Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sandraplde

Ciężarówki pogadamy :-)

Polecane posty

Gość Sandraplde

Witajcie wszYstkie przyszle Mama! Od piatku rozpiera mnie radosc spowodowana dwoma czerwonymi kreseczkami na teście ciazowym. Dziś po wyzycie u ginekologa radość skumulowala się. 5tydzien 6 dzień. Chciałabym się ta radością z Wami podzielić, dowiedzieć się jakichś rad od bardziej doświadczonych :-) piszcie kochane ciężarówki i Wy, które macie już malenstwa przy sobie :-) pozdrawiam Sandra

Gość Sandraplde
Najlepiej wszystko :-) to moja pierwsza ciąża

Gość młoda mamauśka
witam:) ja dopiero od czwartku wiem ze będe mamą) to takze moja pierwsza ciąża dzisiaj oazało się że to 5 tydzen i bliźniaki!! domyslałam sie bo mój tata ma siostry bliźniaczki i mama mojego partnera tez ma w rozinie bliźniaki!:)

Gość Sandraplde
Czego unikać w tych pierwszych miesiącach, co jeść a czego lepiej nie? Ja nadal nie wierze w to, ze mam w brzuszku dzidziusia ... :-)

Gość Sandraplde
Młoda mamusia podwójne gratulacje :-)

Sandraplde najlepiej jeść ciemne pieczywo, ryby, warzywa, owoce, pić mleko, a jak nie to przemycać je przez jogurty i sery. Nie jeść surowego mięsa (np. tatar) i serów pleśniowych. Unikać po generalnie tego, co powszechnie znane jako niezdrowe. Pozdrawia mama w 5 miesiącu ciąży, która nie stosuje się do tych zaleceń, ponieważ kompletnie nie może opanować się przed colą :D.

podobnie jak ja, ale wszystko w granicach rozsadku. Na co mialam ochote to jadlam i tyle. Nie opychalam sie , bo w ciazy nie musisz jesc za dwoje ale dla dwojga. ;)

Ja jem dużo więcej, ale nie tyję. Przybył mi tylko kilogram. Zmieniła mi się przemiana materii na lepsze.

Gość Sandraplde
Dzięki za rady dziewczyny. cola... Nie pije coli od paru lat. A w Zeszłym tyg ok 4litrow. To mi Podpadlo dlatego zrobiłam test :-)

ja przed ciaza tez nie pilam, dopiero teraz. do pewnego momentu bo teraz po gazowanym mam zgage, ja zaczynam 8 miesiac i przytylam niecale 6 kg. Zalezy kto ma jaka tendencje. Oby dzidzie byly zdrowe. Czasami jem to na co przed ciaza nie moglam patrzec ;) . ale to rzadko, I pamietam jak przed zrbieniem testu bylam na zakupach i w calym sklepie pachnialy mi ogorki kiszone, pare dni z rzedu je jadlam a teraz nie moge na nie patrzec . Kobieta zmienna jest ;)

Gość ja jadlam wszystko i zyje
a jestem juz w 8 miesiacu...ku koncowi i coraz bardziej niecierpliwa.Ciebie czeka dluga i wspaniala droga!!! mi zlecialo to tak szybko ze nawet roche mi zal tego ze juz koniec...ale z drugiej strony bede miala przy sobie moja mala coreczke kochana:) a wiec tak: unikaj jak wiadomo alkoholu i nie pal! to po pierwsze...z jedzenia to wiem ze niedozwolone jest surowe miesa i ryby.takze tatar,sushi a nawet ser plesniowy odpadaja a reszta do woli! unikaj fast foodow ...no chyba ze cie kusi to od czasu do czesu. jedz duzo owocow i warzyw...jogurty,ciemne pieczywo,pij mleko! jak najszybciej zacznij zazywac kwas foliowy ...jesli twoj lekarz zaleci ci jakies dodatkowe witaminy to polecam prenatal na 3 miesiace za ok.50 zl w aptece.posiada wszytkie niezbedne witaminy dla kobiet w ciazy. ok 13 tygodnia beda cie czekaly badania prenatalne ktore maja na celu sperawdzenie czy z dzidzia wszystko ok.wtedy wykrywaja czy dziecko nie ma zespolu downa itp.ale nie wkrecaj sie.na pewno bedzie dobrze.te badania prywatnie kosztuja ok 200 zl kolejne takie badanie czeka cie w ok 24 tyg ciazy.

Gość ja jadlam wszystko i zyje
i nie wierz w zasadę ,,jem za dwóch'' to błąd jaki sama popełniłam na pocztku cizy.myslalam ze tak trzeba jesc duzo bo dzidzia musi tez.a to nieprawda.

Gość Sandraplde
Wlasnie probuje to mężowi wyłożyć

nie ma co sie opychac bo potem wlasnie jest problem z przybieraniem na wadze, jesz tyle ile potrzebujesz. Dzieck pochlania od Ciebie dopiero od 7 miesiaca tak naprawde i wtedy nabiera tkanki tluszczowej ;)

Nie musi się robić tych badań w 3 i 4D... Lekarz na normalnym USG za darmo widzi w 13tc, czy dziecko nie ma chorób genetycznych - szerokość rdzenia kręgowego.

Ja i tak za każde zwykłe USG muszę płacić 55zł, bo moja przychodnia nie ma swojego sprzętu i szpital jej użycza. ;/

ja do tej pory mialam wszystko za darmo, po zmianie lekarza place po prostu za wizyte i jak do tej pory na kazdej mialam robione dwa usg brzucha i dopochwowo, i to wliczone w cene wizyty. cini - a na kiedy termin?.

marlena.2606 termin mam na 10 lutego. W urodziny mojego taty :D. Sandraplde, nie daj sobie jeszcze wcisnąć super drogich kremów przeciw rozstępom. Zwykła oliwka dla dzieci (ja używam Bambino) ma świetne działanie. Smaruj się nią codziennie po kąpieli (najlepiej zacząć jak najwcześniej, żeby przygotować dobrze skórę na rozciąganie). Nakładaj ją na uda, pupę, brzuch i piersi.

nie zauwazylam , faktycznie ;) Ja sie dalam zwiesc tym kremom i teraz stoja nieuzywane. Czasami po nie siegne. A i co do witamin to od poczatku ciazy biore Prenatal Classic ;) i wyniczki dobre ;)

Ja biorę Femibion. Do trzeciego miesiąca Femibion Natal 1, a później już do końca ciąży Femibion Natal 2 i też wszystko w porządku. Te witaminy wszystkie są prawie takie same... marlena.2606, ile ten Prenatal kosztuje?

O kurde! A ja 30 tabletek za 50zł! Właśnie mi się dzisiaj kończą. Jak myślicie, można sobie zmienić na inne witaminy? Ten Prenatal wychodzi dużo taniej...

Gość Sandraplde
Ile to się człowiek dowiaduje :-) dziękuje Wam bardzo. Ja dopiero otworzylam oczy.zmeczenie mi baaardzo dokucza :-)

Gość Sandraplde
Aaa... I jeszcze się poplakalam zanim zasnelam ;( nie wiem czemu