Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uladana

Gotowanie żurku.

Polecane posty

Gość uladana

Powiedzcie mi, czy jak gotujecie żur to wlewacie zakwas bez mąki, czy tą mąkę też? Proszę o szybkie odpowiedzi bo zaraz muszę to zrobić, na internet podaje sprzeczne informacje.

Gość uladana
Pomocy!

Gość uladana
Nikt nie gotował? Nie wierzę.

Gość trollo
wlewa się wszystko razem, ta mąka przy okazji zagęszcza nieco zupę. I to ona nadaje smak

Gość uladana
Dziękuję, też tak myślałam, ale znalazłam mnóstwo wypowiedzi że mąki się nie daje.

Gość trollo
pierwsze słyszę. Dziwne jakieś. U mnie w rodzinie z dziada pradziada robi się żurek na zakwasie, a więc na UKISZONEJ MĄCE, a nie wodzie z niej

Gość uladana
Dlatego ja też się zdziwiłam, bo pierwszy raz sama gotuję i cały czas byłam przekonana że mam wlać wszystko, po czym zaczęłam czytać przepisy i komenty pod nimi, a tam nawet z wykrzyknikami zaznaczone że samą wodę trzeba wlać. No i zgłupiałam.

Gość Annżela Piździasta
I czosnku dużo, pieprzu ziarnistego oraz wędzone mięso. Gotować długo na małym ogniu aż dwa razy woda do połowy odparuje, uzupełniać oczywiście. Z jajkiem i chlebkiem żytnim to pyszota. :)

a po co właściwie odparowywać tę wodę? pierwsze słyszę... ale może to jakoś uwydatnia smak? może ktoś wyjaśnić? u mnie wszyscy uwielbiają żurek, ja entuzjastką nie jestem, ale siłą rzeczy gotowac dla domowników muszę :D