Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iuiurieorwe

Czy ktoś się zna na medycynie, zwłaszcza ginekologii?

Polecane posty

Gość iuiurieorwe

strasznie się wkurwiłam. Byłam u ginekologa dzisiaj, mam niepokojące objawy które utrzymują sie od lat. Od paru lat czuję ucisk na pęcherz, na początku to nie było nic wielkiego, ale pogarszało mi się stopniowo, teraz sięgnęło dna: wstaję w nocy wielokrotnie, a w ciągu doby łacznie korzystam z kibla z 20 razy... Mam uczucie ucisku w jamie brzusznej, na dole, okresowo mi się to uczucie pogarsza Mlekotok- utrzymuje się od ponad roku, jest to mała ilosc, ale piersi sa powiększone dwa razy tez, i ta idiotka mi powiedziała, że nic nie widzi. Ja jej tłumacze, że tego nie ma duzo, a ona że tak moze byc , jakiś płyn fizjologiczny, ja zreszta widze że to typowe mleko, chciałam chociaz zeby mi zbadała prolaktynę a ona ze nie widzi potrzeby.... :( Pobrała mi jakiś wymaz, oni chyba nie potrafią robic nic innego, jak automaty, zbadała usg dopochwowym moze 2 minuty i zbadała piersi... MAm pytanie: 1. Czy ktoś tez slyszał, żeby powiększenie piersi i mlekotok chocby w ilosci kropla na dwa dni było normalne, albo moze tak miał??? 2. Czy usg dopochwowym da się na sto procent wykluczyc mięsniaki? 3. Czy na usg dopochwowym widac obnizenie macicy, bo to tez często wywołuje ucisk na pecherz 4. Jakim badaniem się stwierdza endometriozę? Dodam, że podejrzewam że to sprawy ginekologiczne bo zanim się wybrałam do gina długo brałam ten preparat chiński Dong Quai, i dolegliwosci mocno zelzały, przedtem czułam że brzuch był obrzmiały i jakby spuchnięty, ze nie mogłam się zginac... :(

Gość iuiurieorwe
zapomniałam jeszcze o jednym, mam od kilku lat kompletny brak popędu płciowego

Gość iuiurieorwe
na NFZ, u babki co podobno jest dobra... :(

Gość jasne bo tu siedzą
sami lekarze, wybierz się do innego ginekologa co do endometriozy- laparoskopia- biopsja

No to szukaj dalej ginekologa i naledaj na skierowanie do ginekologa-endokrynologa. Możesz spróbować też rodzinnego poprosić o skierowanie. Może dostaniesz. A ginekolog-endokrynolog powinien już zlecić odpowiednie badania. Endometriozę jeśli dobrze pamiętam diagnozuje się przez rezonans magnetyczny albo tomografię, ale tego tak dokładnie nie pamiętam. Co do mięśniaków to wydaje mi się, że usg jest wystarczającym badaniem, żeby je wykluczyć. Pytanie tylko czy lekarz potrafi je wykonać. U mnie jeden lekarz widzi polipa, inny nie widzi. ;)

Gość Mildred z Ohio
sobie zbadaj hormony tarczycy i prolaktynę, jak będą poza normą to do endokrynologa

Gość iuiurieorwe
a jak się wykonuje laparoskopię? to mi gosc powie, że nie widzi potrzeby....

"a czego można sie spodziewać po wizycie na NFZ?" Pierdolenie. :o Ci sami lekarze przyjmują na NFZ co prywatnie. :o 🖐️ Autorko nie zrażaj się od razu, próbuj dalej.

Od dwóch lat chodzę do ginekologa-endokrynologa na NFZ. Tak się złożyło, że do tego samego lekarza chodzę również prywatnie, bo mam abonament w sieci prywatnych klinik. Na wizycie w ramach NFZ jestem zawsze ważona, mam zmierzone ciśnienie, badanie ginekologiczne i badanie piersi. Do tego raz na trzy miesiące-raz na pół roku, badania laboratoryjne kontrolnie. Prywatnie dostaję tylko receptę na leki. 🖐️ Skierowanie dostałam bez słowa od zwykłego ginekologa.

Gość iuiurieorwe
ja w tej chwili nie mam kasy zeby chodzic prywatnie, słyszałam z tego forum o lasce co była u 20 ginekologów i kazdy jej mówił, że jest zdrowa. Na koniec wysłali ją do psychiatry, a potem okazało się, że jak poszła do specjalistycznej kliniki, była endometrioza, tylko potrzeba było dobrego sprzętu.

Tak, a potem zapłać kilkaset złotych za badania hormonalne. :) Chyba napisała wyraźnie, że pieniędzy nie ma. A USG endometriozy raczej nie wykaże. Autorko z jakiego miasta jesteś?

Gość iuiurieorwe
to zbadam na początek tę prolaktynę,moze mi lekarz rodzinny da skierowanie

Gość iuiurieorwe
Jestem z Poznania. Czyli mogę miec endometriozę.....

Jakbyś była z Wawy to mogłabym polecić i lekarza, który da skierowanie i gin-endo. Co do Poznania, niestety nie pomogę. :)

Gość iuiurieorwe
napisałam w pierwszym poscie objawy,

Gość iuiurieorwe
okres zwykle miałam cholernie silny, całe zycie, trwał ok. 4 dni, obecnie zmiejszył mi się chyba 2-3 krotnie ilosciowo.... bóle powiększają się przy jajeczkowaniu i przed okresem, ale odkąd biorę ten Dong Quai jest znaacznie lepiej, ale było b. zle bolało jak siedziałam najbardziej, takie głównie uczucie ucisku silnego, potem nawet jak lezałam.

Gość iuiurieorwe
ale na serio mozna miec mlekotok w ilosci jedna kropla nawet? Bo ja przedtem nigdy poza ciązą nic takiego nie miałam, widze tez że piersi sa dwa razy takie

Gość gfdfdgd
ja miałam mięśniaka którego doktor zauważył dopiero gdy miał 1,8cm średnicy a miałam przez kilka miesiący monitorowany cykl i go nie widział więc wiecie... a objawy (poza piersiami) miałam podobne

Gość iuiurieorwe
a ten brak popędu seksualnego od paru lat z czym moze byc związany?? Nie biorę zadnych środków anty

w takim razie odrzuc go natychmiast , sądze ,że masz endometrioze na 100 % , podejrzewam tez u ciebie PCO , czy mięśniaki nie wiem , możliwe, a jesli nie masz ich teraz to pojawią się w niedlugim czasie z powodu endo , jesli nie masz teraz kasy na lekarza , to plecam mastodynon przez 3-mce bez recepty , a poniej idz do ginekologa i jeśli nie planujesz narazie dzieci to popros o Yasminelle badz Jeanine , ten drugi bardzo silny lek , mozesz go nie tolerować , ale możesz spróbować , obydwa sa na endometrioze , jak bedziesz miała kase , uciekaj biegiem do dobrego specjalisty , :), powodzenia