Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama czorta

Czy rogalik na kolację dla 2 latki może być?

Polecane posty

Gość to dziwne bo ceny nowych
do postu cotokuwajest: rogalik od czasu do czasu zamiast posilku to zaden problem, ale codziennie (i to kilka razy dziennie) zamiast regularnych posilkow to bezmyslnosc (nie wspominajac juz nawet, ze w kupnych jest w kij dodatkow spozywczych). powinnas syna przeglodzic, az mu wroci apetyt. slodycze sa samczniejsze od normalnego jedzenia, bo maja cukier i zapychaja (daja uczucie sytosci na dlugo) dlatego dzieci chetnie je jedza, ale ty jako opiekun nie powinnas dac soba manipulowac i pracowac nad zdrowymi nawykami zywieniowymi dziecka. inaczej nim pojdzie do podstawowki bedzie mial spora nadwage (i byc moze anemie na koncie).

Gość mama czorta
I jak tam pieczenie?:)

Gość proszę podaj przepis
Zgodnie z umową melduje że zrobiłam rogaliki z twojego przepisu i wyszły super!! Smakowały całej rodzinie :) Oprócz nadzienia serkowego, zrobiłam też z troszkę z marmoladą. Dziękuje bardzo. Zapisuje sobie przepis do ulubionych, bo z pewnością jeszcze wiele razy będę piekła te rogaliczki.

Gość serenity five
rogalik 7 days to taki gowniany szit, ze psu bym nie dala sama chemia,spulchniacze, wypelniacze a masa w srodku to tłuszcz roslinny i dodatki smakowe i barwniki zeby wygladalo to na czekolade:O:O dla mnie odpad zywieniowy na rowni z chipsami:O

Zrobiłam...ale... po 1 prawie szklankę mąki dosypałam. po 2 wyszły mało słodkie więc następnym razem dam trochę więcej cukru do ciasta-bo robiłam ze świeżymi owocami. Dałam trochę cukru do środka,ale wyszły mało słodkie. Ale tak poza tym to najlepszy i najłatwiejszy przepis na drożdżowe jakie do tej pory robiłam. Super! Wielkie dzięki! No i mój 2latek dziś na kolację jadł rogala z borówkami :)

Gość haaaa?
Do drożdżowego ciasta nie dodaje sie zbyt wiele cukru bo im więcej tym twardsze i zbite wychodzi-jeden z grzechów drożdżowego! Drożdżowe ciasto lubi ciepłe składniki-najbardziej i również najpościej a w efekcie najsmaczniejsze wychodzi z mlekiem olejem rzepakowym swoją droga najzdrowszym olejem na świecie(bo to że oliwa z oliwek jest zrowsza to kampania reklamowa badania wykazują odwrotne wyniki) i przy wyrabianu ciasta dożdżowego ważne jest by nie przesadzić z mąką(właściwie to z niczym nie można przesadzić) należy ciasto wyrabiać trzykrotnie w odstępie max 30min. Ciasto cały czas powinno znajdować się w misce przykrytej sciereczka najlepiej zamknięte w piecu w stałej temp.25-30max nie wyższej. I to wszystko wystarczy by wyszło lekkie i delikatne jak chmurka.

Gość haaaa?
Oczywiście nie możńa też przesadzić z temperatura wypiekania ani czasem-bo wyjdzie suche i przypieczone-BLE NIE LUBIE TAKIEGO Lubie jasne wyrośnięte i delikatne z delikatną kruszonką-dużo masła mało mąki i niewiele cukru bo za twarda się robi od cukru.

Gość haaaa?
A wiecie jak sprawić by ciasto kruche(to tak pod wpływem tej kruszonki mi do głowy przyszło) wyszło delikatne niczym biszkopt? Po utarciu masła z cukrem i dodaniu żółtek(białka zostawiam na bezę;)))),dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i nie zagniatamy tylko wstrząsamy i drobimy paluszkami na taki drobniutki piasek A następnie ten piasek przesypujemy na wyłożoną papierem blachę Na to owoce czy co tam chcemy i można tym piaskiem przekładac -czyli raz owoce raz piasek owoce piasek na wierzch można tą bezę ale wówczas do samego ciasta nie dodaje się prawie cukru bo wiadomoże do bezy idzie dużo. Wyrasta duże i jest delikatne jak biszkopt. Robie się expresowo.

haaa? a to jest genialne bo bez wyzrastania! A 4łyżki cukru na 5szklanek mąki to nie jest dużo. Jeszcze raz gratuluję autorce super przepisu.

Gość haaaa?
Właściwie to można w ten sposób robić cuda Ja nie korzystam z przepisów rodzą się w mojej głowie

Gość haaaa?
A wychodzi mięciutkie jak puch?

Gość haaaa?
Bo ja wybredna jestem-nie jem dużo ciast ze względu na to że tuczą ale jak już mam zjeść to wybrzydzam

Gość haaaa?
Ja postanowiłam że muszę cześciej tarty robić - w końcu tarta to taka polska potrawa taki polski rodzaj pizzy. Planuję zrobic tartę z serem mozzarela i pomidorami-ciekawe czy będzie dobra?

Gość serenity five
Monika, ja wiem ale odnioslam sie do wpisu z poprzedniej strony-mamy, ktora pisala ze jej dwulatek na kolacje jada 7days:O TAkie domowe rogaliczki sa znakomite i pyszne:)

Serenity five-a to przepraszam bardzo 🌼 musiał mi umknąć tamten wpis. W zasadzie mi by do głowy nie przyszło dać 2latkowi 7daysa. No ale różne ludzie mają podejście do żywienia,ale w sumie-ich dzieci ich sprawa.

Gość zonaKraka
mama czorta- jakie drożdze, francuskie czy taka duża kostka, polskie? Dawno nie robiłam, znam przepis i robię na oko ale takie zbite mi wychodzi... tyle że ja drożdże zawsze z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki rozdrabniałam. Polecam do rogalików serek- twaróg zwykły zmieszany z żółtkiem jajka i do tego trochę cukru waniliowego i rodzynek- cudo! Tylko wtedy nie rogaliki, a bułeczki- na kwadrat nakłada się serek, wszystkie rogi podnosi i ściska na wierzchu, zostają takie przerwy- łezki na wierzchu i serek się wietrzy.

Gość do: haaaa?
#1 jak wkladasz ciasto do piekatnika zeby wyroslo zamisast w temp. pokojowej to musisz wlozyc na tyl piekarnika miseczke z woda, bo poza cieplem musi miec wilgoc; to z piekarnika wyrasta szybciej i nie musi lezec pol godz. #2 najzdrowszy olej na swiecie to nie rzepakowy tylko nieoczyszczony lniany tzw. budwigowy, ale on nie nadaje sie akurat do slodkich potraw (ze wzgledu na gorzkawy smak; swoja droga oliwy tez sie do slodkich wypiekow nie dodaje bo psuje smak), ani samazenia (bo oprawiony termicznie traci swoje wlasciwosci)

Gość do: haaaa?
piekarnika

Gość mama czorta
Cieszę się, że Wam wyszły rogaliki. Smacznego:)