Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość para23

kto pracował za granicą

Polecane posty

Gość para23

Chcialabym się doradzić. Chcę z chłopakiem wyjechac do pracy do Niemczech, na 2 lata, może 3, wszystko zależy od tego jak tam będzie nam się układało. Mamy po 23 lata, więc uważam, że jest ot najlepszy moment później już będzie za pozno. Chcemy sohbie uzbierać pieniądze na mieszkanie, wiadomo tutaj w Polsce są niższe zarobki co jest prawie niemożliwe. Ukończyłam studia 1 stopnia, teraz chciałam iść dalej na studia 2 stopnia ale chłopak wyskoczył z tą propozycją wyjazdu. Nie wiem co myślec. Studia chce napewno zrobić. Mam 2 opcję: 1) Zostaje kończe studia szukam pracy? Powiedzmy, że nawet znajduje w zawodzie zarabiam na początek 1,500 nie czarujmy się nie ma cudów nawet po studiach, pozniej powiedzmy 2 tys. i zadnych pieniędzy odłożonych na mieszkanie. Opcja 2) Jadę do Niemiec na 2-3 lata może więcej zarabiam na mieszkanie przyjeżdzam i wtedy kończe studia zaocznie. Mam część pieniedzy na mieszkanie i nie skończone studia 2 stopnia które zmaierzam zrobić napewno. Tak w skrócie, sorki za pomieszanie jak coś jest niezrozumiałe chciałam gdzieś się kogoś poradzić. mniej wiecej wiecie o co chodzi;d co radzicie ?

Gość wredniucha
i nie do Niemczech, ale do Niemiec pani studentko

Mi się wydaje, że z tych propozycji wybrałabym tę drugą. Czyli studia dokończyłabym później. Tym bardziej, że on chyba i tak by wyjechał, prawda? Więc doszłaby też rozłąka. A studia nie zając. Tak mi się wydaje, ja bym tak zrobiła. Tyle, że ja jestem w innej sytuacji, bo wyjeżdżam sezonowo za granicę, tak na 2 miesiące i wracam. A macie już w ogóle upatrzoną pracę w razie wyjazdu?

Gość eqww2
Jedź do Niemiec i nie wracaj. Studia sobie daruj Ja mam mgr prawa a pracuję już 4 lata w urzędach i mam 1800 zł. Tylko sobie wzrok zepsułem. W Niemczech masz też dodatki na dziecko ok 200 euro, wiec na pweno łatwiej tam zakładać rodzinę. Zazdroszczę twojemu chłopakowi takiej dziewczyny. Ja po studiach pojechałem do Angli, żeby zarobić na mieszkanie a moja była nie dość, że nie chciała jechać to jeszcze mnie tu ściągnęła.

Gość wredniucha
czemu nie zmienisz dziewczyny, na taką z którą ci po drodze?

Gość a powiem
no wlasnie macie upatrzona prace????? mieszkanie ???? jezyk znacie? bo to jest chyba najpierw najwazniejsze jezeli macie i jestescie pewni ze nikt Was nie wykreci i nie zostaniecie na lodzie to jedzcie i jk wyzej nie wracajcie jak bedziecie m ieli taka mozliwosc!!!!

Gość eqww2
czemu nie zmienisz dziewczyny, na taką z którą ci po drodze? napisałem moja była. Już nie jesteśmy razem i cieszę się, ze się rozstaliśmy, choć na początku bardzo bardzo bolało. Najgorzej że ja nie mogę znaleźć pracy za granicą. Myślę o niemczech. Niemieckiego uczę się rok, ale idzie mi to bardzo ciężko

Gość a powiem
ciezko jest znalesc dobra prace zeby nie byc wykorzystanym i za odne pieniadze ze slaba znajomoscia jezyka.....probowales tutaj szukac praca4u?????

Gość wredniucha
ani w Niemczech, ani w Anglii już nie zarobicie tyle, żeby po 2-3 latach kupować w Polsce mieszkania

Gość para23
sorki nie było mnie ;) no więc widzę, że większość radzi mi wyjazd, też myśle, że jest to lepsze wyjście tymbadziej , żę studia mogę zawsze zrobić. Bez sensu, żeby on jechał sam jeśli we dwójkę możemy więcej zarobić a chodzi o to żeby uzbierać chociaż część na mieszkanie. Poza tym nie wyobrażam sobie osobnego życia. Wiem, że po 3 latach w całości nie uzbieramy ale to jest zawsze coś. Poza tym jeśli będzie się tam nam dobrze wiodło to zostaniemy dłużej. Języka mamy zamiar się tam podszkolić gdyż jest na mega niskim poziomie, napewno byśmy się nie dogadali. Mamy tam rodzinę i ja i on więc z pracą wiem, że nie byłoby większych problemów. To kwestia czasu. A wiem, że jak zostane i pójde skoncze te studia i co dalej? Moge żałować, że nie pojechałam.

Was willst du mehr? :classic_cool: Przecież zadecydowali za Ciebie, że masz jechać ;) W 3 latka możecie zaoszczędzić 300 000zł :)

Gość tomek82...
mozesz pracowac w burdelu tam zarobisz te 300 tys w rok

Gość para23
w 3 lata 300 000 to cięzko musielibyśmy w rok razem 100 000 , czyli każdy po 50 000, na miesiac wychodzi po jakieś 4 000. To każdy z nas musiałby odłożyc po tysiąc euro na miesiąc ;p nie wiem jakie byśmy tam mieli zarobki i ile tam kosztuje wynajem mieszkania

No 1600 EUR netto, jak to nie jest jakieś duże miasto to za 450 EUR dostaniecie 2 pokojowe mieszkanie. To był wariant przy maksymalnym oszczędzaniu ;)

Gość para23
jeszcze wiadomo kasa na jedzenie :) ale jakbyśmy uzbierali 200 000 albo nawet 150 000 to tez bd dobrze :)))

Gość godml
jedź, tym bardziej, ze to blisko, zawsze można wpaść do domu choćby na weekend-)

Gość tu macie tylko
czy wy naiwniaki myslicie, ze teraz macie po co jechac zagranice? Teraz w europie zachodniej jest taka sama chala jak w Polsce, owszem moze po 3 miesiacach szukania znajdziesz prace, ale wysokie koszty spowoduja ze bedziesz wegetowac a nie zyc, cofniesz sie do poziomu chlopa panszczyznianego, ktory tylko je, spi i pracuje... Jak hcesz jechac to teraz do Chin albo Indii, to tam caly biznes teraz sie wyniosl, w Europie zostaly tylko resztki... Jak UE nie padnie to czeka nas nedza...

Gość para23
"cofniesz sie do poziomu chlopa panszczyznianego, ktory tylko je, spi i pracuje..." - całkiem możliwe, jesteśmy na to przygotowani, nie jedziemy tam na stałe, ale powtarzam ,żeby zarobić pieniądze na mieszkanie. Więc myślę , że warto się poświęcić. Ma ktoś jakieś doświadczenie w pracy za granicą ? Może się podzieli swoimi przeżyciami ?

Gość para23
jeszcze jedno pytanko, lepiej znaleźć pracę samemu czy z biura pracy? :)

Gość dhsh
Jak możecie lepiej sami. Biuro w jakiś sposób was wyroluje. Jak ja byłem w Anglii ci co przyjechali przez agencje pośrednictwa mieli pozałatwiane na początek strasznie drogie mieszkania. Zanim się połapali, że za drogo płacą i znaleźli inne minęło 3 tygodnie.

Gość para23
dzięki bardzo za radę :)

Gość magdalnka z chlopakiem
nie wiem czy jechac do Anglii czy nie ;( z chlopakiem, mamy prace zalatwiona ale boje sie ;( da rade cos zaoszczedzic tam ?

Gość mlodewilki
my nie

Gość magdalnka z chlopakiem
wy nie daliscie rady zaoszczedzic ?

Gość warto spróbować wyjechać
Może na rok, może na zawsze - tak jak piszesz, zależy jak się będzie układało. Niestety minęły czasy kiedy w ciągu paru lat za granicą zarabiało się na mieszkanie w Polsce, ale zawsze coś będzie na start. A czemu nie chcesz skończyć studiów w Niemczech i tam szukać pracy w zawodzie?

Gość para23
bo nie znam niemieckiego, mysle nad anglia jednak angielki znam podstawy, zastanawiam sie czy mozna cos odłożyc pracując w Anglii ..?kurde nie wiem czemu zaczynam miec watpliowosci co do wyjazdu..