Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fiiaga

Lekarz odmawia wystawienia zaświadczenia N-9. Czy ma takie prawo?

Polecane posty

Gość Fiiaga

Mam następujący problem. Jestem na zwolnieniu lekarskim od początku ciąży i w październiku kończy mi się okres zasiłkowy. Termin porodu mam na 9 listopada, a więc zmuszona jestem do wystąpienia o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego. Ginekolog prowadzący moją ciążę niestety jednak odmawia wystawienia mi zaświadczenia niezbędnego do otrzymania takiego świadczenia. Czy ma on takie prawo? Czy któraś z Was spotkała się z takim problemem? Poradźcie coś...

Gość mmmamamamaaa
Jezeli w ciąży dawał Ci l-4 to musi wystawić Ci taki druk. Tylko najpierw musisz urodzić, wcześniej ci nikt nie wypisze

Gość mmmamamamaaa
a nie doczytałam, że już l-4 nie mozesz brać. A dlaczego ten okres Ci się konczy,przecież kobieta w ciązy ma prawo do 9 miesięcznego l-4

Od kiedy dokładnie jesteś na zwolnieniu? Bo to jest niemożliwe żeby Ci się okres zasiłkowy kończył.

Okres zasiłkowy dla kobiety w ciąży to 270 dni,a nie 182 jak na zwykłym L4. Lekarz nie wystawi druku do rehabilitacyjnego bo należy Ci się nadal zwolnienie-płatne. Ktoś Ci głupot nagadał i tyle.

Gość mmmamamamaaa
autorka może po urodzeniu starać się o zasiłek rehabilitacyjny. Ale z reguły on trwa miesiąc lub dwa bo po tym czasie uważa się, że kobieta jest już zdolna do podjęcia pracy

JA miałam L4 do końca ciąży, ale to chyba wszystko od lekarza zależy jak twierdzisz że ci nie chce dać.

Gość serenity five
okres zasiłkowy przy zwolnieniu z kodem B to 270 dni nie ma mozliwosci autorko, zeby ten okres konczyl ci sie przed terminem porodu

Gość mmmamamamaaa
no może autorka wczesniej była na l-4 i na przykład poroniła i od razu znowu zaszła w ciąże, ale to już raczej niemożliwe

Serenity hipotetyczna możliwość jest w dwóch przypadkach- 40x7 daje 280,więc teoretycznie jak dostała przed 10dniem ciąży to może jej się skończyć-ale to TYLKO matematyczna teoria. Druga bardziej prawdopodobna opcja,to taka,że autorka jest teraz w drugiej ciąży-pierwszą poroniła,lekarz dał zwolnienie ciążowe zamiast zwykłego, po kilku tygodniach stwierdził kolejną ciążę i teraz może jej przekroczyć. Ale to też jest teoria,bo autorka nic nie napisała na ten temat. Dlatego pytam ją od kiedy jest na zwolnieniu ale chyba sobie poszła...

Gość serenity five
NO faktycznie, teoretycznie jest to mozliwe, ale mysle ze autorka nie jest w takiej sytuacji bo chyba by o niej wspomniala w poscie:) Gin pewnie nie chce wydac N-9 bo wie, ze nie moze jej wydac bo autorka nie podlega pod swiadczenie rehabilitacyjne tylko kontynuuje okres zasiłkowy.

Gość Fiiaga
Okres zasiłkowy kończy mi się wcześniej niż planowana data porodu ponieważ zaszłam w ciążę będąc już na zwolnieniu lekarskim. Stąd taka sytuacja. Czas ucieka, a ja nie wiem co robić. Lekarz upiera się przy swoim.

Gość Fiiaga
Na zwolnieniu przebywałam od 13 stycznia, ale zwolnienie z kodem B otrzymałam dopiero od marca. Zastanawiam się czy lekarz rzeczywiście ma takie prawo do odmowy wystawienia zaświadczenia o stanie zdrowia, czy to tylko jego wymysł. Już wcześniej odmówił mi wystawienia zaświadczenia, którego wymagał mój zakład pracy.

Gość Ile brakuje dni?
Na 14 dni przed planowanym terminem porodu lekarz nie ma obowiązku wystawiania zwolnienie lekarskiego. Tylko ty powinnaś wziąć urlop macierzyński ( ale to na 14 dni przed porodem).

Gość Fiiaga
Wiem o macierzyńskim przed porodem, ale mi brakuje całe 4 tygodnie. Okres zasiłkowy kończy mi się 8 października, a termin porodu mam na 9 listopada.

Gość Ile brakuje dni?
To na te 2 tygodnie brakujące weź urlop wypoczynkowy. Musisz go mieć, bo nie miałaś okazji wykorzystać w tym roku będąc ciągle na zwolnieniu.

Gość Fiiaga
Owszem, mam urlop, tylko dlaczego nie mogę skorzystać z tego świadczenia rehabilitacyjnego, skoro mi się należy? Tylko dlatego że lekarz jest jaki jest?

ja nie rozumiem na jakiej podstawie miała bys skorzystac ze śwadczenie rehabilitacyjnego

Gość Zmień lekarza (może
wystawi N-9) albo idź do internisty po zwolnienie na ostatnie 4 tyg. Niejedna tak robiła.

Gość No to może...
Nie czaję. Poprzednie zwolnienie przed ciążą też miałaś z kodem B? Kto ci tak poinstruował? W zus?

Gość Fiiaga
Poprzednie zwolnienie miałam bez kodu B.

Gość Fiiaga
Zmiana lekarza przyszła mi do głowy. I chyba tak zrobię.

Gość No to może...
No to jak z innym kodem to teraz z kodem B należy Ci się 270 dni, bo to na inną jednostkę chorobową. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale tak jest wg mnie.

Już się doinformowałam-225601600 infolinia ZUS. Zadzwoń tam i dowiedz się dokładnie wszystkiego. Ja tak tylko z grubsza-czy miałaś ciągłość zwolnienia? Jak tak to faktycznie okresy te się sumują. Popros lekarza o odmowę wystawienia tego druku na piśmie. Jeśli trzeba to również na piśmie złóż wniosek o wystawienie tego druku i wtedy on nie będzie miał wyjścia.

Gość Fiiaga
Za chwilę tam zadzwonię. Dokładnie tak jest że okresy tych zwolnień zostały zsumowane. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Gość niestety Polska to zadupie
autorko jeśli wygasa Ci możliwość pobierania zasiłku chorobowego to rehabilitacyjny się należy ale kurde nie wiem jak to ma się w przypadku ciąży, bo co to za rehabilitacja...a skoro macierzynski się należy nie możesz wziać tych 2 tyg wczesniej?