Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala_mama_po

Właśnie się dowiedziałam

Polecane posty

Gość mala_mama_po

że jestem w ciąży. Chciałabym, żebyście udzieliły mi odpowiedzi na pare pytań. To maoja pierwsza ciąża, i nie wiem o niej bardzo wielu rzeczy. Np. kiedy kobieta powinna polsc najpozniej na urlop macierzynski? czy jak powiem ginowi ze onawiam sie o zdrowie dziecka poniewaz pracuje fizycznie to dostane zwolnienie z pracy? czy nie moge chorowac w ciazy wcale bo to grozne dla dziecka np przeziebienie, angina? czy moge brac srodki przeciwbolowe? czy moge brac leki do ssania przy bolu gardła? chodziłyscie do szkoly rodzenia? czy moge przyjmowac witaminy w postaci tabletek czy tylko w zywnosci? Jestem w 5 tc, 19 tego mam dopiero druga wizyte u lekarza, wtedy zaloza mi karte ciazy, nie ma jeszcze akcji serdusza ale już sie kochamy:) Karola ;-)

Gość mala_mama_po
jeszcze jedno - czy jak mam przez caly dzien mdłości to nic zlego? i czy moge w takiej sytacji prosic o zwolnienie lekarskie od gina czy innego lekarza?

Gość qqqqqqq.q
gratuluję braku odpowiedzialności przyszła mamo! o takie rzeczy nie pytaj na forum, tylko zapytaj ginekologa lub poszukaj w internecie artykułów na ten temat (napisanych przez specjalistów).

Gość mala_mama_po
najpierw zapytam kogoś kto juz byl w tej roli doswiadczony. jak pojde na wizyte to sie upewnie czy kobietki miały racje:) dziekuje za wyrozumialosc:*

Dużo tego:D Mdłości są normalne, to jest naturalny objaw zdrowo rozwijającej się ciąży. Na same mdłości l4 na pewno nie dostaniesz , o ile to nie są ciągłe wymioty. Pracować można do dnia wyznaczonego porodu. Co do l4 to dużo zależy od lekarza jedni chętnie wypisują bez pytania inny będzie robił problemy. Przeziębienie w ciąży raczej nie jest groźne, sama byłam kilka raz chora. Ale nie można stosować wielu leków ale np można syrop prenalen. Z leków przeciwbóolwych to można tylko apap i inne paracetamole. Ibuprofen czy aspiryna odpadają. Na gardło można tamtum verde. Witaminy zaleca lekarz sama nie bierz nic poza folikiem.. Nie chodziłam do szkoły rodzenia.

Gość mala_mama_po
dziekuje:)

Gość Mika 2145
Moja pierwsza rada - jak najmniej wchodz na forum ciazowe by rozmawiac o tym co sie z Toba dzieje, bo stracisz zdrowe zmysly i czas ;) A wszelakie pytania - lekarz, mama, kolezanka, siostra, ktore byly juz w ciazy :) Ewentualnie jedna madra i polecana ksiazka opisujaca dokladnie przebieg ciazy i tego co dzieje sie w Twojej ciazy :) Ja nie bralam witamin, nie chodzilam tez na szkole rodzenia, spokojna ciaza bez stresu i myslenia czy wszystko ok. Nie zmienilam jakos specjalnie trybu zycia i odzywiania, ale tez ten moj styl sprzed ciazy nie byl jakis specjalnie niezdrowy, wiec musialam wyeliminowac bardzo malo codziennych nawykow. Na forach spotkasz kobiety ktore boja sie kichnac w ciazy, przeciagnac, zmeiniaja paste do zebow i nie przechodza przez sznur od odkurzacza, uwazaj Na zwolnienie idz gdy bedziesz zle sie czula, albo gdy Twoja praca jest serio ciezka a pracodawca nie chce Ci dac innych obowiazkow. Ale jesli czujesz sie dobrze postaraj sie chodzic do niej, bo bezczynnosc przez 9 mcy i ograniczony kontakt z ludzmi wcale nie jest dobry.... pochodz choc do 5,6 miesiaca ciazy.... jesli zlapiesz jakies przeziebienie albo bedziesz bez formy to wezmiesz sobie pare dni zwolnienia i odpoczniesze.

Gość pełna-obaw
Witam, może po kolei: 1. Na urlop macierzyński idzie się po porodzie;) 2. Jeżeli masz faktycznie ciężką pracę fizyczną poproś pracodawcę o zmianę obowiązków, a jeśli się nie zgodzi to wtedy powiedz lekarzowi i powinien dać L4. Ale pracować można długo :) 3. Niemożliwe jest uniknięcie choroby w ciąży, mam na myśli przeziębienie, szczególnie, że zbliża się jesień i zima. Leków na własną rękę brać nie można, pozostaje czosnek, syrop z malin i ciepłe kapcie. Prenalen jest na bazie właśnie tych składników. Jednak jeśli będzie się utrzymywać temperatura i objawy trzeba iść do lekarza, a ten może przepisać mocniejsze leki wtedy trzeba się podporządkować. Na twoim miejscu nie brałabym żadnych leków przeciwbólowych niby rzadko można, ale po co ryzykować? 4. Przy bólu gardła tantum verde można brać. 5. Do szkoły rodzenia ja się zapisałam, ale jeszcze nie napiszę czy warto, bo dopiero wkrótce zaczynam:) 6. Nie przyjmuj żadnych witamin!!! Tylko kwas foliowy. Być może lekarz zaleci jakieś, ale na własną rękę nie można. 7. Na mdłości nie dostaniesz L4. Chyba, że masz notoryczne wymioty. 8. Jeżeli widoczna będzie akcja serca wcale nie oznacza to, że lekarz założy ci kartę ciąży. Piszę to abyś się nie rozczarowała. Ja miałam założoną dopiero na 3 wizycie gdy porobiłam większość zaleconych badań. Osoba przede mną bardzo dobrze napisała abyś nie brała sobie do serca wszystkiego co piszą na forum, bo można się nerwicy nabawić, czytaj raczej poważniejsze artykuły i książki. Powodzenia:)

Gość azu
Można iść na urlop macierzyński 2tyg. przed planowaną datą porodu.