Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

YummyYum

Ciaza mnoga a hormnony oraz geny

Polecane posty

Witam wszystkie kobietki! Jest tu duzo doswiadczonych mam oraz kobiet starajacych sie o dzieci wiec mam nadzieje ze znajda sie tez te ktore sa w podobnej sytuacji co ja. Bralam tabletki antykoncepcyjne przez ok.2 lat..3 miesiace temu skonczylam z nimi i staram sie z partnerem o dziecko, slyszalam juz nie raz ze ostawienie tabletek sprzyja plodnosci lecz napotkalam tez informacje na temat ciazy mnogiej. Matka mojego faceta jest blizniaczka, co tez zwieksza szanse na ciaze mnoga w moim przypadku, malo tego takze jestem po antykoncepcji hormonalnej... Czy sadzicie ze sa wysokie szanse na to ze jesli zajde w ciaze bedzie ona blizniacza/mnoga? I na jaka skale waszym zdaniem?

Gość jeżeli chodzi o genetykę,
to większe szanse na ciąże mnogą miałabyś gdyby to Twoja mama miała bliżniaka

Gość ????????????????????
moze tak moze nie:O i tyle w temacie

Gość soksoko
nie strasz mnie z ta ciaza mnoga po odstawieniu tabletek!

Gość takkkkkkkkkkkk
blizniaki raczej albo po leczeniu nieplodnosci w tym wypadku CLO ,IUI,IN VITRO a tak szanse sa ogólnie ale male

a ja wiem...moim zdaniem sa ogromne szanse na ciaze mnoga w moim przypadku, po pierwsze bralam tabletki po 2 w rodzinie i wcale nie tak dalekiej sa blizniaki. Chcialam sie poprostu dowiedziec czy ktoras jest badz byla w podobnej sytuacji.

Gość azu
Genetyczne uwarunkowania przechodzą po linii żeńskiej. Po pigułkach może być ciąża bliźniacza jeśli oba jajniki uwolnią komórki jajowe w tym samym cyklu. Prawdopodobieństwa nikt ci nie wyliczy bo nie da się.

Gość soksoko
U mnie tez sa w rodzinie blizniaki,tabletki odstawilam w tym cyklu. Powracam do gumek...

Gość ketchopówka
ja mam 2 letnie blizniaki po IUI

Gość ketchopówka
tak inna bo ja sie staralam kilka lat i leczylam sie stąd IUI bo nie bylo innej mozliwosci ale radzilabym ci sie tak nie nastawiac na blizniaki bedzie dobrze jak wogóle uda sie zajsc z chodz jedym uwierz

twoje "zagrożenie" bliźniakami a męża "zagrożenie" jest inne. Po tabletkach co najwyżej może być ciąża bliźniacza, ale z osobnych komórek jajowych. Ciąża bliźniacza "jednojajowa" to zupełnie inna bajka i twój mąż raczej nie ma z nią nic wspólnego :) Jeśli się boisz to stosuj prezerwatywy.

Gość soksoko
yummy-bo wbrew pozorom w ciaze nie zawsze zachodzi sie od razu. nie w tych czasach bynajmniej i trzeba sie na to nastawic.

Nie,nie boje sie :) my sie staramy o dziecko, bardzo chcielibysmy miec juz malenstwo, chodzi mi o to co czytalam ostatnio i czulam sie niedoimformowana :)

Gość ketchopówka
ja cie nie starsze liczy sie ogólnie zeby wogóle bylo 1- dziecko chociaz a czemu koniecznie blizniaki?

Gość ketchopówka
ja cie nie starsze liczy sie ogólnie zeby wogóle bylo 1- dziecko chociaz a czemu koniecznie blizniaki?

Gość masz racje
soksoko takie mamy czasy ze nigdy bysmy nie pomyslamy ze ten problem nas dotnie a jednak tez nie myslałam ze tak bedzie ja staram sie kilka lat leczylam sie wczeniej nie pomoglo i znam w tym momencie duzo par ktore borykaja sie z nieplodnoscia i to sie zdarza coraz to czesciej ale zawsze trzeba sie z tym liczyc ze moze tak byc

nie mam nadziei na blizniaki. Tak tylko z czystej ciekawosci zalozylam ten watek bo moze ktos byl w takiej sytuacji jak ja,ale wychodzi na to ze ja w zadnej sytuacji nie jestem hehehe :)

Gość szyszkakaro
Witam wszystkie przyszłe mamy! Jestem studentką położnictwa i bardzo proszę o pomoc w napisaniu pracy magisterskiej. Jedyne, co będą musiały Panie zrobić to wypełnić zamieszczoną poniżej ankietę, dla mnie natomiast będzie to nieoceniona pomoc. Ankieta, dotyczy pomiaru poziomu stresu podczas ciąży mnogiej w stosunku do pojedynczej, w związku z tym zwracam się o pomoc nie tylko do Pań spodziewających się jednego maleństwa, ale szczególnie do Pań w ciąży mnogiej, gdyż siłą rzeczy jest ich mniej ;) Bardzo dziękuję za okazane wsparcie. Oto ankieta: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dDI1bmkzWG9velFNLUVRLTZrLThCNFE6MQ