestować (w 3 tyg. zrobi się gładka). A co do innych marek, to u nas nie sprawdziło się mydełko i oliwka Skarb Matki, bo mydełko wysusza a oliwka uczula mojego synka... Nivea baby jest nawet ok, a co do oliwek do ślicznie pachnie ta z Hippo...

Gość jugo
niewielkie opakowanie sudocreamu dostanie w szpitalu - dają takie niebieskie i różowe chyba pudełka z próbkami i tam jest, a że jest to środek super wydajny to spokojnie Ci wystarczy na pierwsze miesiące. ja do szpitala nie brałam żadnych kosmetyków, położne przy kąpieli (pod kranem ;)) używały swoich

Ja używałam najzwyklejszej oliwki bambino, na spacer albo oliwka albo krem bambino. Do dupci sudocrem a zasypka Skarb Matki. Polecam w 100%.

Mozna mieszac kosmetyki. Moj maly uzywa do kapieli kosmetyki johnson&johnson, po nivea baby, oliwke rzadko uzywalam. do pupy na codzien wazelina wystarczy, a na odparzenie bepathen sudocrem nie zdal u nas egzaminu

Gość Ja wogóle nie używałam
oliwki i przez pierwszy miesiąc stosowałąm do nawilżania balsam weleda a po miesiącu juz nic. Do kąpieli tak samo żel weleda . Krem do pupy to Hipp (stosowałam bardzo oszczędnie , cienką warstwę). Dziś córka ma 20 miesięcy i nadal uzywam dla niej żelu weleda (żel i sazmpon w jednym) , na słońce krem z filtrem Hipp +50 UVA UVB a na zimę krem nivea to buźki . Ja uważam że jak już mam zapłacić za kosmetyk dla dziecka to musi to być najlepszy kosmetyk więc wybrałam weledę a tuba żelu starcza spokojnie na 5 miesięcy bo jest bardzo wydajna .

Gość OUPiS
Gdzie można kupić Welede? W aptekach?

Gość Oczekująca....
Polecam nivea baby- używamy odkąd mała skończyła miesiąc zestaw sprawdził się super, żadnych uczulen, wygodny w użyciu, wydajny mamy żel do mycia 2 w 1 balsam do ciała szampon nadający połysk- akurat u mojej córci było co owa:), krem do buzi na każdą pogodę i oliwkę której nie używam bo sama z niej zrezygnowałam na rzecz balsamu. Na odparzenia polecam alantan plus w maści i zasypka Skarb Matki- bardzo dobra:). A tak profilaktycznie przy zmianie pieluchy zwykły krem bambino też super- polecam:)

Gość Oczekująca....
Miało być -myć- , tryb t9

Gość Abanna
Alantan maść do pupy, Ziaja na buzię, zimą Nivea na każdą pogodę.

Gość Ja weledę
kupowałam w aptece a moja znajoma zamawiała z ich strony

Ja zakupilam z ziajki plyn do kapieli natluszczajacy, oliwke z ziajki i krem, sudocrem i bambino krem oraz mydelko. Jeszcze oczekuje na malego ale mysle ze te kosmetyki zdadza egzamin:)

Gość dkjfjkdf
Ja ray kupiłam oliwkę ziaji i niestety po kilku dniach ją wyrzuciłam bo zbyt intensywnie pachniała (aż mnie zatykało od tego zapachu) i jak dla noworodka to już wogóle a dodatkowo nic nie nawilżała skóry nawet kiedy nałożyło ją się na wilgotną skórę . Może ziaja ma wiele tych oliwek w ofercie ale ja kupiłam taką z serii z imionami zwierzątek (krem baranek Franek :D a oliwka tez jakoś tam ) . Najlepsze kosmetyki produkuje Firma Klaus Hipp (Hipp) , Weleda (mają swoją stronę na organicum.pl)

Gość jasne ze tak
Wydaje mi się, że lepiej używać całej serii z jednej firmy, wtedy uniknie sie uczulen...

ja używam kosmetyków nivea baby z serii nurti sensitive. Mała ma po nich mięciutką i pachnącą skórę :) Jest tam żel do mycia ciała i włosów i po kąpieli mleczko intensywnie nawilżające też super sprawa :) naprawde godne polecenia :) ostatnio kupiłam malutkiej szampon odżywczy też z nivea baby ładnie pachnie dobrze się spłukuje i nie szczypie w oczka :) a i tez zauważyłam że małej zaczęły rosnąc włoski tylko nie wiem czy to dzieki temu że zaczęłam używac szamponu... :) do pupy od samego początku przy każdej zmianie pieluszki używałam kremu bambino i mała nigdy nie maiała odparzenie. a do buzki oczywiście krem oilatum soft :)

jest jeszcze płyn do kąpieli z oliwką z serii nutri sensitive ale to jest kompletny niewypał. Skusiłam się raz i więcej razy nie kupię... :o podczas kąpieli miałam wrażenie że nie myję dziecka tylko natłuszczam oliwką :( wogóle się nie pienił :o

Gość Ja ufam tylko niektórym
firmom i tak , najlepiej wypadają kolejno weleda (składniki ekologiczne i roślinne ), eubos (dla suchej skóry na bazie naturalnych substancji) oraz Hipp. Hipp jest dobry, delikatny i najtańszy a jednak wydajny. Jeżeli ktoś woli naprawdę dobry kosmetyk który nie trzeba reklamowac to kupi weleda a jeżeli ktoś na raz woli wydac mniej to kupi Hipp tyle że z doświadczenia wiem że płyny Hipp szybiciej schodzą a weleda jest bardzo wydajna . Polecam żel do mycia ciała i włosów weleda, olejek do masażu brzuszka w szklanej buteleczce weleda i choć mają sporo kosmetyków w swojej serii to ja uznałam że tyle wystarczy a oliwkowałam ciało dziecka oliwą z oliwek (pupę też zamiast kremu z cynkiem).

Gość Ja dwa razy miałam cc
Wykolejona --- Bo dobre kosmetyki nie muszą się bardzo pienić (im mniej tym lepiej). Najlepsze są kosmetyki które nie mają w sobie "spieniaczy" a jeżeli już to delikatne na bazie substancji roślinnych. Moja córka nigdy nie była oliwkowana . Do mycia skóry i włosów stosowałam żel Hipp a do pupy maść tranową 3 razy dziennie (z apteki). Ja też zwróciłam uwagę na kosmetyki Weleda bo mam koleżankę mieszkającą w Niemczech i już mi je osławiła :) ale zwyczajnie są drogie jak dla mnie. Raz tylko miałam od niej olejek do masażu brzuszka (rewelacja) i pomagało kiedy moje dziecko miało kolki oraz pastę do zębów (taki żółty żel) cała na naturalnych substancjach bez substancji pieniących , smakowych , fluoru itp. Ja uważam że jak kogoś stać o jak najbardziej a jak nie to najlepiej jak najbardziej naturalnie .

Gość jessglynn
do kąpieli polecam wyprobówać płynu z babycap, tej samej firmy jest też bardzo dobry spray do usuwania wydzieliny z uszu