Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewa_kacper

Po pierwszym roku tylko mleko krowie!

Polecane posty

Gość Skąd te alergie ? To już
odpowiem. Moi rodzice byli wychowanie na mleku krowim , tak samo jak i moi dziadkowie i jeżeli babcia czy prababcia nie ssała piersi matki to pewnie dostawała mleko krowie. Ja jako niemowle dostawałam pierś a potem jak tylko skończyłam 1,5 roku mama zaczęła podawać mi mleko krowie i zaczęło się , biegunka i chlustanie mlekiem. Moja mama poszła do lekarki (to były lata 80 te) i opowiedziała co się dzieje sądząc że może się nie przyzwyczaiłam że może za dużo na raz dostaję na co lekarka powiedziała że mam uczulenie na białko mleka krowiego i że kategorycznie trzeba je odstawić i zacząć podawać albo pierś albo mleko mm *wtedy był dostęp do Humany z kościółów) więc moja mama długo się nie zastanawiała i zaczęła podawać mm i było wszystko w porządku. Dopiero w wieku 5 lat mogłam bez sensacji wypić mleko krowie a alergia zwyczajnie przeszła wraz z czasem. Mój synek miał ten sam problem i lekarz powiedział mi że im więcej matek w poprzednich pokoleniach dawało niemowlętom krowie mleko zamiast persi tym więcje dzieci potem w przyszłych pokoleniach cierpi na alergię na mleko krowie!!! To od mleka krowiego bierze się alergia na mleko krowie a nie od mm! Mleko krowie nie jest przystosowane do ludzkiego żołądka. Zobaczycie że dzieci waszych dzieci pijących obecnie mleko krowie w wieku niemowlęcym czy wczesno dziecięcym będą miały alergie na mleko krowie !

Gość mama pysia
smierc Ale się uśmiałam:D Doprawy co za logika:D

Gość stralight
Skąd te alergie ? To już ???????????????????????????????????????? Ło matko co za teoria:D Zatem wniosek jeden - do piachu z krowami:D Nie są potrzebne:D Pij mleko będziesz wielki to bujda:D

mama pysia, wybacz, prościej nie moge, bo wiekszosc matek ma teraz iloraz inteligencji rowny - 50

Skąd te alergie ? To już - idac twoim tokiem rozumowania, prawie cala ludzkosc od zarania powinna miec alergie, bo przez pokolenia w koncu zawsze znalazlaby sie matka, ktora podala dziecku krowie mleko.

Gość kdjksfjdf
Wszystkie potraficie tylko używać emotek i popisywac się głupimy tekścikami a tak naprawdę głupie z was kobiety .

człowiek jest jedynym zwierzęciem pijącym mleczko innego zwierzaka. Zazwyczaj matki ssaków karmią potomstwo wlasnym mlekiem bo tylko mleko owego gatunku jest dla tego dziecka odżywcze. Naprawde ja mysle ze co niektorzy powinni zejsc z kafe i usciasc do ksiazek.

Gość stralight
Krowie mleko jest jak najbardziej dla ludzi. To nie powinno nawet podlegać dyskusji. Można dyskutować, od kiedy mozna je pić a nie czy wogóle. Mleko jest bardzo wartościowe. Dlatego WSZYSCY w końcu piją mleko. Nawet Ci którzy zaczynali od mm. MM to sztuczna mieszanka i jest tylko w zastępstwie za naturalne mleko. Nie ma takiego mleka które składem dorównuje naturalnemu! Za dużo reklam się nasłuchały niektóre mamy:/A koncernom o to właśnie chodzi.

Gość Skąd te alergie ? To już
Poo pierwsze to nie moja teoria ale fakt który ludzie innego pokroju niż ty znają, a po drugie fakt, to logika :), masz rację. Ktoś kto sugeruje że picie mleka mm powoduje alergie na mleko krowie nie ma pewnie ukończonej podstawówki bo sens tej wypowiedzi jest smieszny. Już moje pokolenie miało alergie na mleko krowie a niestety jak niby miało się jej nabawić? Otóż dzieki pokoleniom wsecz. Czyż to nie logiczne? Jeszcze raz przypomnę że to słowa lekarza więc wasze argumenciki i zajadłe głupie gadanie nie jest nic warte. Pa :)

Gość stralight
KRowa jest zwierzęciem melcznym - mleko służyć ma jako POKARM. Niewydojona krowa zdycha. A jeśli to nie człowiek ma ją wydoić is korzystać z tego co ma to kto inny?! śmieszycie mnie czasami:D

Gość stralight
Skąd te alergie ? To już źle coś zrozumiałaś - bo to o czym piszesz nie ma racji bytu. Nie każda alergia przekazywana jest dziedzicznie! Tyle w tym temacie

Gość po pierwszym roku zycia
mozna zaczac podawac pelnotluste mleko krowie. Moje dziecko wlasnie zaczyna je pic, nie z oszczednosci ale za rada pediatry.

Gość do stralight
mleko krowie jest mlekiem krowim i dla krowy a nie dla ludzi :). Człowiek od mleka krowiego się nie otruje bo to mleko jak i każde inne to pokarm a nie trucizna. Ten pokarm ma skłąd odpowiedni dla żołądka cielaka a nie człowieka. Mleko krowie ma sporo wapnia (zaleta) , ma 20 razy mniej wapnia niż zapotrzebowanie dzienne 3 letniego dziecka oraz za dużo sodu który obciąża małe nerki. Mleko modyfikowane to nie mleko sztuczne :D ale modyfikowane (to wielka różnica) wszak mleko mm to właśnie mleko krowie o zmodyfikowanym (dostosowanym dla niemowlęcia i małego dziecka) składzie. Jeżeli komuś proszek (mleko mm) kojarzy się z czymś sztucznym , syntetycznym to od razu wyjaśniam że w proszku można mieć warzywa, mięso, jaja i to nadal są te same produkty tyle że poddane suszeniu i odparowaniu wody.

Gość do stralight
miało być 20 razy mniej żelaza

najlepsze dla czlowieka wlasciwosci odzywcze ma mleko ludzkie- i tyle ile dostarcza wapnia czy fosforu- tyle wystarczy. Zapoznajcie sie ze skladem mleka krowiego :/ To jest mleko dla krowy. Od mleka jeszcze nikt nie umarl i ja nie uwazam by powodowalo jakies straszne skutki uboczne itp. Ale jesli ktos chce malucha trzymac na mleku krowim zamiast na modyfikowanym no to gratuluje glupoty naprawde. Modyfikowane ma blizszy sklad mleku matki niz zwykle mleko od krowy :O chociaz ja nie toleruje zbytnio modyfikowanych rzeczy... stawiam na nature. mleko krowie pijemy- bo mleko krowie nadaje sie do picia. Za to czlowiek nie moze pic kazdego mleka roznych ssakow. Chodujemy krowy dla mięska i dla mleka, tak samo jak kury, ale mleko samo w sobie ludzkie jest lepsze i odpowiednie.

Gość Może dopowiem
prawda jest taka że połowa ludzkości nie powinna pić mleka, bo jest na nie uczulona. Krosty, wypryski na ciele - to w większości przypadków od mleka. Nawet cielak w pewnym momencie życia nie chce już ssać i zaczyna jeść trawę, a ludzi piją do końca życia i to jeszcze mleko innego ssaka. Moje dziecko będzie piło MM jeśli będzie chciało mleka i tak będę nabijać kieszenie koncernów, bo wiem że takie mleko jest zdrowsze.

Gość do stralight
Nie każda alergia jest przekazywana dziedzicznie , alergia na mleko krowie już owszem ! Masz wiedzę czy próbujesz ją zdobyć czytając net? Ja mam ją wystudiowaną więc zaufaj innym ludziom i ich prawdziwej wiedzy. Ludzie u których wykrywa się nietolerancję na mleko krowie zazwyczaj nie mają skończonych 2 lat (większość) i jeszcze nie zdążyli nabawić się jej od samego czystego mleka krowiego. Mleko które sprzedają w PL w kartonach poddane wysokiej temperaturze ma nikły skład substancji odżywczych oraz wapnia (utracone podczas pasteryzacji) a białko które normalnie ma łatwostrawną strukturę ulega modyfikacjom przez co staje się dużo cięższe w strawieniu niż wersja wyjściowa mleka krowiego. Woda z tłuszczem mlecznym to podajecie dzieciom z kartonu.

u mnie mleko w domu tylko dla meza do kawy. Ja nie pije bo jest dla mnie za ciężkie. A krowie mleko na noc to juz w ogole umieram , żołądek boli.

Gość stralight
Mleko krowie od zawsze stanowiło BAZĘ pokarmu czlowieka. Tak jak pisałam - krowa daje mleko które musi być w jakiś sposób spożytkowane przez człowieka bo inaczej zdechnie! A krowa daje mleko cały czas nie tylko gdy ma potomstwo. Mleko jest dobre - nie dla wszystkich z tym się zgodzę. Mleko modifikowane jest czymś nienaturalnym. Same procesy suszenia i odwadniania są dość specyficzne. Potem kolejne procesy - dodawanie minerałów i witamin (syntetycznych) też nie jest NATURALNE. Mleko modyfikowane jest sztuczne! Zdrowe - owszem bo zawiera mnóstwo różnych rzeczy zastępujących mleko matki.

oj to prawda, mleko z kartonów to juz w ogole tragedia. Koło krowy nie stało. Mleko odtłuszczone, z substancjami konserwującymi. mniam mniam. :O

starlight, ale Ty myslisz ze mleko ktore kupujesz w sklpie jest prosto od krowy ??? To juz kompletny szajs, przeciez to jak mleko nie smakuje. Ja mleko za dziecka pilam dlatego ze bylo smaczne, Ale pilam to od krowy. Potem mi przestalo smakowac, a teraz juz jest za ciężkie. To chyba jednak swiadczy o tym, że jakies super zdrowe nie jest.

Gość stralight
Nigdzie nie napisałam by karmić dzieci mlekiem krowim! Ale uważam,że mleko jest dla ludzi i tyle. A wiedzę mam wyuczoną z racji studiów. U mnie w rodzinie NIKT nie miał alergii na mleko a moje dziecko ma. I nie jest to uwarunkowane dziedzicznie.

Gość stralight
Mieszkam na wsi i kupujemy mleko od krowy:)

Gość do stralight
Ależ to człowiek jest winny temu że krowa stale produkuje mleko które gromadzi się w wymionach i gdy się ich nie opróżni to bolą. Krowa karmi nim cielaka w momencie gdy cielak przechodzi na pokarm stały (ziele) pokarm zaczyna się zmniejszać az zanika. To proces który przechodzi mażda karmiąca samica. Jak można tego nie wiedzieć i wciskać kit że krowa od zawsze jest stworzona do dawania mleka człowiekowi ;). Mało wiesz ale nadal się starasz imponować.

Gość do stralight
Wiedzę maszy wystudiowaną? Jaki kierunek i specjalizacja? Na jaki uniwerek do miasta dojeżdżałaś?

Gość Ona ma wiedzę
wystudiowaną na wsi przy krowach bo widzi że krowie cyck puchną więc trzeba opróżnić i wypić :D.

Gość stralight
Krowa daje mleko cały czas - mieszkam na wsi to widzę. Jak byłam mała sami mieliśmy krowy. Niektóre przeznaczane były na mięso. I tak trzeba było je doić bo ciągle stany zapalne miały od nadmiaru mleka. Córkę rolnika będą edukować:D

mleko jest dla ludzi nie umieramy od tego, ale wole wode. wapń w mleku krowim jest wypierany przez fosfor... wiec wiedza o mleku powinna byc taka - nie szkodzi bardzo ale nie jest super zdrowe