Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość meggi999999999

jak długo trwa u Was jedno karmienie?

Polecane posty

Gość meggi999999999

jak w temacie: jak długo trwa u Was jedno karmienie np. 90 ml? I czy Wasze maluchy (chodzi mi głownie o noworodki) jedzą wszystko na raz czy robią sobie przerwy?

Gość meggi999999999
podbijam bo to dla mnie ważne

U mnie było różnie ale około 15 minut do 30 minut, Nieraz tak nie raz tak różnie, to zależy od dziecka, ale czego się nie robi, aby zjadło cokolwiek.

Gość meggi999999999
bardzo Ci dziękuję za odpowiedź :) ja już nie wiem co robić by córka zechciała więcej jeść. Ma 2 tygodnie, a waga nadal jest niższa niż urodzeniowa. Przez 5 dni przybrała tylko 20 gramów :(

Gość podnisze czy masz cos ze
to podaj Jej mieszanke

Gość meggi999999999
karmię mm sam już nie wiem co robić :( muszę ja budzić na każde karmienie bo by chyba w ogóle nie jadła :(

Gość podnisze czy masz cos ze
przede wszytskim co na to pediatra ?? moze twoja córa ma taki slaby apetyt po prostu, malo je to i malo przybiera, Nie powinno sie dzieci budzic na jedzenie, jak zglodnieje na pewno sama sie budzi >

Gość meggi999999999
ma żółtaczkę, na szczęście już jej przechodzi, już nie jest taka żółta, jest duża poprawa. Lekarz mówi, że mam karmić co 3 godziny 120 ml ale nie ma szans :( wiem, że nie powinnam jej budzić. Ale jak raz nie obudziłam (chciałam by sama zasygnalizowała głód) to spała 7 godzin :(

Gość zonaKraka
Maluszek z żółtaczką jest bardzo senny, a jak córeczka ma 2 tyg. i tak niską wagę musisz ją wybudzać... podejrzewam że czekanie aż zasygnalizuje głód to nie była rada lekarza czy położnej, chciałaś żeby zgłodniała, ale jak to niejadek, to nie zgłodnieje... Co gorsza, w szpitalu mnie jeszcze nastraszyli że noworodek je malutkie ilości mleka i trzeba go wybudzać bo jeśli nie je za długo to może mu spaść poziom cukru, dziecko jest jeszcze bardziej senne, nie można go dobudzić, a w ekstremalnym przypadku wpadnie w śpiączkę... Ja przez pierwsze 2 tyg. też się męczyłam bo mały miał ostrą żółtaczkę i nie chciał jeść, zasypiał i koniec. Położna doradziła mi pobudzanie języka- od spodu, pod brodą kiedy dziecko je, możesz wyczuć gdzie jest język, jak delikatnie, miarowo uciskasz to miejsce to pobudzasz go do pracy- a więc i ssania. Karmiłam piersią, ale jak dostawał z butelki moje mleko wypijał je szybciej, jakieś 100-120 ml w 10-15 min.

Gość hhhfdgfd
koniecznie budź na karmienie, do 6-7 tygodnia koniecznie! nie chodzi tylko o wagę i że jest głodne, ale właśnie spada szybko poziom glukozy, no i noworodki bardzo szybko się odwadniają, jak nie są karmione co 3 h, albo na życzenie, minimum 8 karmień...bo 6-7 tygodniach, jak dziecko się nie budzi co 3 h w nocy, można trochę odpuścić...

Gość meggi999999999
dziękuję Wam, będę budzić córkę, może w końcu nabierze apetytu

Gość dobry jest odplamiacz oxy
u mojej corki zwykle cos ok 50 min, bylo mienlo..

Gość meggi999999999
właśnie wpadłam na taki pomysł, ale pewnie niebyt mądry. Skoro córka nie chce dużo jeść to może robić jej bardziej "treściwe mleko" czyli np. na 90 ml zamiast 3 miarek to dać 3,5 lub 4 miarki mleka? Tylko czy tym jej bardziej nie zaszkodzę?

Gość zonaKraka
Nie wolno zagęszczać mleka, tzn. sypać więcej miarek niż jest wskazane- nigdy. Nie pytałam dlaczego, ale wiem ze można zaszkodzić. Skonsultuj z lekarzem bo chyba można ewentualnie zagęszczać kleikiem ryżowym, i wiem że jest też Bebiko zagęszczane, ale nie wiem czy już od 1. Tyle że nie wydaje mi się że to pomoże, bo gęste mleko będzie chyba trudniej ciągnąć? Ja po prostu karmiłam częściej, nawet co 1,5 godz. i pobudzałam do karmienia, do oporu. Na żółtaczkę powinna pomóc też woda z glukozą i spacery.