Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość natalia870206

jak myślicie ...

Polecane posty

Gość natalia870206

Jak myślicie, czy przęgięciem jest brać pieniadze od rodziców, będąc już dorosłym, mając rodzinę ? SYtuacja wyglada tak - firma budowlana. Dla rodziców jest to jedyne źródło utrzymania. Maja 3 synów. Każdy z nich pracuje na etacie, każdy z nich ma rodzinę. Synowie codziennie po pracy i w dni wolne pomagają rodzicom w prowadzeniu firmy- praca fizyczna. Co roku biorą urlop na etacie i ten czas spędzają w firmie rodziców, ponieważ wtedy jest najwięcej pracy - największe zyski. Moje pytanie brzmi - czy rodzice powinni część pieniędzy z zysków dzielić miedzy dzieci ? Czy synowie powinni pomagać im za darmo ?

Gość natalia870206
nikt nie ma zdania ?

Tak rodzice powinni dzielic zyski na synow, mam na mysli zyski z tego okresu gdy synowie pracuja dla rodzicow.

Gość natalia870206
Każdy z nich pracuje na etacie, więc teoretycznie powinni sobie radzić, skoro postanowili założyć rodzinę. No, ale poświęcaja urlopy, wolne dni... Ja jestem zdania, że zyski powinni dzielić równo ( plus jeszcze jakiś % powiedzmy na inwestycje). Z tym, żę nie wiem jak to wygląda w takich 'rodzinnych firmach'. Strasznie mnie to denerwuje, bo mój mąż spędza 8 h w pracy na etacie i 8 h w pracy na budowie, a dostaje możę 200-300zł m-c ( tyle wydaje na paliwo:P). Jesteśmy młodym małżeństwiem, mamy maleńkie dziecko i jak pomyśle co bedzie za pare tyg. kiedy skończy mi sie macierzyński płakać mi się chce :( bo nie bedzie nas stać nawet na pieluchy. Teściowie nic nam do domu i żadnej wyprawki nie kupili - obiecywali, obiecywali ... a ja naprawdę - raz, że jestem zmęczona, sama z dzieckiem ( bo męża nie ma w domu codziennie od rana do nocy- łąćznie z weekendem) to jeszcze niedługo nie będe miała za co żyć. A mąż problemu nie widzi. Mogłabym wrócić do pracy- ale kto zajął by mi się dzieckiem.

Wspolczuje Ci naprawde, ale nic wiecej nie moge napisac. Z jednej strony Twoj maz pomaga swoim rodzicom, ale jak sie zalozylo swoja rodzine to ona powinna byc na pierwszym miejscu, porozmawiaj z nim, powinien zaczac myslec o was.

Gość natalia870206
ojj, z nim ani po dobroci ani po złości się nie da. Chcę się rozeznać jak to wygląda z boku. Ja już sama nie wiem, czy to ja się czepiam,czy rzeczywiście sytuacja jest dziwna. Ja nie chce by chłopcy dostawali pieniądze za darmo, ale oni przecież pracują w sumie jak na etacie, rezygnuja z urlopów, wyjazdów, zdrowie też tracą za free. I jeszcze teść nie zapyta ' czy miałbyś czas ...' tylko ' jutro przyjedziesz i ... ' . Nie mam już sił, i nie wiem, jak to powinno wygladać

Gość :/:/:/
Moim zdaniem powinni dostawać jakąś wypłatę za przepracowany okres pracy.

Gość natalia870206
ja nawet już nie wiem jakich argumentów użyć. Nie wiem też czy mam prawo mu w pewnym sensie narzucać moją opinię.

Gość natalia870206
może ktoś jeszcze pomożę ?

Gość natalia870206
podnosze