Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawskaaaaaoo

przepis

Polecane posty

No to mój hit: Dwa dania w jednym, zawsze robi wrażenie: 1. Gotuję bulion. 2. Dorzucam pokrojone w drobną kostkę, podsmażone: boczek wędzony, wołowina (może być inne mięso). 3. Dodaję podsmażone: cebulę, paprykę (żółtą i czerwoną) 4. Wlewam pomidory z puszki. 5. Doprawiam papryką w proszku (może być chili jak ktoś lubi ostre) 6. Na koniec 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina. Podaję z bagietką.

Gość tak przepiękny
oj dziewczyno, gdy wyszłam za mąż nie potrafiłam gotować absolutnie niczego poszukałam w necie i trafiłam na stronkę czarna oliwka, tam jest pełno przepisów polecam

ja uwielbiam makaron ze szpinakiem i feta: makaron tagliatelle gotuje tyle,ile na opakowaniu,na patelni (chociaz ja robie to w woku,bo sie lubi rozchlapywac) grzeje troche oliwy i smaze na niej posiekany szpinak, jak sie zrobi z niego "breja" dodaje pokrojona w kostke fete,doprawiam bazylia,oregano- nie sole! bo za pierwszym razem posolilam i zjesc sie nie dao:P, czym tam jeszcze zechcesz,dodaje posiekany drobno zabek czosnku,lacze z ugotowanym makaronem i gotowe :)

Gość ja polecam stronę z przepisami
ten szpinak z fetą czosnkiem i ewentualnie cebula zrumienioną jest genialny też do naleśników i pierogów i ciasta francuskiego :)

Gość ciekawskaaaaaoo
moj notes sie swietniie zapelnia :)

Gość ciekawskaaaaaoo
a robicie jakies surowki albo kapusty?

Ostatnio zrobiłam makaron z pulpetami w sosie szpinakowym.Pychaaa Na oliwie zrumieniłam sporą ilość posiekanego czosnku,dodałam szpinak(miałam mrożony),sól i pieprz.Do zagęszczenia mąka rozmieszana z wodą i śmietaną.Na koniec pulpety,które wcześniej ugotowałam.

moja ulubiona surowka z dziecinstwa, to taka oto surowka :D : kilka ogorkow kwaszonych kroje w kostke, na tarce jarzynowce zcieram ok. pol cebuli i marchewke,zalewam olejem albo oliwa i dodaje odrobine soli i pieprzu.kiedys dodalam oliwe z pestek dyni i tez byla pyyycha :)

kapusta, bigos: 1. Podsmaż trochę pokrojonego drobno mięska (są wersje od słoninki, przez karczek, kiełbaskę do bigosu, po wieprzowe, lub nawet beż mięska) i cebulę, przełóż do garnka. 2. Dodaj poszatkowaną, pokrojoną kapustę słodką/ kiszoną, możesz dolać trochę wody/ bulionu. 3. Duś na wolnym ogniu, dopraw. Do słodkiej kapusty pasuje koperek, można dodać też łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Do bigosu świetnie pasują suszone grzybki, też można dodać łyżeczkę koncentratu.

Z kapusty kiszonej z cebulką,jabłkiem i oliwą. Do drugiego mogą być buraczki na ciepło lub zimno.Sałata z pomidorem,ogórkiem z jogurtem lub octem balsamicznym.Kapusta zasmażana.Pomidory z mozzarellą polane octem balsamicznym.

A także gotowane brokułyta także brukselka i kalafior z bułką tartą. Kotlety mielone z ugotowaną i posiekaną brukselką i tartym żółtym serem.

Dodatki do obiadu: 1. Mizeria (ogórek, śmietana, koperek, sól, pieprz) 2. Buraczki (starte na drobnej tarce, dusisz z podsmażoną drobno pokrojoną cebulką, doprawiasz kwaskiem cytrynowym/ sokiem z cytryny, sól, pieprz). 3. brokuły, kalafior, fasolka gotowane w lekko osolonej wodzie, możesz polać masełkiem z bułką tartą. 4. Marchewka z groszkiem, dusisz i doprawiasz + trochę masełka do smaku. 3. Surówki: - kiszona kapusta, cebulka, jabłko starte na grubej tarce, natka z pietruszki, kilka kropel oliwy, sól, pieprz. - klasycznie: pomidor, cebula, ogórek, koperek, warzywa które aktualnie posiadasz w lodówce + śmietana/ jogurt. ..........

Roladki z piersi kurczaka w środku z wędliną,serem żółtym,kiszonym ogórkiem i cebulą

Evangeline: Obsmażasz te roladki przed pieczeniem? Kanapki na śniadanie/kolację do świeżego chlebka: Rób pasty- np. posiekane drobniutko jajko + makrela + łyżka majonezu + szczypiorek, przyprawy. Twarożek: kup kawałek sera białego, wymieszaj z łyżką śmietany, dodaj cebulkę, rzodkiewkę, szczypiorek. Piecz mięsa- są zdrowsze/ bardziej pożywne niż wędliny ze sklepu.