Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama___))zagubiona

kikut pępowiny - problem !!!!

Polecane posty

Gość mama___))zagubiona

Witajcie drogie mamy mam problem z pępkiem mojej córeczki. Ona ma 5 dni. Dziś przy przewijaniu zauważyłam że sączy jej się krew (nie taka żywa tylko jakby z ropą), trochę ciągnąca się. Kikut też nieprzyjemnie pachnie. Jest już cały czarny tylko kawałek przy pępku jeszcze nie. Co ja robię źle????? Przy każdej zmianie pieluszki robię tak: wycieram wacikiem nasączonym albo wodą przegotowaną, albo spirytusem salicylowym na zmianę (jedno przewijanie woda drugie spirytus), potem osuszam czystym wacikiem i chwilę "wietrzę". Pieluszkę ma pod pępkiem podwijaną. Jakie błędy popełniam? Proszę, pomóżcie!

Gość gapciooo
kikut trzeba dość mocno odciągnąć i wtedy przetrzeć, najlepiej patyczkiem takim do ucha. Obmywanie w koło bez odciągnięcia niewiele daje.

Gość mama___))zagubiona
bardzo Ci dziękuję :) a rzeczywiście trzeba spirytusem przemywać czy wystarczy wodą? Bo różne wersje słyszałam

Gość monika0909
Tylko i wyłącznie spirytusem, wodą nie.

Gość azu
psikaj też Octeniseptem.

Gość ewelcia7676
Moja mala tez tak miala. Nie boj sie dossc mocno odciagnij kikut i przemyj najlepiej zmoczonym patyczkiem od uszu.Spirytus jest najlepszy nie uzywaj wody

Gość ja wolę żeby
ja przemywałam octaniseptem. odciągałam kikut psikałam naokoło wycierałam patyczkiem. i tyle

Gość mama___))zagubiona
mieszkam za granicą i tu nie ma tego preparatu niestety. Spróbuję w takim razie tylko spirytusem salicylowym przemywać. Oby się zasuszyło ładnie :) A po ilu dniach odpadł kikut Waszym maluchom?

Gość tratata2525
Rodzilam synka w lipcu i w szpitalu niczym nie odkażali.W domu to samo załóż koszulkę i wietrz 1.5tyg kikut odpadł a przy córce odkażałam i minęło ponad 2tyg.

Gość malutka czarna
WItaj:) Mojemu synkowi w 8 dobie odpadł kikucik..dosyc wczesnie...nie martw się tym ze krwawi..po prostu tak jak wyzej napisano przemywaj skinseptem czy spirytusem salicynowym...żeby się wysusasz- pałęczkami do uszu...a pewnie krwawi troszke bo odpada powoli..spokojnie, nic złego się nie dzieje;)

Gość Księżna Catherine
Na pępuszek najlepszy jesy octanisept a nie spirytus!