Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawskaaaaaoo

przepis

Polecane posty

Gość ciekawskaaaaaoo

dziewczyny jestem od 2 miesiecy juz na swoim.Wczesniej mieszkalismy z rodzicami w kuchni mama rzadzila.Moja rola byla na tym ze ostrugalam ziemniaki,czy cos pokroilam itp.Ale nigdy mama mnie nie dopuszczala do wykonczenia dania,dlatego ze 25 lat pracowala na kuchni i tylko dla niej kuchnia jest dobra jak ona ugotuje.Dajcie mi jakies fajne latwe i smaczne przepisy na obiady.Prosze tylko pisac przepisy a nie robic z tematu smietanki rozmow.Bardzo wam dziekuje,moze mi sie to naprawde przydac.jak na razie robie kotlety,ziemniaki,frytki,mielone,zupy,saltek nie umie i makaronow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak się wyprowadziłam z domu to umiałam tylko pomidorową ugotować:P Dużo telefonicznie pomagała mama i babcia. I przede wszystkim testowałam przepisy z netu. Łatwe i smaczne rzeczy można znaleźć na stronie wielkie żarcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nielubie takich
W necie są setki stron z przepisami. Czyżby ci się nie chciało poszukać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sosy z mięska: Wszystkie na tej samej zasadzie- mięsko kroisz i podsmażasz, dusisz z podsmażoną cebulą, dodajesz co jeszcze lubisz np. podsmażoną paprykę, pieczarki. Doprawiasz wg. uznania: koperek, czosnek, zioła, suszone grzybki. Podajesz z ziemniakami, kopytkami, makaronem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawskaaaaaoo
zazwyczaj jakes wydziwiane.Wole przez was sprawdzone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
makarony, najprostsze: Ugotuj makaron, na patelni podsmaż rozdrobnione mięso mielone z cebulką, dodaj świeże pomidory/ pomidory z puszki. Dopraw czym lubisz- zioła, pietruszka, papryka, czosnek. Na wierzchu posyp startym żółtym serem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sałatka na kolację, klasyczna, prosta i sprawdzona: Kroisz: sałata lodowa, oliwki, pomidor, ogórek zielony, cebula, feta w kostkach, doprawiasz (może być vinegret lub inny sos sałatkowy- są też gotowe do kupienia w sklepach). W wersji bardziej sycącej możesz dodać np. podsmażoną krojoną w kostkę pierś kurczaka lub cienkie paski szynki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawskaaaaaoo
a slyszalyscie kiedys o przepisie makaron z pieczarkami jakis warstowany?Kiedys mama to robila.aLe niie chce jej pytac o przepis bo zawsze gdy sie o cos zapytalam to z pretensjami tyle lat stalam przy nej przy garach i nic nie umie.Chce jeje pokazac ze sma tez cos ugotuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bozaKrowka83
PLACKI PANI JADZI CIASTO JAK NA NALESNIKI TYLKO GĘSTE ( JAJKO,MLEKO,SOL,I MAKA AZ ZROBI SIE GESTE).DO TEGO CIASTA WRZUCAMY...POKROJONA W DROBNA KOSTECZKE PIERS Z KURCZAKA,PIECZARKI,PAPRYKE I PUSZKA KUKURYDZY. i smazymy na oleju placuszki wielkosci ziemniaczanych.warto dodac ziol prowansalskich ,ale to nie jest konieczne.PYCHOTA!!!!do tego jak ktos lubi sosik czosnkowy...2 lyzki majonezu,3 lyzki jogurtu i czosnek,albo dla leniwych mieszamy keczup z majonezem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawskaaaaaoo
super przepisy dziewczyny.Wszystko sobie notuje juz w moim notesie :) dzisiaj zrobie ten makaron chyba z pomidorami bo wszystkie skadniki mam w domu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość diablique
ja też nie umiem gotować :( ale moge ci polecić abyś pierś z kurczaka obtoczyła w jajku a potem w rozgniecionych płatkach kukurydzianych - rewelacja! bardzo lubię też kotlety sojowe, smażone tak jak zwykłe schabowe super jest też fix do potraw chińskich - smażysz filet, dodajesz mrożone warzywa chińskie i zalewasz fixem i podajesz z ryżem - pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bozaKrowka83
MAKARON Z PIECZARKAMI ,BROKULAMI I SEREM. Gotujemy makaron,na patelni smazymy pieczarki w kosteczke z wycisnietym czosnkiem,brokuly wrzucamy rozdrobnione do wrzaku i nie gotujemy tylko trzymamy pod przykryciem ok 15 min zeby sie nie rozgotowaly,ser trzemy na tarce .i wszytko delikatnie mieszamy w garnku.-a potem do miski zaroodpornej i do piekarnika na 45 min. aaaaaaaaa doprawiamy do smaku sola pieprzem czy vegeta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Makaron robiłam tak: Naczynie żaroodporne- układasz warstwę cienkich plastrów boczku, na niej cienka warstwa makaronu (ja używałam świderków), dalej warstwa pieczarek, znów makaron i jakieś warzywa- ja miałam brokuły, fasolkę i chyba paprykę, znów plastry boczku- na wierzch starty wędzony ser i zapiekasz. Oczywiście możesz dowolne warstwy doprawiać (u mnie króluje czosnek i koperek), jak i używać różnych rodzajów warzyw, różna ilość warstw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawskaaaaaoo
ona robla chyab jeszcze jakis sos w tym makornie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość papapaccycycyckukuku
Pamiętaj aby wszystkie zupy zagęszczać mąką !!!! heheheheheh

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak będziesz robiła ten sosik pomidorowy- to jeśli masz świeże pomidory zdejmij skórkę i pokrój jak najdrobniej, tak samo te z puszki, żeby potem kawałów nie łowić :) I duś dość długo, żeby wszystko było miękkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość papapaccycycyckukuku
najlepiej całą szklaneczką, wtedy jest taka smaczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawskaaaaaoo
aha te pomidory ida na sos mam to zagescic maka czy jak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawskaaaaaoo
ja do zup robie zasmazke z maki podpikam ja z malem na patelni jak ostygnie dolewam wody i zalewam zupe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość papapaccycycyckukuku
hehehe to pewnie masz ładny tyłeczek:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak będziesz piekła w naczyniu żaroodpornym jakiekolwiek mięsko- zawsze zrobi się trochę sosu. Jak nie- ktoś wyżej napisał mega szybki sposób: 2 łyżki jogurtu/ śmietany + łyżka majonezu + czosnek + zioła, doprawiasz do smaku. Można lekko podgrzać i polać całe ustrojstwo. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Może nie na obiad ale podam świetny przepis na rogaliki drożdżowe.Będą do kawy:) 250 g margaryny, 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli,x 2 jajka, 2 łyżki śmietany, marmolada. Drożdże, cukier, śmietanę rozcieramy, zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Z mąki, margaryny, jaj, soli i wyrośniętych drożdży zagniatamy ciasto. Chłodzimy około pół godziny. Dzielimy na 4 części. Wałkujemy na okrągłe placuszki. Dzielimy na 8-16 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżkę marmolady, zawijamy. Pieczemy w temp 180 stopni do zrumienienia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ugotuj gruby makaron i zajmij się sosem. Na patelni podsmaż trochę szynki np 20 dkg, dodaj paczkę mrożonego brokuła, dolej troszkę wody, przykryj i gotuj aż brokuł zmięknie. Potem wyłącz ogień i dodaj duży pojemniczek śmietany, wymieszaj, dodaj rozpuszczony w odrobinie gorącej wody serek topiony i dopraw do smaku solą i pieprzem, mozesz dodać jeszcze łyżeczkę wegety :) Podobnie zamiast brokuła możesz dodać pół kilo pieczarek, robić tak samo tylko zamiast serka topionego dodaj troche startego żółtego sera. Mozna też podsmażyć pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę śląską, podsmażyć, zalać śmietaną, zagęścić serkiem...zamiast kiełbasy moze być też pokrojona papryka, albo pieczarki...kombinuj sama :D W ogóle powyższe proporcje zmniejsz o połowę jeśli gotujesz tylko dla siebie i męża :) a makaron mozesz zastąpić ryżem albo kaszą i też będzie dobrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Załamanaaaaas
papacynka no mam a skad wiesz:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1. Makaron ugotuj osobno. 2. Łyżka oleju, podgrzej patelnię i wrzuć mielone mięsko- rozdrabniaj je w trakcie smażenia, żeby Ci się nie zrobił jeden wielki mielony, dodaj cebulkę :) 3. Dodaj te rozdrobnione pomidory,czosnek, przyprawy, duś na wolnym ogniu. Musisz patrzeć i smakować- w razie potrzeby kapnąć trochę wody czy dodać koncentratu pomidorowego żeby zaostrzyć smak :) Podajesz jak spagetti- i posypujesz tartym serem, koperkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja polecam stronę z przepisami
wielkie Żarcie przepisy są zwykłych użytkowników, zawsze wybieram te, które mają sporo komentarzy pozytywnych, znaczy że dużo ludzi ugotowało i było ok :) Z czasem, jak we wszystkim, nabierzesz wprawy, a może i polubisz, tak jak ja :) Podam Ci jedno z mich "przebojowych " dań :). możesz spokojnie podać gościom, a nie narobisz się i całkiem niedrogo wyjdzie . Skrzydełka w panierce z pieczonymi ziemniakami. skrzydełka z kurczaka (ok 10 szt na kg wychodzi) myję i składam w" trójkąty" czyli zakładam najcieńszą część za najgrubszą - wtedy ładnie wyglądają i nie przypalają się końce podczas pieczenia. Wkładam do garnka, zalewam wodą z przyprawami - sól, pieprz, czosnek, oregano, papryka (w wersji pierwotnej była wegeta, ale ja jej nie używam) - gotuję ok 10 minut od zagotowania. W tym samym czasie całe nieobrane ziemniaki też gotuję w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Też jakieś 10-15 minut, mają byś=ć takie lekko twarde jeszcze. Nagrzewam piekarnik na 200 stopni Wylewam wodę z kurczaków (wywar można zostawić jako bazę do zupy albo sosu). skrzydełka posypuję przyprawami na pikantnie, mieszam w garnku, dodaję trochę oleju, a na końcu bułkę tartą - ładnie sie każdy kawąłek oblepia panierką. Ziemniaki kroję w ósemki albo ćwiartki - przyprawiam solą, gałką muszkatołową i jakimś ziółkiem np tymiankiem czy oregano i skrapiam olejem na dużej blasze z piekarnika układam upanierowane skrzydełka a obok ziemniaki i piekę do zrumienienia ok 20 minut. i już :D Do tego sos z jogurtu greckiego z czosnkiem , solą, sokiem z cytryny, odrobiną cukru, ziołowym pieprzem i zieleninką. Do tego salatka z dowolnych warzyw z winegretem i masz wykwintny :D obiad. Najlepsze jest że wszystko można przygotować wcześniej do zapieczenia i bez stresu przygotwać, kiedy mama będzie w drzwiach :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zupę albo sos można zagęścić też serkiem topionym lub małym jogurtem naturalnym rozmieszanym z jajkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja polecam stronę z przepisami
http://www.wielkiezarcie.com/recipe24200.html bardzo proste i efektowne jest to danie :0 kurczak w cieście francuskim - ja jednak kurczaka wcześniej obsmażam w mniejszych kawałkach i dopiero układam farsz na cieście.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Załamanaaaaas
dziewczyny jestescie kochane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JAK CHCESZ TO MASZ:::
"ryba po grecku!! SKŁADNIKI: * 1,5kg ryby ( mintaj) * 5 marchwi dużych * 2 duże pietruszki * połowa selera dużego lub jeden mały * 1 por * 3 cebule * słoiczek przecieru pomidorowego (najlepiej pudliszki) * 1 szklanka oleju * przyprawy PRZYGOTOWANIE: Rybe pokroić w paski (ok 2-3cm), doperawić, oblepic w mace, jajku i bułce. Smażyć na oleju. Wszystkie warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarełku z dużymi oczkami. cebulę pokroić w kostke, por w paseczki. Do garnka wlac 1 szklankę oleju, rozgrzac i wrzucic wszystkie warzywa. Doda 3 liscia laurowe, 4 ziela angielskie. Udusić pod przykryciem do miękkości, mieszająć co jakis czas. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Wsypać 1-3łyżeczek cukru w zależnosci od słodkości jarzyn do płómisków układać na przemian Warzywa- ryba - wrzywa. Pamiętając aby warzywa zaczynały i kończyły kolejne warstwy:) Z jednej porcji wychodzi 3-4 półmisków. " PRZEPIS CZYJŚ Z INTERNETU - SMACZNY.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×