Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sansastark

mleko zagęszczone kaszką kukurydzianą, jaki smoczek?

Polecane posty

Gość sansastark

Dziewczyny pomóżcie. Pediatra kazał rozszerzać dietkę mleczną mojej 4 miesięcznej córci, poprzez wprowadzenie kaszki kukurydzianej lub ryżowej. Zakupiłam kaszkę ryżową nestle i zrobiłam wg. przepisu na opakowaniu tylko oczywiście dużo mniej (na dobry początek miarka kaszki w 40 ml bebilonu 1) wyszła oczywiście gęściura więc zaczęłam podawać córce łyżeczką. I tu jest problem, wydaje mi się że ona jest jeszcze za mała na naukę jedzenia łyżeczką, jeśli jest najedzona to myśli że to jest zabawa i wyrywa mi łyżkę, ssie ją ale nie przełyka kaszki itp Jeśli natomiast jest głodna to krzyczy dopóty dopóki nie podam jej butli z mlekiem. "Bawimy się" tak już od ponad tygodnia. Pomyślałam więc że dosypię jej miarkę kaszki do butelki z mleczkiem (np. do 120-150ml) ale nawet jeśli dam naprawdę malutko kaszki nie ma opcji żeby przeszła przez smoczek (mam dr browna 2 po 3 miesiącu) drobinki blokują dziurkę. Co robić, skoro smoczki do kaszek są oznaczone + 6 m-cy.

Gość hvh
ja używam butelek i smoczków avent i niestety sama musiałam powiększyć w nich dziurki żeby podawać w nich mleko z kaszką lub kleikiem. są specjalne smoczki do tych butelek do podawania kaszek ale one maja tak wielką dziurkę że mój prawie 10 miesięczny syn się krztusi a smoczki są niby od 6m.

Gość Mama Gabryni
Miałam ten sam problem. Zwykła dziurka się zapychała, a dziurka w smoczku do kaszek była za duża. Na początku podawałam kaszkę łyżeczką, a potem dokarmiałam butlą. Z czasem tej kaszki było coraz więcej i zmniejszała się porcja mleka w butli. Mała ma teraz 7,5 miesiąca i pięknie je z łyżeczki. Kaszki, kleiki itp. dostaje na śniadanie i na kolację i robię je na gęsto. Odpuściłam sobie dawanie zagęszczonego mleka bo mała za nic nie chciała takiego "ciągnąć" przez smoczek.

Ja dawałam łyżeczkę kleiku ryżowego na 100ml i spokojnie przechodziło przez 2 dr Browns. Teraz daję 2,5 łyżeczki na 150ml i 3 przechodzi.

Dziewczyny same sobie stwarzacie problemy! Idź autorko do apteki kup ze dwa smoczki i sama w domu delikatnie utnij czubek nożyczkami.Później zrób kaszę i sama spróbuj czy dobrze leci czy dziura jest za duża.No naprawdę...

Gość sansastark
Blanka, moja koleżanka mówi to co ty, że w butelce z mleczkiem czy 100 czy 120 spokojnie łyżeczka kleiku lub kaszki przechodzi w 2 dr browna. Nie wiem czy moja mała jak poczuje lekki opór to już jej się nie chce ssać aktywnie w każdym razie miałam kilka podejść z taką rozcieńczoną kaszką, coś tam sobie niby ssała, z butelki nic nie ubyło ;-) po przechyleniu, nie wyleciała nawet kropla a kaszki dałam naprawdę niewiele. Co do samodzielnego zrobienia dziurki, jakoś nie chce mi się eksperymentować na własnym dziecku z jakimiś moimi nieudolnymi robótkami ręcznymi. Przy takiej ilości asortymentu na rynku chyba jest coś pośredniego między maleńką dziurką do mleka i wody a ogromną dziurą do kaszek dla "starych" dzieci. Pomóżcie

Gość smoczek lovi
smoczek z lovi ten trójprzepływowy lub spokojnie przejdzie też tym po 3-cim miesiącu-slow

Gość okaoka
nie wiem jak firma lovi lub avent,bo ja uzywam butelek tommee tippee i smoczek tzw. 0+ z krzyzykowym nacieciem zalatwia sprawe mleka z kleikiem lub kaszka.say kupilam ten do kaszek z wielka dziura,ale omal nie utopilam dziecka.musiala by byc chyba bardzo gesta ta kasza. sadze,ze ten 3-przeplywowy to wlasnie taki smoczek.

Ja mam ogólnie bardzo ciężkie dziecko:)w sensie karmienia...i mleczko Dawid pije w butelce DrBrown ale ze smoczkiem avent 2....a kaszkę avent trójprzepływowy super się sprawdza....może ten spróbuj

Gość sansastark
Dziewczyny, dzięki za wszystkie porady i proszę o więcej ;-) Przetrząsnęłam neta i zarówno smoczki trójprzepływowe avent jak i lovi mają bardzo różne opinie. Prawda jest taka, że nie przekonam się jeżeli sama na własnej dzidzi nie sprawdzę. Tyle że wiąże się to z zakupem kolejnej butelczyny bo z tego co widzę do mojego dr browna wąskoszyjkowego ani lovi ani avent nie spasują. Znalazłam jeszcze smoczek baby nova do kaszek uniwersalny do butelek z wąską szyjką, niby od 0-24 miesiąca (trochę dziwny ten zakres ale ok). Ten smoczek kosztuje niecałe 4 zł ;-) http://www.doz.pl/apteka/p53778-Baby_Nova_smoczek_na_butelke_okragly_silikonowy_kaszka_1_szt Czy któraś z was miała może smoczek tej firmy? Jak się sprawdził?

Gość Oliwiaaaaaaaaaaaaaa4444789
Ja swojej corce od poczatku podawalam kleiki lyzeczka. U nas z tym nie bylo problemu. na poczatku pare lyzeczek dziennie az doszlo ze zjadla caly kubeczek :) radze Ci zebys od pocztku uczyla dziecko jesc lyzeczka bo potem nie bedzie chcialo jesc inaczej jak sie przyzwyczaji do butelki, ale to tylko moje zdanie :) Pozdrawiam i powodzenia ;)

Gość sansastark
Ale oliwiaa ja też od początku chciałam dawać kaszke łyżeczką, tyle że w tym momencie mija drugi tydzień a ona nie jest w stanie nawet 2-3- łyżeczek zjeść ;-( jak ma dobry humor to tylko bierze do buzi i wypluwa po jakimś czasie, a jak zły to płacze niemiłosiernie. Ja wiem że małe dzieci wymagają czasu jeśli chodzi o naukę jedzenia nowości ale w takim tempie to chyba za pół roku dopiero zje cokolwiek łyżką. Zastanawiam się więc, czy jednak 4 miesiące to nie za wcześnie na jedzenie łyżeczką. Przynajmniej jeśli chodzi o mojego niejadka, bo inne dzieci to nie wiem. To pewnie indywidualna sprawa.