Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Isauritaskaa

Do kobiet które używały escapelle

Polecane posty

Gość Isauritaskaa

Moja koleżanka stwierdziła ze taka tabletka po, to praktycznie aborcja :o też tak uważacie? moim zdaniem to absurd, przecież ona uniemozliwia implantacje, a nie usuwa zarodek! Wkurzyła mnie tym, i mam wrażenie ze opowiada teraz znajomym jakieś chore bajki na mój temat ( jakoś w rozmowie powiedziałam że używałam 2 razy)...

Skoro uniemożliwia implantację zarodka no to go usuwa, bo on nie wyparowuje. Wszystko rozbija się tu o ustalenie momentu, kiedy zaczyna się życie. Jeśli po połączeniu plemnika z komórką jajową to escapelle można uznać za tabletkę wczesnoporonną.

I jeszcze dodam, że escapelle, jeśli zażyta zostanie przed owulacją to po prostu ją hamuje i wtedy nie ma mowy o działaniu wczesnoporonnym.

Ja kiedyś użyłam tej tabletki, też myślałam, że nie działa jak aborcja, bo gin. mi tak powiedziała. Nie dawało mi to jednak spokoju i zapytałam o nią innego ginekologa, który stwierdził, że taka tabletka może działać jak środek wczesnoporonny...

Gość Isauritaskaa
Ja używałam 2 razy. Nie moge powiedzieć że czuje się jak kobieta która dokonała aborcji :classic_cool: ale ludzie, przecież to nie aborcja do 72h nie wiemy czy zaszłyśmy w ciąze :o ale moja koleżanka twierdzi że " taka dziewczyna dzieci już nie powinna mieć" idiotka totalna, ja uważam że owszem, to nie jest antykoncepcja, ale stawianie na równi z usunięciem ciązy to intelektualne dno.

No właśnie, NIE WIEMY, czy jesteśmy w ciąży, więc jeżeli mamy sumienie, to nie powinnyśmy tego robić. Ja tego okropnie żałuję. Teraz jestem w ciąży, ale myślę często o tym, co by było, gdybym wtedy nie użyła tej tabletki... Zastanawiam się, czy nie jestem wyrodną matką. Słuchaj, coś w tym musi być, skoro jakiś instynkt nie dał mi spokoju i musiałam zasięgnąć porady innego lekarza.

Gość Isauritaskaa
No mnie właśnie wkurza to, że koleżanka wzbudziła we mnie mieszane uczucia, z jednej strony to w ogóle śmieszne twierdzić że to aborcja, z drugiej nigdy nie wiadomo co by było gdyby tabletki się nie uzyło.

Ty tak nie uważasz, ale dla tej dziewczyny, która ma inny pogląd, rzeczywiście może to być tragedia i morderstwo.

Równie dobrze dla tej koleżanki grzechem i czymś złym może być seks przed ślubem i stosowanie jakiejkolwiek antykoncepcji. Też się zaczniesz czuć źle uprawiając seks przedmałżeński i stosując antykoncepcję? Każdy ma własne sumienie i według niego powinen postępować.

Isauritaskaa, lepiej nie robić czegoś, co wzbudza w nas jakiekolwiek wątpliwości. Poruszyło Cię to w jakiś stopniu, skoro napisałaś o tym tu, na forum. Jeżeli Cię to gdzieś głęboko męczy, to po prostu nigdy więcej tego nie rób. Pilnuj tego, żeby się zabezpieczać przed stosunkiem.

Gość a co zrobić, jeśli nastąpi
samoistne poronienie, też mieć wyrzuty sumienia? Ludzie nie dajcie się ogłupić, jakieś działaczcie pro life, walniętej w mózg.

Właśnie miałam napisać o tym, że równie dobrze można założyć, że niektóre kobiety ronią ciążę kilka, a może nawet kilkanaście razy w życiu. :D

Hmm... na samoistne poronienie nie mamy wpływu. To tak samo jak umiera dorosły człowiek... Jeżeli umiera np. ze starości czy z choroby, to nie możemy mieć wyrzutów sumienia, to naturalne, ale jeżeli mu w tym pomożemy, to już inna sprawa. To morderstwo.

I przede wszystkim, jestem za dyskusją, ale kulturalną. Może od tego zacznijmy.

Gość wysłać do Afryki, by mieli co
no to kulturalnie, jesteś walnięta w mózg , debilko.

Widzę, że kultury jednak brak, więc spadam stąd, bo takie wzajemne obrażanie się nie ma sensu. Dla Autorki wszystkiego dobrego ;) pozdrawiam.

Gość dr s. Fiutancja F. z wizytacją
i ten gin co ci tak powiedział, jakimś dziwnym trafem, przypadkowo słuchał Radia Maryja.....

Nie wiem, czy słuchał Radia Maryja. To mnie jakoś średnio interesuje. Potrzebowałam rzetelnej, medycznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Otrzymałam ją.

Nie ma na to pytanie rzetelnej medycznej odpowiedzi, bo owa odpowiedź uzależniona jest od kwestii światopoglądowych. 🖐️

Gość dr s. Fiutancja F. z wizytacją
przykro mi bardzo, ale jesteś ograniczona umysłowo, by zrozumieć aluzję, więc idź zmów paciorek, zrób siusiu i włącz sobie tv Trwam i podczas apelu jasnogórskiego pomódl się za te grzesznice, co używają escapelle, żałosna matolico.

jesli juz ktos jest w ciazy to tableka nie powoduje usuniecia ciazy ale nawet ją podtrzymuje! a autorko tobie polecam tabletki antykoncepcyjne.. przynajmmiej stresu nie ma co miesiąc

"jesli juz ktos jest w ciazy to tableka nie powoduje usuniecia ciazy" A od którego momentu jest ciąża?