Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klaudia1617

Ryby

Polecane posty

Gość klaudia1617

zastanawiam sie jak można jeść ryby, wiem że są zdrowe, probowałam nie raz się do nich przekonać ale dla mnie to one śmierdza i są niezjadliwe, do tego te ości. moja mama robi niby "pyszne " ryby w ogole w mojej rodzinie się je dużo ryb rozne potrawy, łososie nie łososie, a ja nie mogę. moj chlopak też nie lubi-na szczęscie i nieszczęscie, ostatnio stwierdzilismy ze jak bedziemy mieć dziecko to trzeba będzie je uczyć jedzenia ryb, ale jak?:0 skoro my nie lubimy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
moze po prostu jestescie uprzedzeni? swieze ryby nie powinny smierdziec .... a lubisz np. taka ryba ze smazalni nad morzem? ja tez nie lubilam za ryb jak mieszkalam z rodzicami, bo tata, odpowiedzialny za ich przyrzadzanie, robil ohydne smazone w bulce tartej karpie, pstragi i nawet lososie w ten sposob. fuj, i do tego te osci! tak, smazyl ryby razem ze skora i oscmi, strach sie bac :P ale jak sama zabralam sie do rzeczy, to kupuje filety dobrej jakosci, pysznie je przyprawiam, z teguly pieke i podaje w takiej formie, zeby smakowalo, czyli na podstawie takich smakow, przypraw, skladnikow, dodatkow, ktore lubie :) a konserwy rybne lubiecie? a wedzone ryby, np. makrele?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaudia1617
mi sie zawsze wydaje ze ryba sama w sobie śmierdzi. zawsze mama robi świerzutkie, nie ma mowy o takim prostackim smazeniu w bułce:) zawsze są to wykwintne dania, a mi to poprostu nie smakuje nie przelkną ryby:) konserwy to juz w ogole profanacja:) w ogole nie uznaje czegos takiego jak konserwy:) a ryby wedzone to dopiero śmierdza:) masakra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak zgadzam się w całej rozciągłości. ryba wali morzem i wodorostami i dziwnie wygląda w środku :O:O:O:O smażenie niczego nie zmienia :O ja przełknę tylko fileta i to też zagryzając ziemniakiem albo frytką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaudia1617
jak czuje nad morzem zapach tych syfiastych smazalni ryb to mi sie chce wymiotować:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co podpowiem:
no to widac powazny przypadek nielubienia ;) chyba w takim razie jestes uprzedzona do zapachu morza .... szkoda, bo wiele przyjemnosci podniebienia cie omija (ryby i owoce morza w calej rozciaglosci), no ale widocznie nie da rady. a co ogolnie lubisz jadac?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dangol2
ojej nic wielkiego ze nie lubicie ryb , od tego sie nie umiera , nie lubisz nie jesz , proste , a jak będziesz mieć dzieci to zawsze dla niego mozesz jakis filecik zrobic moja babcia nie je ryb całe swoje zycie ,ma 83, śmierdzą jej do tego stopnia ze nawet nie przebywa w kuchni jak ktos piecze rybe , wychowała 3 dzieci , 2 wnuków wszyscy jedzą ryby poza nia , więc da się......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"zawsze mama robi świerzutkie, nie ma mowy o takim prostackim smazeniu w bułce" przepraszam bardzo, ale padłam i powstałam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ohhh i ach
:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaudia1617
no wiecie o co mi chodzi:) ze robi sie u nas rozna dania z najlepszymi rybami, nie tylko takie filety czy karpie w bułce tartej. tak w przenosni to napisalam-bo nie lubie smazonych potraw i to jeszcze w bułce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sie zapytam:
najlepszymi rybami, czyli na przyklad .... ? i jakie to dania?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaudia1617
nie wiem nie pamietam w tej chwili jak sie nazywaja bo sie tym nie interesuję:) ale są to rózne ryby ale napewno najlepszej jakości to akurat pewne i sa to wykwintne dania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość osz kuzwa nie !!!
wiecie, dla niektorych kurczak przyprawiony wegeta to jest wykwintne danie ;) :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klaudia1617
nie ni bez przesady-wegeta to najwiekszy chłam dajcie spokoj,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak się już tak mądrzysz
koleżankę powyżej powaliło zapewne połączenie świeRZutkiej rybki i prostackiej bułki do smażenia :D :D :D w kompozycji z wykwintnymi daniami to na serio można paść.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qwertyyy
Ja często robię rybę z tych przepisów http://www.sagacook.com/pl/Consumers/Pages/CookBook.aspx Kupiłam papier do gotowania saga jak chciałam się odchudzać, juz dawno temu i tak mi się podobało szerokie zastosowanie papieru że mimo że schudłam tyle ile chciałam to dalej zdrowo gotuje na parze, bez tłuszczu a potrawy są o wiele lepsze niż smażone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci ....
jezeli uwazasz, ze potrawy bez tluszczu sa zdrowe, to jestes w bledzie. chyba ze masz na mysli samo nie-smazenie, to tu akurat racja, smazenie najzdrowsze nie jest, szczegolnie, gdy doprowadzamy do zbyt duzego nagrzania niezdrowych olejow, lub w ogole spalenia tluszczu (jakiegokolwiek), czy innych skladnikow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Myślę, że gwetyyy miała na myśli właśnie smażenie , chociaż najlepiej żeby autor wypowiedzi się odezwał. Polecam poczytać artykuł: http://polki.pl/odzywianie_artykul,10013476.html Jak najbardziej smażenie nie należy do najzdrowszych, zdrowe są tłuszcze zawarte w pokarmach a to zupełnie inna kwestia. :) Dlatego ważne jest aby nie dodawać oleju do potraw a wykorzystać potencjał dania, czyli np. tłuszcz zawarty w rybie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość omiśka
Nie ma jak pstrąg w ziołach z pieca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smakoszryby
A używacie piwa do przyrządzenia rybki? Ja w wakacjach odkryłam Radler Warkę i podlewałam nim rybkę na grillu, wyszła przepyszna. W końcu cytryna najbardziej do ryby pasuje ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie każdy lubi ryby i w każdej postaci, ponieważ ja lubię najbardziej takie pieczone świeżo wyłowione na grilu, dlatego często jeżdżę nad wodę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
oj a może po prostu wybierz się do dobrej restauracji, żebyś nie musiała sama ich przyrządzać, a jak dostaniesz pięknie podaną i przyprawioną rybę to łatwiej się będzie do niej przekonać. Dobre ryby można zjeść w Restauracji Augusta moim zdaniem jak zasmakujesz dorsza, albo pstrąga zaserwowanego przez szefa kuchni to szybko się przekonasz do ryb.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lapkapulapka
Uzupełnie wypowiedź "rozwiewam wątpliwości" - faktycznie, tłuszcze są zdrowe, ale nie wszystkie. Do ryby (i nie tylko) polecam odrobinę oleju rzepakowego do skropienia - po pierwsze nie ma swojego smaku, więc czujemy smak ryby, po drugie jest bogaty w omega-3 i generalnie ma najlepszy skład tłuszczowy. No i trzeba pamiętać, że bez tłuszczów nasz organizm nie przyswajałby niektórych witamin.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci
sklad tluszczowy oleju rzepakowego: tyle samo omega-3 co omega-6. takze w kwestii omega nie pomoze, ani nie zaszkodzi ;) ale faktycznie, jest najmniej niezdrowym olejem roslinnym. poza tym wiekszosc naturalych tluszczow jest zdrowa, tylko trzeba zachowac umiar i jesc do tego mnostwo warzyw, szczegolnie zielonych, lisciastych :) niezdrowe tluszcze to wszelkie utwardzane oleje, margaryny, masla roslinne, serki topione, wiekszosc olei roslinnych nawet plynnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja najbardziej lubie jeść ryby, które sama złowię. Jeżeli też chcecie spróbować, to koniecznie zaopatrzcie się w akcesoria ze strony - www.FishingCenter.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×