Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justmammma

mamy 5 mies. niemowląt mam pytanko- proszę wejdźcie

Polecane posty

Gość justmammma

mam pytanie jak długo na brzuchu leżą wasze dzieci-tzn ile wytrzymają i czy trzymane pionowo kiwają jeszcze główką czasem czy już nie

Gość justmammma
odpowie ktoś?

Gość kasion
ja odpowiem:) mój synek wprawdzie kończy juz 6 miesiąc ale wlasciwie od okolo3,5 miesiaca stale lezal na brzuchu:) nawet tak spal:) Teraz obkreca się z brzucha na plecy i na odwrot - jak mu wygodniej. co do główki to raczej trzyma dosc sztywno... czasem mu sie lekko kiwa zaraz po przebudzeniu:)

Gość justmammma
właściwie to chodzi mi o podnoszenie głowy na brzuchu czy 5 mies. niemowle powinno tak lezec z podniesiona głową np. kilkadziesiąt minut czy dłuższa chwilę?

Gość kasion
no 5 miesieczne dziecko to juz raczej ladnie powinno trzymac główke lezac na brzuchu.. moj wlasciwe stale cos "obserwowal" z tej pozycji:) a kladlas go duzo na brzuszek?

Gość justmammma
nie ponieważ mała ma dysplazję i była w aparacie i gipsie, teraz nadal ma aparat i nogi w szpagacie podkurczone do pozycji żabki na brzuchu średnio lubi lezeć- poleży 5 minut i już nie chce wiem że 5 miesięczne niemowle powinno tylko nie wiem jak długo-tak jak dorosły- czy kilka minut?

Gość kasion
wiesz, jak ja patrze na mojego synka, to mimo tego ze jestem osobą dorosla nie chcialabym tyle lezec na brzuchu z podniesiona glowa:) z tego co kiedys czytalam to pamietam ze w tym wieku dziecko powinno w pozycji na brzuchu umiec oprzec sie na przedramionach i w tej pozycji trzymac sztywno glowe, a co do czasu to trudno mi powiedziec, no ale wg mnie to raczej kilka minut, chwila odpoczynku i od nowa:) tyle Ci moge powiedziec z obserwacji mojego dziecka... moj maly w wieku 3 miesiecy wogole nie chcial podnosic glowki ( z mojej winy - bo nie kladlam go na brzuchu), potem w momencie wszystko nadrobil:) wiec mysle ze owinnas ja moze czesciej klas na tym brzuszku...

Gość kasion
a co mowil lekarz na ostatnim szczepieniu?

Gość zonaKraka
Pogadaj z lekarzem, ortopedą czy pediatrą jeśli pediatra kumaty, pewnie taki maluszek który leżał długo w aparacie może w innym tempie iść... Mój lubił przebywać na brzuszku bo w wieku 5 mcy zaczynał pełzać i wyraźnie mu się podobało, zresztą szybko się mobilny zrobił, główkę za to dziecko powinno trzymać bez względu na bioderka, ale nie wymagaj żeby pół godziny leżał z podniesioną głową- po prostu jak podniesie, to nie powinna się od razu chwiać. A lubi czy nie lubi, warto ćwiczyć, ja ciągle słyszałam że tak się wzmacniają plecy u dziecka, jelita są pobudzane do pracy...

Gość kasion
oj, jelita zdecydowanie są pobudzane:)

Gość gość
Moj lezy tyle ile wytrzyma czyli ok pol godz

Gość gość
Moja córka jak skończyła miesiąc to już zaczynała powoli podnosi głowę. Jak miała 3 już trzymała ja prosto. Teraz ma 5,5mc, głowę ma bardzo stabilna, chwyta zabawki, spogląda w każdą stronę. Leżeć na brzuszku nie za bardzo lubi id urodzenia, jak ja położę to polszy max 10min. Z tym, że kładę ja często. Za to nie ćwiczy przewrotow z pleców na brzuszek