Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalalum!

Powidła -przepis - szybko!

Polecane posty

Gość lalalum!

plis, napiszcie, w jakich proporcjach, kiedy i ile dajecie cukru itd. Amen :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lalalum!
plissss!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 kg.śliwek węgierek 1/2 kg.cukru 3 łyżki octu Śliwki umyć,wypestkować i włożyć do garnka w którym będziemy je smażyć.Zasypać cukrem i zalać octem- wymieszać i zostawić na 24 godziny. Następnego dnia postawić garnek na średnim ogniu/na płycie na dwójce/i gotować 3 godziny. NIE WOLNO MIESZAĆ - jak postawimy garnek na ogniu tak go nie ruszamy. po 3 godzinach śliwki mieszamy i jak ktoś chce powidła słodsze dodajemy cukier i smażymy jeszcze 10 minut. Przełożyć gorące powidła do wyparzonych słoiczków,zakręcić i owrócić do góry dnem.Zostawić do wystudzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ksenotka ... ... ...
a ja cukier daje dopiero na samym końcu ponieważ to on się przypala, śliwki mielę w maszynce do mięsa a następnie gotuje i często mieszam, żeby odparowała woda tak przez dwa dni, następnie znów podgrzewam, gotuję i dodaje cukier mieszam dokładnie i do słoiczków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×