Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

neneczka

Mamy 2-latków łączmy się:)

Polecane posty

Gość tez mama 2 latki
tez mam 2 latke w domu, rozrabiara troche jest, gada jak najeta, pampers tylko na noc, a co do spania to zasypia o ok 2.30, wstaje 6-7 ok 12 idzie spac na minimum 3 godziny jak jest ze mna w domu, a jak jestem w pracy to u babci spi od 2 do 3 godzin.

Gość tez mama 2 latki
ok 20.30 mialo byc oczywiscie.

Gość matka pracujaca....
moj synek (2,4) zazwyczaj spi w dzien w domu ok 1,5 godziny, w przedszkolu 1h. jednak w domu sa boje o to, zeby poszedl spac. jest wykonczony, ale wojuje, zeby nie zasnac. jesli sie nie przespi wtedy mi padnie kolo 17 i jest problem z wieczornym polozeniem spac. w przedszkolu zasypia sam, w domu w sumie tez, tylko lata po pokojach na gorze (ja jestem wtedy na dole) i slysze, ze nic z tego nie bedzie. dzis po ponad polgodzinnych bojach, przebralam go w normalne ubrania, dalam obiad i usnal go jedzac;) moj jest bez pieluchy od 5 miesiecy (na noc jeszcze zakladam, bo sie balam przed przedszkolem robic zmiany, z reguly jest sucha). mieszkamy w Anglii, opiekunka byla Polka, ale chodzila z nim na playgroupy i wiele piosenek po angielsku zna. Po polsku mowi duzo i od dawna, takze jest w stanie mi powiedziec co w przedszkolu robil, co chce itp.

Gość matka pracujaca....
i zdecydowanie wymusza, jest niegrzeczny ostatnio - mysle, ze to ten bunt. rozrabia ile wlezie, chyba, ze ma bardzo dobrze zorganizowany dzien, a to nie jest niestety mozlwie ze mna (jestem w domu w piatki), bo mamy tez rzeczy do zrobienia w domu. w weeekendy staramy sie 'wypelniac' cale dnie, zeby nie broil;)

Gość DziśMamSłabyDzień
Moja dwulatka jest gadułą ,ciekawe czy wasze też gadają i powtarzaja w kółko to samo non stop milcząc tylko kiedy śpią. -A nie śpi w dzień. Śpi 10h na dobę Njbardziel lubi skupiska dzieci place zabaw z platformami do wspinania się i bajki oglać-może to robić przez pół dnia non stop. Próbuje uczyć się na pamięć tekstów z bajek i piosenek. Potrafi liczyć do 10 bez pomyłek-ale liczenie nie nalezy do jej uubionych zajęć. Lubi bałaganić tworząc coś z farb ciastoliny i kredy do tablicy. Ostatnio wykąpała swoją multimedialną maszynę grająca którą dostała na 1sze urodziny-nalała do umywalki wody i wsadziła ją do środka. Ściąga majtki i spodnie sika do nocnika(czasem zrobi też kupę) a potem biegnie wylać to do ubikacji następnie płucze nocnik i wylewa wodę do kibelka a potem spuszcza wodę-zupełnie sama. Pomaga mi kroić warzywa na sałatke i wrzuca do garnka z woda po gotowanych jajkach i mówi że gotuje zupę co chwilę mieszając,czasem coś tam próbuje i mówi mniam dobre!:D Albo myje ze mną naczynia. Ztakiej dwulatki można sie nieźle uśmiać Moja ostatnio chciala sprzedać swój zestaw lekarski i uprawnienia do wykonywania zawodu lekarza;) Bez przerwy mówi że mnie kocha.

Gość DziśMamSłabyDzień
Lubi nawiązywać kontakty ale jest wybredna zanim upatrzy sobie odpowiednia koleżankę lub kolegę i zazwyczaj jest to 4lata starsze dziecko-nie wiem jak ona to robi,ale tak właśnie jest-ja zazwyczaj obserwuję jak z daleka i po 15 min juz sie do siebie tulą-nie wiem może rodzeństwa jej brakuje?

Gość uLALALALALA
Amelka2407 moja córka ma 2 lata i 1 miesiąc i jeszcze niedawno strasznie bała się wrzasku małych dzieci. Uciekała z płaczem i nie pozwalała się im nawet dotknąć. Teraz musiałam wrócić do pracy a że nie dostałam miejsca w przedszkolu oddałam ją do niani. Niania opiekuje się jeszcze trójką dzieci. Moja córka u tej niani przestała się bać rówieśników i maluchów ale jeszcze nie lubi być dotykana przez nich. Bez pieluchy chodzi już od prawie roku ale na noc ciągle zakładam. Najczęściej ta nocna pielucha jest sucha ale jak tylko ją zdejmę to zawsze się zasika Nie wiem ją odstawić ją od smoka. To jest moje utrapienie a wiem, ze muszę to zrobić Mówi bardzo dużo i jest bystra dziewczynka ale nie daje sobie wytłumaczyć że za duża na smoka Poradźcie coś mamusie :)

Witam. Moja Marika nie śpi niestety już w dzień :(, a szkoda. Chodzi spać o 21.30-22.00 a budzi się o 8.00-9.30. Ja jestem z Tczewa, mieszkam tu prawie 2 lata. W marcu minie dokładnie 2 lata :). Z mową jest nieco do tyłu, mówi mama, tata, am, pa i po swojemu nawija.

Gość Off and popi
Tez mam dwu latke. Powiedzcie jak wygląda przykładowe menu wszych dzieci? Np co wczoraj zjadły przez cały dzień. Wiem, ze różnie dzieci jedzą dlatego pytam tak konkretnie co wczoraj zjadły. I ile ważą/mierzą?

Gość mama 2 latka
mam tez 2 latka. spi w dzien od 1,5-3 godzin zalezy. spac chodzi o 20.30. wazy ok 15 kg a wzrostu ma 97 cm. mowi kilka wyrazow jak kolko, winda, kot, mama, mamo, tato, umie swoje imie powiedziec i jeszcze kilka innych slow. na sniadanie jak wstaje je kaszke z mlekiem, na II sniadanie wczoraj zjadl kanapke z pasta z wedzona ryba i bialym serem, pozniej zupa pomidorowa, na II danie byly ziemniaki z burakami czerwonymi i bitka wolowa, na podwieczorek dostaje owoce ile chce, wczoraj zjadl banana i maliny polowe tego koszyczka. na kolacje je kaszke na mleku.

Gość PROOOOMYYK
Moja ma 2 lata i jeden miesiac,jest uparta,cwana i chce za wszelka cene stawiac na swoim.Ze spaniem ostatnio sa klopoty,w dzien nieraz juz nie spi,a jak zasnie to spi ok 3 godzin. Moja mala wazy 14 kg i ma 98cm. Wczorajsze menu to 8-mleko 9;30-chleb(1 kawalek) 11-jablko,jogurt 13-mleko przed drzemka ok 16-zupka 18-kluski slaskie z kielbaska 20-chleb i mleko przed spaniem Moja na nocnik nie robi jeszcze,no i z mowa jest do tylu.Ja mieszkam w uk.

Gość amelka2407
Bardzo wysokie wasze dzieci.Moja ma 93 okolo.duzo osob mowi ze jest wysoka choc mi sie wydaje przecietna .Wazy 13 moze troche wiecej.

Gość amelka2407
Moze dzielmy sie przepisami czasem.jak ktos ma cos ciekawego.mi brak momentami inspiracji

Gość to i ja dołącze
mój syn 30 października skończy 2 lata, ogółem nawet grzeczny , potrafi bardzo długo bawic się jedną zabawkę, np położy się i w jednym miejscu przez pół godz. bedzię bawił sie i majsterkował przy jednym samochodzie. ładnie ogląda bajki,sam je i też w miare ładnie. straszny z niego przytulicha , ciągle przytula i buzi daję. ale ma też swoje za uszami, jak czegoś chce bardzo potrafi wpaść w furię rzucić się na podłoge ale obrazić się głowę opuścić i pomaszerować do swojego pokoju a tam na łóżku zacząć płakać. no i też ze zaśnięciem wieczorem ma kłopoty, cały czas ucieka z łóżka i biega po domu. do roku czasu z usypianie nie miałam z nim takiego problemu jak teraz. ale jest kochany za te przytulanki i całuski. i za te urocze przewracanie oczkami

Gość to i ja dołącze
no z tą samodzielnością to też kłopot bo chce sam wszystko, ze szklanki pije już sam od pół roku, teraz zaczyna przelewać soki do szklanki i nie da sobie pomóc a wiadomo jak się to kończy. w dzień śpi mi różnie od 1,5-3 godz. niestety jeszcze w pieluszce, ale jak chce siku to idzie po nocnik i siada, usiedzie kilka minut wstaje i nasika na podłogę. a kupkę tylkona pieluchę zawsze gdzieś się skryje i robi wtedy przychodzi i podaję pampersa,ja mówię kupę zrobiłeś pokazuję na pupe i juz wiadomo. cwaniak mały. uwielbia się kąpac i ubierać ...czasem muszę uważać co mu przymierzać bo jak buty czy czapkę to już przy drzwiach stoi i mówi tam ide pa. i cięzko wytłumaczyć że nigdzie nie idziemy. no i ma też brata starszego który ma 5 lat. czasem się razem bawią ale częsiej szarpią się o daną zabawkę. razem fajnie na zdjęciu wyglądają ale w domu to lepiej jak osobno.:-) bo albo szarpaniny albo głośne wygłupy piski chichy...

Gość PROOOOMYYK
A Ile czasu dziennie pozwalacie maluchom ogladac tv?

Gość to i ja dołącze
ja pozwalam swoim dzieciom 2 razy dziennie na bajki rano po obudzeniu się i wieczorem po kolacji. nie za duzo.

Gość Amelka2407
Halo! Czy ktoś będzie jeszcze pisał? Moja nie interesują zbytnio bajki.jedynie youtube z muzyka dziecięca