Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ibnk;l,

Od jakich dochodów można w pełni zacząć korzystac z życia?

Polecane posty

Gość ibnk;l,

Powiedzmy, że mowa o dwóch dorosłych osobach. Bez żadnych dzieci.

Gość i wydawać na podróże :)
Pełnią życia tylko jako singiel Przychód miesięczny: 5-6 tysięcy

Gość ibnk;l,
up

Gość zyg zyg
od odchodów własnych

Gość żeby odpowiedzieć na to
pytanie to autor najpierw musi napisać co miał konkretnie na myśli używając określenia "w pełni korzystać z życia"

Gość hujowiczka
Jja mam 2100, koleżanki mówią ze to kupa kasy, ai nie starcza nawet na ciuchy, musze zawsze decydować czy dentysta czy ciuch, itp życje od 1 do 1, moze jakbym miala 3 to bym juz nie narzekała

Gość ibnk;l,
Wyjeżdzać przynajmniej raz w miesiącu na przedłużony weekend do ośrodków wypoczynkwych lub za granicę. 2 razy w roku na wczasy/wycieczki do miejsc na dobrym poziomie (nie do "kombinatów turystycznych") Korzystać z kultury wysokiej W razie potrzeby wyjazdu do rodziny raz na miesiąc (500km) nie tłuc się autem lub pociągiem tylko skorzystac z samolotu i wynająć auto na miejscu Jadac na mieście w dobrych restauracjach (powiedzmy kilka razy w miesiącu) Zatrudniać kogoś do sprzatania w domu oraz normalne codzienne życie, zakupy, wizyty,prezenty, i inne wydatki

Gość marteczkejaj
ja zarabiam 3500 i mogę powiedzieć, że na nic mi nie brakuje :)

Gość halinaspodkoszalina
ja też zarabiam 3500 i muszę powiedzieć, że na nic mi nie starcza ;)

Gość economicallylly
ja żyję ekonomicznie: 2 tyg all inclusive za granica - okolo 2500-3500tys. wracam 2 tyg tu na miejscu - oplaty za mieszkanie 700zl jedzenie na 2 tyg - 500zł za 4 tys. da sie wyzyc na pelnym lajcie :) za 5 tys wyzyc + oszczedzic

Gość marteczkejaj
mnie starcza bo dostałam mieszkanie po dziadkach i w sumie muszę tylko płacić za prąd, gaz, wodę itp. resztę mogę przepierdzielić :D

Gość halinaspodkoszalina
marteczkejaj - a czynszu nie płacisz??? aaaa samochód masz?? bo ja na samo paliwo miesięcznie wydaję ponad 5 stów, mam dom - koszty utrzymania wyższe niż mieszkania, itd. więc wniosek jest taki, że punkt widzenia zależy miejsca leżenia

Gość z Moniką Kwiatkowską
na sprzątaczkę to stać prawie każdego.2 godz w tygodniu i mieszkanie sprzątnie na błysk.

Gość ibnk;l,
Ale w moim wyobrażeniu "korzystania z życia" ktoś do sprzątania jest jednym z elementów, w dodatki mniej kosztochłonnych.

Gość halinaspodkoszalina
myślę że jeśli jeśli oboje partnerów zarabiają po około 5 tysięcy to już na luzie wystarczy, to sobie nawet można dzieci płodzić

Gość marteczkejaj
to jest mieszkanie w takim jakby domu 2 rodzinnym więc nie mam czynszu :) samochód mam ale do pracy mam 15minut spacerkiem więc używam go rzadko, zazwyczaj tylko jak jadę po zakupy, na wycieczkę, koncert do innego miasta czy coś :)

Gość halinaspodkoszalina
ibnkl - a Ty jak myślisz, ile potrzeba, żeby było cool?? a i jeszcze z ciekawości - ile sobie liczysz wiosen?

Gość ibnk;l,
Ja na takie zycie liczę 20 000miesięcznie. Mam wiek chrystusowy.

Gość halinaspodkoszalina
to jesteś w moim wieku, yyyy... na łebka czy parę?? no 2 dychy to już szał, myślę, że nawet sobie na czarną godzinę można na luzie odłożyć

Gość ibnk;l,
na parę. A co do odkładania to tak: z tych 20 000 trzeba co najmniej 1/3 odkładac. Czemu pytałaś o wiek?

Gość halinaspodkoszalina
bo jakbyś miała 20 to i potrzeby są inne a jaki procent z tych 20 obecnie zarabiasz??? to Ci powróżę, za ile lat zaczniesz balować... ;)

Gość halinaspodkoszalina
jakbyś miała 20 lat - to miałam na myśli, wtedy to mi na wino wystarczało mieć i hot-doga z keczupem

Gość ibnk;l,
Mamy już takie dochody i próbuję wytłumaczyć mężowi, ze mozemy zacząć korzystać z życia. Ale przekonuje się bardzo powoli. Pracujemy obydwoje ciężko juz po kilkanaście lat i czas zacząć korzystać z tych pieniędzy. Po prostu zacząć ułatwiać sobie życie.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;-) prawda jest taka, że każdy ma inne potrzeby i dla niego co innego oznacza korzystać z życia. Napiszę na przykładzie swoim i męża (bez dzieci). Dochód 9200 plus premie kwartalne męża (średnio 3-4tys). Pensje starczają na opłacenie sporego kredytu na mieszkanie-wszystkie opłaty stałe zamykają się nam w ok 3600-miesięcznie. Reszta, czyli 5600 to kasa na jedzenie, moje paliwo (mąż ma służbówkę bez limitów km) i na co mamy ochotę. Ogólnie wydajemy na co chcemy i nie ma problemu (choć ostatnio wziełam sie za oszczędzanie;-) ). Kasa na wydatki extra, czyli urlop 2razy w roku- zawsze 3tyg w Azji i 2tyg w Europie , OC+AC mojego auta i wieksze wydatki domowe idą z premii męża. Sprzątać lubię sama, wiec pani do tego mi nie potrzebna.

Gość ibnk;l,
Merylin, a odkładcie jakieś pieniądze?

Gość halinaspodkoszalina
Merylin27 - a tymi wakacjami w azji mnie zaciekawiłaś...dokąd jeździcie?? ibnkl - to pozazdrościć dochodów to po 1, a po 2 - tak, masz rację warto też trochę odpuścić, żeby sobie pożyć, a nie zapitalać i wtedy ani się człowiek obejrzy, jak mu życie ucieka :0

Gość ibnk;l,
Tak mu tłumaczę. Ja mam 33, on 37 - połowa zycia za nami. to nie chodzi o to, by rozwalać kasę na prawo i lewo, ale odpuścić sprzatanie i prasowanie, ułatwić sobie podróże do rodziców (będzie za to oszczędność czasu), i pozwiedzać trochę świata.

Mamy sporo odłożone na tzw czarną godzinę, ale to kasa ze spadku. Miesięcznie niewiele, ale staram się nad tym pracować, bo korzystanie z życia to jedno, a bezsensowne rozwalanie na pierdoły to drugie (a to niestety się zdarza często). Najczęściej zostaje coś z tych premii, bo to rocznie od 12 do 16tys wychodzi, a wyjazdy organizujemy bez biur podróży na własną rękę, więc mimo iż są to wyjazdy na tzw wypasie to jednak nie kosztują majątku. I wtedy nadwyżka leci na lokatę.

Gość halinaspodkoszalina
dokładnie :)