Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawskaaaaaoo

2 dania?

Polecane posty

Gość ciekawskaaaaaoo

Witajcie mamy.Moj synus ma 16 miesiecy.Czy wy dajecie takim dzieciom dwudaniowy obiad?Dieta synka wyglada tak,powiedzcie czy jest wystarczajaca. 7:00 mleko modyfikowane 210 ml 9:oo sniadanie ( kromki z pomidorkiem,wedlna,serem,jajecznica 1 jajko itp) 12:30 obiad ( zupa na gesto 3 razy w tygodniu,pozostale dnii to maly je to co my np.klopsiki,spaghetii,nalesniki,placki,kasza,gulasz itp.) 16:30 deser (owoc,jogurt) 20:oo kolacja ( kaszka na mleku mod.150 ml i kromka chleba) Mam wprowadzic kazdego dnia ta zupe i drugie danie?Ale jak mam to rozmiescic w ciagu dnia,gdzie dziecku podac deser?Brakniie dnia.

Gość 10-11 godzin
U nas też jest obiad jednodaniowy, moje by nie dały rady zjeść 2 dań nawet z przerwą. Mają 3 i 5 lat a jedzą tak odkąd miały po 1,5 roku. Wcześniej dawałam 2 dania, jednak w tym wieku stawało się to dla nich za dużo.

Gość zadko sie zdarza ze mamy
2 daniowy obiad w ciagu dnia :))

Mój je 5 posiłków dziennie-2 śniadania,obiad,podwieczorek i kolację.Nie gotuję obiadów z 2 dań bo potem nie ma kto tego jeść.Wystarczy,że ugotuję więcej zupy czy 2 dania i jeśli widzę że dziecko się dopomina, mąż jest głodny to naturalnie dostają dokładkę,pozatym czas któryb miałabym spędzić na gotowaniu wolę wykorzystać na spacery z dzieckiem.Gotuję zamiennie-np.zupa na 2 dni,na 3 dzień jakieś tylko 2 danie, na 4 dzień też jakieś inne,i znów jakaś zupa-na 1 lub 2 dni,zależy ile wyjdzie.Ostatecznie kiedy nie mam czasu gotować lub wyjątkowo mi się nie chce, mam w lodówce 2 zapasowe foremki Hippa 1-3 lat.

Mój mały ma 17 miesięcy i wydaje mi się że takiem dziekcu chyba w zupełności wystarcza obiad z jednego dania-oczywiście trzeba pamioętać żeby były warzywa,jakieś mięsko,ryż,makaron,kasza.No chyba że mama ma czas gotować i tak potrafi genialnie sobie czas rozłożyć że dziecko jada o tej samej porze,i dzieli cały obiad na 2 mniejsze porcje.Ja póki co zostanę przy schemacie 1 dania, raz zupa raz drugie.

Gość jajcarafajansiara
Moja corka nie ma cierpliwosci do jedzenia,a ja do gotowania. dwudaniowe obiady by nas wykonczyly.

hmmm jak to nie da jak sie da :) u nas tak 7-180 ml kaszki i pol banana 11-ok 180ml zupki+malutkki jogurt 14-15-obiad (cokolwiek jest nie zawsze zje ale ma podstawiony pod nos a jak nie ma obiadu to drugi raz zupka tylko np.zmielona)+ jakis kawalek owoca albo wyciskane owocki 18 znowu kasza,lub jakas bula z dzemikiem i mleczko i mowie ze sie da:)

dodam ze zupke wstawiam co drugi dzien zaraz po wstaniu a obiad o czasie drzemki wiec czasu sie nie marnuje i na wszystko jest czas-nawet na spacer i zabawy na placu:)

Jedno, ale zupa czasem 2 razy na dzień, moj mały uwielbia zupy, o drugie nie upomni sie wcale.

Gość Nsjshs
Moj ma 16 miesiecy i jemy tak 5-6 mleko 9 śniadanie 12 zupa+ deser 15 drugie danie + deser 18 kolacja 20 mleko

Gość zonaKraka
My mamy w domu jedno danie, czasami się zdarza że ja jem co innego niż mąż, bo np, gotuję im pomidorówkę za którą nie przepadam, a sama jem placki ziemniaczane których maż nie je, to synu skubnie jedno i drugie. Albo sobie robię danie mięsne, to synu zje a z tatą coś bezmięsnego. Wtedy to przeważnie mniejszy obiad albo obiad zamiast drugiego śniadania. NIgdy chyba dwóch dań nie gotowałam, bo sami się najadamy jednym, nawet zupy mamy solidne, na rosole, dla mnie i syna z "wkładką" mięsną, i też nam wystarczy... w dwóch daniach nie widzę sensu, dwa razy tyle roboty.. Bo w końcu tak samo długo robi się 2 l zupy, co 5 l, czy pełne naczynie zapiekanki co pół naczynia...

U mnie jest tak, że daję dziecku "cienką" zupę na pół godziny przed spaniem a potem jak się obudzi po drzemce (śpi 2-3h) odczekuje też 30 min i daję drugie danie. Taki schemat prowadzę dopiero od niecałego miesiąca, bo wcześniej też jadła tylko drugie danie (albo gęstą zupę). Ma 16 mc.