Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 5464564tttttttttt

Czy ktoś ma może swoje stare prace maturalne z polskiego? Potrzebuję pomocy :(

Polecane posty

Gość 5464564tttttttttt

Uczę się w Liceum dla dorosłych, dokładniej w Żaku, jestem na ostatnim semestrze i w maju matura... Początkowo nie myślałam nawet o maturze ze względu na to, że nie radzę sobie ze stresem, wolałam to olać... Ale kiedyś pisałam tutaj na forum o swoich problemach życiowych itd... I kilka osób przekonało mnie żebym nie bała się tej matury i chociaż to dla siebie zrobiła... No i mam dylemat... Być może się odważę. Nie jest mi łatwo w życiu, brak mi wiary w siebie... I chciałam Was zapytać czy ktoś mógłby mi podesłać swoje prace z polskiego jeśli macie... Byłabym bardzo wdzięczna, bo niestety nie wiem czy będę miała pieniądze żeby zapłacić za napisanie takiej pracy... Będę wdzięczna za pomoc...

nie wiesz moje drogie dziecie za darmo nie ma nic na świecie:( poszukaj sobie prac w necie i posklejaj jakoś przecież:)

Gość 5464564tttttttttt
Rozumiem... Ale może jednak ktoś pomoże... Wtedy zostawiłam swojego maila bo jedna dziewczyna sama zaproponowała że mi podeśle, ale nie wysłała, albo nie doszło... Także... No może mi ktoś pomoże, a jak nie no to trudno :( ... Coś postaram się może wymyślić...

Gość fhujioi
A sama napisać nie możesz? :o Praca maturalna jest łatwa a Ty masz mnóstwo czasu...

Gość thjkpl
No właśnie, napisz sama. Przecież to każdy zdaje:( jak tego nie potrafisz nawet to za inne zadania maturalne się nawet nie bierz.

Gość 5464564tttttttttt
Raczej nie dam rady sama. W podstawówce było inaczej, na zakończenie Pani od polskiego powiedziała że ma nadzieję, że zostanę pisarką... Miałam predyspozycje, potrafiłam pisać... Ale moje życie się diametralnie zmieniło. Depresja, problemy... Jestem już innym człowiekiem, a talent dawno odszedł w dal... Wszystko przez depresję, nie umiem żyć tak jak powinnam, nie mam głowy do napisania takiej pracy.

Gość Livia_85
Śmieszna jesteś! Napisz sama pracę maturalną, a nie chcesz korzystać z cudzej. :-/ Chyba możesz spytać nauczyciela o jakieś rady?

Gość 5464564tttttttttt
Nie wiem... Jak nie dam sobie rady no to zrezygnuję najwyżej :( I tak nie wierzę że zdam matematykę :(

Możesz poszukać w necie, jak dobrze poszukasz to znajdziesz gotowe prace za darmo.

Gość 5464564tttttttttt
Poszukam na pewno, w każdym bądź razie będę odświeżać temat...

Gość 5464564tttttttttt
Dziękuję nasenna ;*

Gość 5464564tttttttttt
Naprawdę bardzo dziękuję nasenna :* Tylko jak to jest z tymi pracami? Bo trzeba chyba zamieścić informację z czego się korzystało itd. tzn. z jakich książek... Dlatego nie wiem czy mogę wziąć taką pracę z internetu?

Tak trzeba zrobić bibliografię, ale nie musisz przecież pisać, że wzięłaś to z neta. Ja jak pisałam swoja prace tez sporo informacji wykorzystywałam właśnie z Internetu, ale w bibliografii napisałam jakieś tam słowniki i inne tego typu książki, podałam tez kilka stron internetowych typu: motywy literacie. Możesz wziąć pracę z neta, ale nie przepisuj jej słowo w słowo, zmień ją tak, zęby wyglądała, ze jest Twoja-chodzi mi tu o styl pisania, bo na pewno masz inny. To chyba wszystko. Powodzenia w pisaniu:)

Gość 5464564tttttttttt
Dzia:) Tak, oczywiście w razie czego pozmieniam... Ale i tak mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto by mi jakąś swoją podesłał. Wiem, że idę na łatwiznę, ale jestem taką osobą która nawet podczas samodzielnego pisania takiej pracy będzie miała tak ogromny stres i niepokój... że naprawdę wolę unikać takich sytuacji. W ewentualności jak już nie będę miała wyjścia to spróbuję sama. Jestem DDA+osobowość neurotyczna także mam ze sobą wielkie problemy...

Dasz radę, albo chociaż spróbuj:) Ja też się obawiałam, ze nie napisze tej prezentacji, ale zebrałam się w sobie i jakoś tam poszło, najgorszy początek potem już szybko pójdzie:) Szukaj tez w necie jakiś wypracowań związanych z wybranym tematem, to tez Ci pomoże. I spróbuj najpierw napisać sama, jeśli nie wyjdzie to wtedy szukaj kogoś kto chciałby Ci oddać swoja prace.

Gość 5464564tttttttttt
Ok :) Tak naprawdę to jeszcze nie wiem czy się zdecyduję na tą maturę... Boże jeszcze kilka lat temu nie miałabym oporów... Boję się matematyki, najmniejszym problemem wydaje mi się angielski. Matma to moja pięta achillesowa... A jeśli chodzi o polski to ostatnią lekturę czytałam w podstawówce, także nie wiem czy jest sens podchodzić :( Niepotrzebnie ktoś z kafe narobił mi nadziei że dam radę... I teraz biję się sama ze sobą :(

Gość minika911
ja mialam temat o podrozach jako wedrowka przez zycie, pisalam ja sama. Totalnie sama. Wybralam latwy temat, bo nie mialam glowy na jakies historyczne tematy czy bardzo trudne ksiazki. Na 18 punktow zdalam. A na jaki temat Ty pracy potrzebujesz? ja mature zdawalam 2 lata temu.

Gość 5464564tttttttttt
Temat raczej dowolny, to znaczy mam listę tematów jakie będą wymagane, ale jest ich dosyć dużo

Gość minika911
ja mam gdzies ta swoja prace "podroz jako przygoda i doswiadczenie. Motywy wedrowki i sposoby ich ujecia w roznych utworach literackich i filmowych" zobacz czy masz taki temat

Gość 5464564tttttttttt
Niestety nie ma takiego tematu :/ Szkoda, ale dziękuję za chęci... Mam takie: Lista tematów do części ustnej egzaminu maturalnego z języka polskiego I. LITERATURA 1.Zaprezentuj różne kreacje kobiet w literaturze wybranej epoki. 2.Motyw apokalipsy. Omów zagadnienie, odwołując się do „Biblii" i utworów literackich różnych epok. 3.Prawda historyczna a literackie interpretacje historii. Przedstaw problem, sięgając do wybranych tekstów literackich. 4.Miłość i nienawiść jako skrajne postawy bohaterów literackich. Przedstaw konsekwencje przyjęcia prezentowanych postaw. 5.W jaki sposób historia wpływa na życie ludzkie? Omów problem, odwołując się do wybranych utworów literackich. 6.Przemiana wewnętrzna jako czynnik charakteryzujący bohatera literackiego. Omów problem na wybranych utworach literackich. 7.Bunt i pokora jako postawy wobec Boga. Przedstaw problem na przykładzie wybranych bohaterów literackich. 8.Zaprezentuj różne ujęcia motywu wsi w literaturze polskiej na podstawie wybranych utworów literackich. 9.Różne sposoby funkcjonowania tradycji homeryckiej w literaturze polskiej. Omów na wybranych przykładach literackich. 10.Obraz dworu i zaścianka szlacheckiego w literaturze XIX wieku. Omów zagadnienie na podstawie wybranych przykładów z literatury polskiej. 11.Motyw „exegi monumentom" w twórczości Horacego jako źródło inspiracji w literaturze polskiej różnych epok. Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych utworów poetyckich. 12.Problemy okresu dorastania człowieka. Przedstaw je, odwołując się do wybranych utworów literackich. 13.Różne wizje przyszłości zawarte w literaturze fantastycznonaukowej. Przedstaw je, analizując wybrane powieści. 14.Różne oblicza cierpienia w literaturze. Rozważ problem, sięgając do wybranych tekstów literackich. 15.Kreacje ludzi szczęśliwych w prozie i poezji. Omów na podstawie wybranych tekstów literackich. 16.Portrety kochanków w literaturze polskiej. Omów problem, sięgając do wybranych tekstów literackich. 17.Przedstaw różne ujęcia problematyki holocaustu w literaturze polskiej, odwołując się do wybranych utworów. 18.Przedstaw sposoby wykorzystania motywu biesiady, wesela, balu w utworach literatury polskiej. 19.Przedstaw postawy ludzi wobec władzy. Omów zagadnienie na podstawie wybranych utworów literackich. 20.Przedstaw różnorodne ujęcia motywu śmierci w kilku wybranych tekstach literackich różnych epok literackich. 21.Motyw snu w polskiej literaturze. Zaprezentuj sposoby wykorzystywania tego motywu w dziełach literackich. 22.Motyw ojca w literaturze. Omów temat na wybranych przykładach literackich. 23.Motyw świąt kościelnych. Omów na wybranych przykładach literackich. 24.Motyw obrzędów weselnych w literaturze. Omów na wybranych przykładach. 25.Związek człowieka z naturą. Omów zagadnienie na podstawie wybranych przykładów z literatury. 26.Funkcje motywu tańca w tekstach literackich. Przedstaw je, odwołując się do wybranych dramatów. 27.Dorastanie dziecka w rzeczywistości dorosłych. Omów problem na wybranych przykładach literackich. 28.Motyw zła w literaturze. Przedstaw na przykładzie wybranych tekstów literackich. 29.Omów różne role pisarza na podstawie wybranych utworów literackich. 30.Relacje polsko-żydowskie w literaturze. Omów problem na przykładach literackich z różnych epok. 31.Kult wybitnych jednostek w wybranych utworach literackich. Omów zagadnienie, sięgając do wybranych tekstów literatury. 32.Które utwory literackie są dla Ciebie szczególnie znaczące w kształtowaniu systemu wartości? Przedstaw je i uzasadnij swój wybór. 33.Omów motyw rozstania i jego funkcje w tekście literackim. 34.Obraz dziecka w literaturze. Omów zagadnienie na wybranych przykładach z literatury polskiej. 35.Różne ujęcia motywu maryjnego w literaturze wybranych epok literackich. 36.Zaprezentuj utwory z różnych epok poruszające problem tolerancji i jej braku. 37.Postacie historyczne w literaturze. Zaprezentuj sposób ich kreowania i wpływ na wymowę utworów. 38.Jaką rolę pełni dom w życiu bohaterów literackich? Przedstaw na podstawie wybranych utworów literackich. 39.Bunt i nawrócenie w relacjach Bóg-człowiek. Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych utworów. 40.Pycha jako czynnik determinujący działania człowieka. Określ jej źródła i konsekwencje,, analizując wybrane utwory dramatyczne. 41.Groteska jako metoda kreowania obrazu rzeczywistości. Omów problem na przykładzie wybranych utworów literackich z określonej epoki. 42.Historia jako czynnik determinujący ludzki los. Omów problem, odwołując się do wybranych powieści XIX i XX wieku.. 43.Niezawinione cierpienie i różne próby jego uzasadnienia. Przedstaw problem, odwołując się do wybranych tekstów literackich. 44.Określ wpływ samotności na ludzkie życie. W rozważaniach odwołaj się do doświadczeń wybranych bohaterów literatury. 45.Poczucie egzystencjalnej pustki i zagubienia w świecie. Scharakteryzuj ich przejawy, odwołując się do wybranych utworów literackich. 46.Przedstaw różne funkcje motywu powrotu do domu rodzinnego w wybranych utworach literackich. 47.Zaprezentuj utwory literackie, które stanowią ilustrację konfliktu pokoleń. Posłuż się przykładami wybranej epoki literackiej. 48.Przedstaw komizm słowny i sposoby jego realizacji w wybranych utworach różnych autorów i epok. 49.Dzieciństwo jako motyw i temat w literaturze wybranych epok. Omów zagadnienie na podstawie wybranych tekstów literackich. 50.Proces kształtowania wewnętrznego dekalogu człowieka. Zanalizuj zjawisko, odwołując się do wybranych tekstów literackich. 51.Motyw Chrystusa w różnych utworach literackich. Omów zagadnienie, sięgając do różnych utworów literackich. 52.Przedstaw motyw szatana w różnych utworach literackich. 53.Przedstaw zachowania i postawy ludzi w sytuacjach ekstremalnych na podstawie wybranych utworów literackich. 54.Motyw krzyża w różnych utworach literackich. Omów zagadnienie na podstawie wybranych utworów. 55.Różne kreacje portretu matki w literaturze na przestrzeni wieków. Przedstaw problem na wybranych przykładach. 56.Motyw pielgrzyma w literaturze. Przedstaw zagadnienie na wybranych przykładach literackich. II. ZWIĄZKI LITERATURY Z INNYMI DZIEDZINAMI SZTUKI 57.Warszawa w oczach literatów i malarzy. Omów temat na podstawie wybranych dziel literackich i malarskich. 58.Pory roku w literaturze i malarstwie. Porównaj, analizując wybrane przykłady. 59.Motyw Jezusa w literaturze i sztuce. Porównaj, analizując wybrane dzieła. 60.Różne sposoby tworzenia nastroju grozy w literaturze i sztuce. Przedstaw je, odwołując się do wybranych dzieł literackich i plastycznych. 61.Artystyczne ujęcia macierzyństwa w literaturze i sztukach plastycznych XX wieku. Przedstaw je w oparciu o analizę wybranych dzieł. 62.Różne funkcje wykorzystania motywu faustycznego w filmie i współczesnej literaturze. Przedstaw problem, odwołując się do wybranych dzieł. 63.Zaprezentuj sposoby przedstawiania historii w malarstwie i literaturze wybranej epoki. 64.Przedstaw różne ujęcia motywu śmierci w literaturze i sztuce. 65.Portrety nauczycieli i uczniów w literaturze i filmie. Omów temat, odwołując się do wybranych przykładów. 66.Różne ujęcia Sądu Ostatecznego w literaturze i sztuce. Przedstaw problem, odwołując się do wybranych przykładów. 67.Przedstaw zło i jego personifikacje w literaturze i sztukach plastycznych. 68.Literackie i malarskie sposoby heroizacji śmierci bohatera. Omów na wybranych przykładach z różnych epok. 69.Człowiek wobec totalitaryzmu w literaturze i filmie. Omów temat, odwołując się do wybranych utworów literackich i filmów. 70.Przedstaw motyw arkadyjski w literaturze i innych dziedzinach sztuki. 71.Dramaty Różewicza w teatrze. Omów problem na podstawie utworów i jego scenicznych konkretyzacji. 72.Motyw gór w sztuce. Omów zjawisko na wybranych przykładach z literatury, filmu i malarstwa. III. JĘZYK 73.Cechy języka wybranej subkultury. Przedstaw zagadnienie w oparciu o zebrany materiał językowy. 74.Językowe środki perswazji w reklamie. Zanalizuj wybrane przykłady z radia, telewizji, prasy. 75.Zanalizuj zapożyczenia z języka angielskiego funkcjonujące we współczesnej polszczyźnie. 76.Omów nowomowę w wybranych tekstach socrealistycznych. 77.Omów środki stylistyczne stosowane we współczesnych tekstach publicystycznych. 78.Zanalizuj aforyzmy i sentencje, których źródłem jest „Biblia". 79.Zanalizuj aforyzmy i sentencje, których źródłem jest literatura światowa. 80.Omów język komiksów i jego rolę w kreowaniu obrazu świata przedstawionego. 81.Specyfika języka mediów. Przedstaw na konkretnych przykładach. 82.Zanalizuj język piosenek wybranej grupy hip-hopowej. 83.Przedstaw język bohaterów wybranej polskiej powieści realistycznej. 84.Przedstaw język bohaterów wybranej polskiej powieści historycznej. 85.Przedstaw język bohaterów wybranej polskiej powieści współczesnej. 86.Scharakteryzuj język prasy młodzieżowej. Dokonaj oceny jego poprawności. 87.Przedstaw specyfikę języka komunikacji internautów. 88.Omów zjawisko kiczu językowego w tekstach piosenek disco polo. 89.Omów stałe i luźne związki frazeologiczne funkcjonujące we współczesnym języku polskim. 90.Przedstaw zastosowanie symbolu graficznego w przekazywaniu uczuć w prasie i Internecie.

Dziewczyno chyba Cię posrało jak myślisz, że ktoś Ci swoją prace da za darmo. Usiądź na dupie i ją napisz, to nie jest żadna filozofia. A jak jesteś leniwa to rzuć szkołę w cholere, bo nikt za Ciebie nic robił nie będzie

Powiem szczerze, że macie mało tematów do wyboru. Ja miałam około 300 tematów. A z tych Twoich polecam Ci wziąć ten temat: 6.Przemiana wewnętrzna jako czynnik charakteryzujący bohatera literackiego. Omów problem na wybranych utworach literackich. Jest łatwy i możesz znaleźć wiele przykładów.

Gość odpuszczammm
Na prawdę masz zaniżoną samoocenę, albo jesteś tępakiem. KAŻDY potrafi napisać prace maturalną, ogólnie zdać maturę! Masz czas, przygotuj się. Też byłam w zaocznej szkole, życie miało dla mnie inny plan (ciężkie dziecinstwo, śmierć matki, wylądowałam w zawodówce). Zawsze ciężko jest mi uwierzyć w swoje siły, ale zrozum, tylko próbując jesteś w stanie z tego wyjść. Kiedy napiszesz sama taką pracę i zdasz, to zrozumiesz, że tak na prawdę możesz, zaczniesz wierzyć. Przerabiałam to, dziś jestem po studiach :) Co do pisania pracy, to ja bym ci poleciła iść na godzinne korepetycje do jakiejś polonistki, niech ona przygotuje dla ciebie materiały, pomoże napisać konspekt i pokaże jak pisać bibliografię. Zobaczysz, że dasz radę, zwłaszcza jeśli już cię za pisanie chwalono, trzeba tylko uwierzyć w siebie! Zobaczysz, że nic tak z depresji nie wyciąga, jak własne osiągnięcia :) Kupując, czy dostając gotową pracę może i zdasz, ale zawsze będziesz wiedziała, że to nie twoja zasługa i wcale nie poczujesz się lepiej! Powodzenia!

Gość a ja polecam
.Poczucie egzystencjalnej pustki i zagubienia w świecie. Scharakteryzuj ich przejawy, odwołując się do wybranych utworów literackich. ja bym wybrala na twoim miejscu ten moim zdaniem charakteryzuje Ciebie i bylo by ci latwo go rozszerzyc. Wiadomo, ze na podstawie utworow ale nie bylo by to trudne

Gość 5464564tttttttttt
Ok... dziękuję za dobre słowa...

A moze sprobuj wybrac temat, ktory nie uwzglednia lektur szkolnych,co? Nie chce mi sie czytac tych wszystkich tematow ale pewnie masz cos o motywie grozy w sztuce albo o filmie? Co roku jakis jest. Temat fajny, a komisji zwykle trudno zagiac pytaniami;)