Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Katarzyna2012

rozwód

Polecane posty

witam jestem po rozwodzie od roku mieszkam z byłym w tym samym domu mamy córke ma 22 lata.córka nie pracuje choruje ni od urodzenia ma zadko spotykana chorobe ,ja utszymuje ja kupuje leki i wyjazdy do lekarzy on zada odemnie zebym mu dokładała do swiatła.a ja płace wode co miesiac gaz i spłacam jego tel co wzioł na moj nr.razem pobudowalismy dom na własnej działce co zapisali nam jego rodzice chce mi załozyc sprawe w sądzie zebym mu oddała pieniadze od dnia rozwodu.jestem osoba bezrobotna z prawem do zasiłku co ja mam poczac.czy mam mu sie usunac z domu.on pije dlatego wziełam rozwód jest alkocholikiem wyzywa mnie i córke był karany dwa razy byłna wytszezwiałce ma zabrane prawo jazdykilka krotnie pszed rozwodem była niterwencja policj byłam bita mam obdukcje od lekarza.co ja mam dalej poczac wyprowadzic sie z córka,nie mam dokad pujsc nie mam pieniedzy zeby coś wynajac jestem załamana

Gość a dlaczego jak był
rozwód to nie było przeprowadzone podziału majątku Przeciez ten dom można sprzedać i kupić dwa oddzielne mieszkania.

Gość a może tylko ci się
Ja bym sprzedała dom, podzieliła pieniądze i kupiła mieszkanko daleko od niego(męża).

nie nie wykonałam podziału majatku.tylko rozwód .czy podział majatku jest miedzy nim i mna,czy tez córka wchodzi do podziału

Jeśli nie wykonałaś podziału - nie możesz sama nic zrobić. Jedyna szansa to że mąż zgodzi się sprzedać dom. Rozważałaś taką opcję?

Gość SamaJa2
Dom jest na Was oboje czy tylko na niego?

on nie chce spszedac domu.tylko chce mnie z tąd wygnac wykańcza mnie nerwowo.a jak bym zazadała od niego spłaty za dom i działke to bedzie mnie spłacał.chodzi mnie oto czy dom i działka idzie na pół czy tez na tszy czesci bo jest córka

jesli on mnie spłaci z mojej czesci to ja bede musiała sie wyprowadzic.a czy córka bedzie mogła w tym domu mieszkac,czy bedzie musiała sie wyprowadzic razem zemna

Gość SamaJa2
Na połowę. Na córkę możesz najwyżej zarządać alimentów. No i na siebie oczywiście. Radzę iść do sądu i złożyć pozew o podział majątku.

Gość SamaJa2
No chyba, że Ty go spłacisz i zostaniesz w domu

Jak córka się nie uczy a ma 22 lata to jest leniwa. Nic się jej nie należy.

ale corka jest chora i nie może nigdzie dostac pracy ma niedobór 13 czynnika to jest słaba kszepliwosc krwi to jest cos podobnego do hemofilij jest na lekach co ma podawane co miesiac dozylnie

Gość SamaJa2
"Zgodnie z art. 133 krio (kodeksu rodzinnego i opiekuńczego), rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania."

Gość SamaJa2
Ale ze względu na swoją chorobę nie jest w stanie się sama utrzymać

nie utszyma sie sama ma tyklo 230 zł z opieki i stara sie o ręte miała juz sprawe w sądzie ale odbedzie sie jeszcze jedna ,bo musiała dostarczyc reszte dokumentów

mam pytanie czy jak on płaci światło i podatek a ja kupuje gaz i płace wode i spłacam jego telefon.jak mnie poda do sądu czy on wygra sprawe

Gość SamaJa2
O co miałby Cię podać do sądu?

tak powiedział ze założy mi sprawe ze nie dokładam mu do swiatła ,tylko ze ja płace wode i gaz do domu i utszymuje corke,czy on morze wygrac sprawe .on mówi ze bede musiała mu oddac od dnia rozwodu kase to co on płaci.ale ja tez płace on ma pszyznane pszez sąd co była sprawa rozwodowa ze ma wysłac mi 150 zł za zwrot kosztów za sprawe i do dzis tego nie zrobił

Gość SamaJa2
Nie ma szans na wygranie takiej sprawy, więc akurat o to się nie martw. Trzymaj tylko swoje dowody wpłaty za rachunki. I radzę załóż sprawę o podział majątku, bo to i tak się będzie ciągnąć.

Gość macierzynski
Niech on zaklada Ci ta sprawe , sama nie wystepuj o podzial bo nie masz kasy a to 1000 zl . Niech on to zrobi a tym samym ukreci bar na siebie. Glowa do gory . Pisz jak chcesz cos wiedziec.

Gość macierzynski
Niech zalozy sprawe o podzial majatku. A zaloze sie ze tego nie zrobi , to tyran ktory zneca sie nad Toba psychicznie. Jesli jednak uda mu sie to zrobic, To zaden sad nie wygoni Cie z domu z chora corka bo ex tak sobie wymyslil a moze zasadzic mu np 1/4 majatku i sie chlopina zdziwi. Druga sprawa jesli corka nie moze sama sie utrzymac niech wystapi o alimenty od ojca bo sie jej naleza. Nie sluchaj jego warkow , rob swoje.