Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lawlii

chyba mam problem-DYSCYPLINA NA LEKCJI-gIMNAZJUM!

Polecane posty

Gość Proponuję sposób znajomej
Znajoma nauczycielka jęz. niemieckiego, młoda, świeżo po studiach, też miała ten problem - i też tylko z jedną klasą. Zrobiła tak: Zapowiedziała kartkówkę za tydzień. Rozrabiakom "zaproponowała," że mogą ją napisać "od ręki" jeżeli się nie uspokoją. Trzej się nie uspokoili, więc zostali rozsadzeni, dostali kartki do ręki (miała już wydrukowane i pocięte przy sobie) i musieli napisać, co umieją, a że nie było tego wiele, dostali na następnej lekcji jedynki. Nie za zachowanie, tylko za kartkówkę - nikt się nie doczepi. Następnym razem gdy klasa była znów niegrzeczna, zastosowała odpowiedzialność zbiorową - pisać musieli wszyscy. Z dwóch powodów: niech widzą, że nie żartuje i nie rzuca słów na wiatr, i ważniejsze - będą się pilnować nawzajem, żeby przez kolegów nie nałapać jedynek. Powodzenia!

/uwielbiam moja szkole faktycznie,nie moge sobie wyobrazic tego,ze nie potrafilabym radzic sobie z uczniami,nigdy tego nie zaznalam trzeba miec charyzme,byc konsekwentym w dzialaniu i trzymac "krotko" czy jest/sa n-le ktorzy ucza twojego przedmiotu ? czy ciesza sie autorytetem? jesli tak,to popros,niech sobie ich wypozyczy kiedys mialam takiego ucznia w klasie mial respekt do wielu,ale nie do wszystkich pytalam sie go,kiedy zastartuje do mnie? odpowiedzial,ze nigdy i tak zostalo,dal sie wychowac,ufff ,dzisiaj jestem dumna,/ to niemozliwe, bo jestem jednym z niewielu nauczycieli, ktorzy pracuja na caly etat, ci ktorzy pracuja na pol nie przyjda za darmo za mnie, a ci na caly to radza sobie jak ja (jest sporo n-li mojego przedmiotu) /Proponuję sposób znajomej Znajoma nauczycielka jęz. niemieckiego, młoda, świeżo po studiach, też miała ten problem - i też tylko z jedną klasą. Zrobiła tak: Zapowiedziała kartkówkę za tydzień. Rozrabiakom "zaproponowała," że mogą ją napisać "od ręki" jeżeli się nie uspokoją. Trzej się nie uspokoili, więc zostali rozsadzeni, dostali kartki do ręki (miała już wydrukowane i pocięte przy sobie) i musieli napisać, co umieją, a że nie było tego wiele, dostali na następnej lekcji jedynki. Nie za zachowanie, tylko za kartkówkę - nikt się nie doczepi. Następnym razem gdy klasa była znów niegrzeczna, zastosowała odpowiedzialność zbiorową - pisać musieli wszyscy. Z dwóch powodów: niech widzą, że nie żartuje i nie rzuca słów na wiatr, i ważniejsze - będą się pilnować nawzajem, żeby przez kolegów nie nałapać jedynek. Powodzenia!/ sprobuje:)

Autorko pisałaś, że jest pewien 'przywódca' klasy. Jak on nabierze respektu reszta klasy też. Bierz go do odpowiedzi za każdym razem jak sie źle zachowa- zbłaźni sie brakiem wiedzy a jeśli zbierze dużo pał to jedynka na semestr i koniec roku. Jeśli sala jest wystaczająco duża rozszadź ich. Do pierwszych ławek można posadzić w parach tych bardziej spokojnych uczniów. Jeśli nie będą chcieli sie rozsiąść zrób kartkówke. I tak do skutku. Odpowiedzialność zbiorowa - cała klasa pisze kartkówke za złe zachowanie jednej osoby. Częste sprawdziany. Jak wystawisz dużo jedynek na semestr to może sie przestraszą i uspokoją.

Autorko pisałaś, że jest pewien 'przywódca' klasy. Jak on nabierze respektu reszta klasy też. Bierz go do odpowiedzi za każdym razem jak sie źle zachowa- zbłaźni sie brakiem wiedzy a jeśli zbierze dużo pał to jedynka na semestr i koniec roku. Jeśli sala jest wystaczająco duża rozszadź ich. Do pierwszych ławek można posadzić w parach tych bardziej spokojnych uczniów. Jeśli nie będą chcieli sie rozsiąść zrób kartkówke. I tak do skutku. Odpowiedzialność zbiorowa - cała klasa pisze kartkówke za złe zachowanie jednej osoby. Częste sprawdziany. Jak wystawisz dużo jedynek na semestr to może sie przestraszą i uspokoją.