Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamamannnamkka

czy podajecie wit.D3 karmiąc sztucznie?

Polecane posty

Gość mamamamannnamkka

jak w temacie

Gość mama 6latki :))
sztucznie, naturalnie nie ma znaczenia tu chodzi o słonko :))

Gość fdjhvcdvhd
tak, zgodnie z zaleceniami pediatry

Gość mamamamannnamkka
wiem, że chodzi o słoneczko, ale niektórzy pediatrzy zalecają podawać od września do kwietnia, inni cały rok, a inni jeszcze wcale przy sztucznym karmieniu. ja karmiłam 6tyg, a teraz musiałam ze względów medycznych przejść na mm i zastanawiam się co z tą wit.D3. nie dopytałam swojej pediatry, bo zajęłyśmy się alergią dziecka i zapomniałam ja, zapomniała też ona, a teraz jest na urlopie i wraca po weekendzie

Gość sansastark
Nam pediatra kazał podawać wit. D3 (kropelki devikap) od początku, niezależnie od sposobu karmienia dzidzi, już 5 miesiąc - a przez pierwsze trzy karmiłam ją piersią, teraz jedziemy na bebilonie 1. Natomiast to wit. K podaje się tylko dla dzieci na piersi, przez pierwsze 3 miesiące. Wit. D3 to tak jak ktoś już tutaj napisał to jest "słoneczko" ;-)

Gość anetttaaaa
Ja równiez podaję 1 kapsułka dziennie oczywiście tą przeznaczoną dla niemowląt.

Gość mamamamannnamkka
ja podawałam K jak karmiłam, a jak przeszłam na mm to od razu przestałam (jesteśmy na nutramigenie 3tyg) i tyle też nie podaje wit.D3, bo się trochę zagapiłam i zapomniałam...mogę podawać ją znowu? czy poczekać na wizytę u pediatry?

Gość mama 6latki :))
w sztucznym mleku musiałaby być wtedy wit d... ale nie wiem czy jest bo się nad tym nie zastanawiałam :D ja podawałam od września do marca czy kwietnia ;)

Gość mama głodomorka
ja przy wyjściu ze szpitala dostałam teczkę od neonatologa z różnymi wytycznymi potrzebnymi przy pierwszych tygodniach bycia dziecka w domu i tam m.in były informacje aby podawać witaminy w następujący sposób: przy karmieniu piersią wit. K i wit. D a przy karmieniu sztucznym tylko wit. D ponieważ w mlekach modyfikowanych jest już wystarczająca ilość wit.K i nie należy tego powtarzać. Myślę, że skoro karmisz mm to powinnaś podawać dziecku raz dziennie kapsułkę wit. D - ja tak robię wg zaleceń neonatologa a później pediatry

Gość mamamamannnamkka
no jest ta witamina, ale nie wiem czy wystarczająca ilość skoro niektórzy pediatrzy pomimo tego zalecają jeszcze dodatkowo w kroplach

Gość ijkhg
ja przy nutramigenie podaje wit. D, podawal od samego poczatu, corka ma 2 mies.

Gość mamamamannnamkka
to jest dziwne, że każdy pediatra gada inaczej i tego właśnie nie rozumiem. u mnie w przychodni jest ich 3 i jedna mówiła, że cały czas dopóki nie karze przestać, druga mówiła, że od września do kwietnia aż ciemiączko zniknie, a trzecia, że obecnie podobno nawet do 18r.ż. zaleca się

Gość mama głodomorka
znajoma przy karmieniu sztucznym podawała dziecku wit D do ukończenia 2 rż. Ja podaje non stop od 8 dnia życia mojego malucha aż do teraz - dziecko ma 3,5 miesiąca a pediatra mówiła żeby podawać ciągle do póki ona nie każe przestać. ale nigdy nie słyszałam o tym, żeby w ogóle nie podawać przy karmieniu sztucznym.

Gość lokaaaaaaaaalo
w mm jest malo d3. ja podaje bo nie mieszkam w pl i slonca tu vwogole nie ma. dziecko ma 10mies i dostaje 2 krople dziennie