Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama czorta

Czy rogalik na kolację dla 2 latki może być?

Polecane posty

Gość to dziwne bo ceny nowych
do postu cotokuwajest: rogalik od czasu do czasu zamiast posilku to zaden problem, ale codziennie (i to kilka razy dziennie) zamiast regularnych posilkow to bezmyslnosc (nie wspominajac juz nawet, ze w kupnych jest w kij dodatkow spozywczych). powinnas syna przeglodzic, az mu wroci apetyt. slodycze sa samczniejsze od normalnego jedzenia, bo maja cukier i zapychaja (daja uczucie sytosci na dlugo) dlatego dzieci chetnie je jedza, ale ty jako opiekun nie powinnas dac soba manipulowac i pracowac nad zdrowymi nawykami zywieniowymi dziecka. inaczej nim pojdzie do podstawowki bedzie mial spora nadwage (i byc moze anemie na koncie).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama czorta
I jak tam pieczenie?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proszę podaj przepis
Zgodnie z umową melduje że zrobiłam rogaliki z twojego przepisu i wyszły super!! Smakowały całej rodzinie :) Oprócz nadzienia serkowego, zrobiłam też z troszkę z marmoladą. Dziękuje bardzo. Zapisuje sobie przepis do ulubionych, bo z pewnością jeszcze wiele razy będę piekła te rogaliczki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość serenity five
rogalik 7 days to taki gowniany szit, ze psu bym nie dala sama chemia,spulchniacze, wypelniacze a masa w srodku to tłuszcz roslinny i dodatki smakowe i barwniki zeby wygladalo to na czekolade:O:O dla mnie odpad zywieniowy na rowni z chipsami:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zrobiłam...ale... po 1 prawie szklankę mąki dosypałam. po 2 wyszły mało słodkie więc następnym razem dam trochę więcej cukru do ciasta-bo robiłam ze świeżymi owocami. Dałam trochę cukru do środka,ale wyszły mało słodkie. Ale tak poza tym to najlepszy i najłatwiejszy przepis na drożdżowe jakie do tej pory robiłam. Super! Wielkie dzięki! No i mój 2latek dziś na kolację jadł rogala z borówkami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość haaaa?
Do drożdżowego ciasta nie dodaje sie zbyt wiele cukru bo im więcej tym twardsze i zbite wychodzi-jeden z grzechów drożdżowego! Drożdżowe ciasto lubi ciepłe składniki-najbardziej i również najpościej a w efekcie najsmaczniejsze wychodzi z mlekiem olejem rzepakowym swoją droga najzdrowszym olejem na świecie(bo to że oliwa z oliwek jest zrowsza to kampania reklamowa badania wykazują odwrotne wyniki) i przy wyrabianu ciasta dożdżowego ważne jest by nie przesadzić z mąką(właściwie to z niczym nie można przesadzić) należy ciasto wyrabiać trzykrotnie w odstępie max 30min. Ciasto cały czas powinno znajdować się w misce przykrytej sciereczka najlepiej zamknięte w piecu w stałej temp.25-30max nie wyższej. I to wszystko wystarczy by wyszło lekkie i delikatne jak chmurka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość haaaa?
Oczywiście nie możńa też przesadzić z temperatura wypiekania ani czasem-bo wyjdzie suche i przypieczone-BLE NIE LUBIE TAKIEGO Lubie jasne wyrośnięte i delikatne z delikatną kruszonką-dużo masła mało mąki i niewiele cukru bo za twarda się robi od cukru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość haaaa?
A wiecie jak sprawić by ciasto kruche(to tak pod wpływem tej kruszonki mi do głowy przyszło) wyszło delikatne niczym biszkopt? Po utarciu masła z cukrem i dodaniu żółtek(białka zostawiam na bezę;)))),dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i nie zagniatamy tylko wstrząsamy i drobimy paluszkami na taki drobniutki piasek A następnie ten piasek przesypujemy na wyłożoną papierem blachę Na to owoce czy co tam chcemy i można tym piaskiem przekładac -czyli raz owoce raz piasek owoce piasek na wierzch można tą bezę ale wówczas do samego ciasta nie dodaje się prawie cukru bo wiadomoże do bezy idzie dużo. Wyrasta duże i jest delikatne jak biszkopt. Robie się expresowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
haaa? a to jest genialne bo bez wyzrastania! A 4łyżki cukru na 5szklanek mąki to nie jest dużo. Jeszcze raz gratuluję autorce super przepisu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość haaaa?
Właściwie to można w ten sposób robić cuda Ja nie korzystam z przepisów rodzą się w mojej głowie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość haaaa?
A wychodzi mięciutkie jak puch?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość haaaa?
Bo ja wybredna jestem-nie jem dużo ciast ze względu na to że tuczą ale jak już mam zjeść to wybrzydzam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość haaaa?
Ja postanowiłam że muszę cześciej tarty robić - w końcu tarta to taka polska potrawa taki polski rodzaj pizzy. Planuję zrobic tartę z serem mozzarela i pomidorami-ciekawe czy będzie dobra?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość serenity five
Monika, ja wiem ale odnioslam sie do wpisu z poprzedniej strony-mamy, ktora pisala ze jej dwulatek na kolacje jada 7days:O TAkie domowe rogaliczki sa znakomite i pyszne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Serenity five-a to przepraszam bardzo 🌼 musiał mi umknąć tamten wpis. W zasadzie mi by do głowy nie przyszło dać 2latkowi 7daysa. No ale różne ludzie mają podejście do żywienia,ale w sumie-ich dzieci ich sprawa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zonaKraka
mama czorta- jakie drożdze, francuskie czy taka duża kostka, polskie? Dawno nie robiłam, znam przepis i robię na oko ale takie zbite mi wychodzi... tyle że ja drożdże zawsze z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki rozdrabniałam. Polecam do rogalików serek- twaróg zwykły zmieszany z żółtkiem jajka i do tego trochę cukru waniliowego i rodzynek- cudo! Tylko wtedy nie rogaliki, a bułeczki- na kwadrat nakłada się serek, wszystkie rogi podnosi i ściska na wierzchu, zostają takie przerwy- łezki na wierzchu i serek się wietrzy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do: haaaa?
#1 jak wkladasz ciasto do piekatnika zeby wyroslo zamisast w temp. pokojowej to musisz wlozyc na tyl piekarnika miseczke z woda, bo poza cieplem musi miec wilgoc; to z piekarnika wyrasta szybciej i nie musi lezec pol godz. #2 najzdrowszy olej na swiecie to nie rzepakowy tylko nieoczyszczony lniany tzw. budwigowy, ale on nie nadaje sie akurat do slodkich potraw (ze wzgledu na gorzkawy smak; swoja droga oliwy tez sie do slodkich wypiekow nie dodaje bo psuje smak), ani samazenia (bo oprawiony termicznie traci swoje wlasciwosci)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do: haaaa?
piekarnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama czorta
Cieszę się, że Wam wyszły rogaliki. Smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×