Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przewrazliwiona 2218

podwojna macica

Polecane posty

Gość Może dopowiem
Autorko moja siostra ma coś podobnego, tzn. ma macicę dwudrożną - nie wiem czy to to samo co u ciebie ale sprawa wygląda u niej tak pierwszą ciążę poroniła, drugą donosiła ale siostrzenica urodziła sie malutka i z cechami wczesniaka mimo ze urodzona w terminie, 3 dziecko urodziła martwe. Teraz jest w 4 ciąży i niby jest wszystko dobrze, czekamy w napięciu - no i dopiero teraz będąc 4 raz w ciąży dowiedziała się o swojej przypadłości.

ja.sie denerwuje bo nie moge zajsc w ciaze.

Gość mi_zielone
No to masz lepsza sytuacje ode mnie, bo ja macica podwojna, w tym lewa czesc dworozna, do tego dwie szyjki. Zarodek w tej dwuroznej. takze w ogole hardcore. No ale udalo sie wszystko. Autorko, nic nie ma o szyjce. Jesli nie mozesz zajsc w ciaze, to byc moze warto sie poddac wlasnie operacji, pod warunkiem, ze ta diagnoze potwierdza, bo narazie to jest tylko podejrzenie podwojnej macicy. Musisz znalezc dobrego lekarza. Poza tym to, ze akurat nie udaje sie zajsc w ciaze, to moze byc spowodowane innymi rzeczami a nie ta wada. To, ze poronilas to moze byc z przyczyny macicy, bo np zarodek umiejscowil sie w nieodpowiednim miejscu, ale przeciez wiele kobiet roni a macice maja normalne.

te badanie mialam robione w klinice nieplidnosci przez specjaluste powiedzial ze nie ma potrzeby usuwania jednej macicy. a jeslu chodzi o poronienie to zarodek byl w tej mniejszej i dlatego poronilam.

Gość mi_zielone
Operacja polega na polaczeniu tych dwoch czlonow a nie na usunieciu jednego. Mi sie wydaje, ze dopoki nie zajdziesz w ciaze, to ciezko bedzie dokladnie zdiagnozowac Twoja wade. Mi sie wydaje, ze owulace masz normalne ( pod warunkiem, ze torbiel w tym jakos nie koliduje ) bo jajniki masz dwa ( tu Ci sie udalo, bo moglabys miec np 4 :D )

jeszcze by tego brakowalo zebym miala 4jajnik:-) torbiel nie przeszadza. lekarz powiedziall ze sie zmniejsza ze dobrze ze jest to znaczy ze jajnik wiadomo ze pracuje.

Gość mi_zielone
No to czesta wada wspolgrajaca, wzystko jest podwojne :) Czasem nawet 4 nerki i 2 pecherze. Nie wiem co ci poradzic.

a propo nerek to urodzilam sie z jedna .

Gość Jestem z ta sama wada.
Czesc dziewczyny. Bardzo duzo nowych informacji dowiedzialam sie od was. Tez mam podwojna macice i dwie szyjki. Jestem w 8tyg. ciazy, rowniez pierwsza ciaze poronilam w 3 tyg. Dziewczyny piszecie,ze lekarze nie wykryli u was podwojnej macicy i u mnie tez tak bylo, dopiero kiedy poronilam lekarz w Londynie wykryl u mnie te wade. Bardzo dokladnie mnie zbadal,a badanie bylo bardzo bolesne i krwawe. Teraz gdy donosilam do osmego tyg. uspokoilam sie myslac,ze chyba juz bedzie dobrze, bardzo chcem tej ciazy i dzidzusia. Najgorsze jest to, ze juz pare miesiecy temu kupilam bilet do Australii przeraza mnie 24 godzinny lot i mysl,ze moglo by sie stac cos mojemu maluszkowi podczas lotu, czy roznicy cisnien. Sama nie wiem co mam o tym myslec. Rozmawialam o tym z lekarzem uspokoił mnie, mowiac, zebym brala tylko te tabletki na podtrzymanie, a przepisal mi ,,duphaston,, bedzie dobrze. Czytaja o tym,ze z taka wada naprawde trzeba uwarzac na siebie, troszke sie przestrszylam. Wiem,ze kazdy przypadek jest inny, i ze nie musi byc zle, ale powinnam chyba sie nocno zastanowic co do tego lotu. Jak tylko dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy zaraz weszlam na forum w ktorym kobiety podróżuja, bądz podrózowały podczas ciazy piszą,ze nie ma problemu, że mozna, że to nawet najlepszy czas na relaks i podroze, ale zadna z tych kobiet pewnie nie ma takiej wady wiec czy moge sugerowac sie tymi wypowiedziami. Naprawde, nie wiem co robic?

Gość gość
Mam dwie macice i dwie szyjki, wspólna pochwa. Pierwsze dziecko SN, drugie po 6 latach CC i dopiero wówczas okazało się, że mam taka anomalie gdy nie znalezli dziecka w poerwszej. Tak. Mozna w obu jednoczesnie miec dzieci, nawet w odstepach cZasu. Okres zanika.