Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem _Twoją_kokainą

nie wiem czy jestem w ciąży a jestem chora

Polecane posty

mam zrobić test w czwartek (dzień spodziewanej miesiączki) więc nie wiem czy jestem czy nie. Dziś nie wiem dlaczego dostałam rano plamienia, ale mi przeszło. Natomiast mam straszny katar, kaszel, jest mi zimno, źle się czuję... Czy mogę wziąć np. Rutokal (takie musujące tabletki)? Czy np. zrobić wcześniej test żeby na 100% wiedzieć? nie wiem już. Co radzicie?

Gość zolizuzula
nie wolno, napij sie herbatki z cytryna i cosnek zjedz a nie leki normalna jestes?

Gość taka jedna mala wredna ;)))
Jedyne co mozesz brac, jezeli myslisz, ze mozesz byc w ciazy. To Prenalen - syrop dla ciezarnych, albo tabletki Paracetamolu + sa tez domowe sposoby na walke z przeziebieniem np. syrop z cebuli.

napewno możesz brac wit C, no i herbata z cytryna i miodem i pod koc.niestety tylko to mogłam w ciaży.

jak ja byłam chora i też nie wiedziałam czy jestem w ciąży to mi lekarz powiedział żebym brała tylko leki takie które można w ciąży (czyli prawie nic) a jak będę już miała pewność, że w ciąży np. nie jestem to mam do niego wrócić i wtedy mi da coś mocniejszego. Jak dla mnie to możesz zrobić test... a nóż widelec coś wykaże i będziesz miała jasność.

Gość dgjgsg
Możesz zrobić badanie poziomu beta hcg z krwi. Ale nie bierz do sibie, tego, że ktoś wyzywa cie tuttaj od nienormalnych. Mnóstwo kobiet a tym etapie w ogole nie podejrzewa ciązy - chorują, biorą leki, piją, palą i rodzą zdrowe dzieci...Także nawet jak coś wzięłaś to się nie mart, zarodek jest na początku dobrze chroniony.

Gość gluck:):)
rutocal to rutozyd (inaczej glowny skladnik rutinoscorbinu) i wapno i witamina c-mozesz spokojnie brac a dla tych panikar wyzej-doczytajcie o czym pisze autorka zanim zaczniecie liste waszych zakazów:O

nie, nie wzięłam jeszcze. nie mogę leżeć bo jestem w pracy teraz. Najchetniej bym się położyła, ale trudno. Nie wiem czy test cos wykaże teraz... chyba jeszcze wcześnie.

gluck:):) - taki jest skład na opakowaniu: reg. kwasowości, kwas cyrtynowy, i wodorowęglan sodu, sorbitol, węglan wapnia, wit. c , aromaty, subst. słodzące (cyklaminian sodu), rutyna, siarczan cynku, subst. słodząca (sacharynian sodu, selenian sodu), barwnik (ryboflawiny-5-fosforan). i nie piszą, że nie można kobietom w ciąży.

uwielbiam to, kiedy kobiety chca juz byc matkami, a najmniejszego pojecia o ciazy, lekach i wlasnym ciele nie maja :O... cute.. :O

Gość gluck:):)
mozesz spokojnie wziąc

dlatego sądzę że mogę wziąć rutokal... a poza tym tak jak ktoś pisał, niektóre matki dowiadują się ze są w ciązy np w 2 miesiącu, a wcześniej piją, palą.

gluck - dzięki !

Gość ja tam uważam, że
nic CI nie bedzie - natura już tak to wszystko ułożyła, że początkiem ciąży - kiedy kobieta o niej jeszcze nie wie, niewiele może jej zaszkodzic. OCZYWISCIE JESLI CIAZA JEST ZDROWA. NO, ale lepiej dmuchać na zimne to proponuje ciepła herbate, rutinoscorbin (nie przesadzaj z iloscia - bo wg. niektorych zrodel zbyt duza ilosc powoduje poronienia) i w razie temperatury badz bolu miesni - apap ( czy jakikolwiek lek na bazie PARACETAMOLU, nie waz sie brac IBUPROFENU ) i lezec. Tyle. Jesli ta temp. bedzie, staraj sie ja zbic tym apapem czy chlodna kapiela, bo w ciazy tez jest niewskazana :P

ja tam uważam, że - DZIĘKI za rady. Wolałabym właśnie już wiedzieć i przynajmniej mogłabym się jakoś podleczyć. a tak to mi niedobrze z tych nerwów i jeszcze to plamienie. Jak na okres to za wcześnie chyba... A test boję się zrobić wcześniej, bo jak poronię to nie chcę o tym wiedzieć. To wezmę ten rutokal. A jak myslicie, test np. jutro wykazał by ciążę?

Gość przeczytaj ulotkę lepiej
test już powinien cokolwiek wykazac. A ten rutakol czy jak mu tam raczej nie jest wskazany w ciąży, tak samo jak rutinoskorbin,wlasnie ze wgledu na rytynę w składzie. wit c i wapno jak najbardziej. paracetamol tylko w przypadku gorączki. Wypytane u lekarza jak byłam na samym początku ciąży jak zaczęło mnie rozkładać.

ja w piatek bylam na imprezie i mocno zabalowalam a w poniedzialek dowiedzialam sie ze jestem w 6tc (2miesiac ciazy) i jakos zyje i malemu nic nie jest :)

Gość nie bierz leków, najlepiej
wygrzej się, napij się herbatki z miodem, mleka z miodem, czosnek zjedz itp. wbrew pozorom to najskuteczniejsze metody działania i zdrowe, nie tylko dla kobiet w ciąży... jeżeli zagorączkujesz to apap/paracetamol. Leki są niebezpieczne w ciąży, nie wiadomo tak na prawdę jak mogą wpłynąć na maluszka. Po co masz się póżniej zadręczać... dziewczyna z imprezy...masz pewność, że nic się nie stało? to, że dziecko żyje to nie znaczy, że dobrze się ma i że się będzie dobrze miało... niestety, nie zdajecie sobie nawet sprawy jak alkohol, leki, substancje chemiczne, nawet jednorazowo zażyte mogą wpłynąć na dziecko...

no nie przypuszczalam ze w ciazy jestem i gdyby nie fakt ze nie miesiaczkuje to z pewnosca bym i dzis nie wiedziala o ciazy, mnostwo kobiet pije i pali no i wiele innych grazych dla dziecka rzeczy robi i jakos dzieci rodza sie zdrowe, na pewne rzeczy wplywu nie mamy, no gdybym wiedziala wtedy ze jestem w ciazy to z pewnoscia bym juz nie imprezowala

dzięki dziewczyny, jak wyjdę z pracy, to postaram się poleżeć, chociaż ze starszym dzieckiem będzie trudno. Może chociaż ten apap kupię jakbym dostała gorączki, a tak to miód, cyrtyna.

Gość agula8
apap to zły pomysł-lepiej paracetamol i domowe sposoby-zrób sobie inhalacje ze słonej wody i szałwi, płukanie woda z sola i szałwią tez pomaga na gardło, na kaszel syrop z cebuli i czosnek na wszytsko:) ja jeszcze osłonowo brałam provag żeby nie złapac czegoś dodatkowo w ciąży.Jest tez syrop bezpieczny dla cieżarnych-chyba prenalen-nie stosowałam ale słyszałam dobre opinie.

Gość sprawdza się usypianie
Agula powiedziałaś co wiedziałaś :D przecież apap to paracetamol :D Więc dlaczego wg ciebie to zły pomysł????

Gość do agula
agula-pustaku, zamilcz jak masz sie tak kompromitowac!!!!! apap to paracetamol, tępa krolewno bez jakiegokolwiek pojecia!!! jak czytam takie pustaki to mi slabo sie robi, ze tez taka głupota sie rozmnaza:O

Gość serenity five
agula, toś błysnęla yntelektem:D