Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wielbiciel 70B

zabierajcie kasę z zachodnich banków, i to SZYBKO !

Polecane posty

Gość Jakie to ma znaczenia gdzie?
Każdy bank płaci na ewentualne bankrudztwo jakiegokolwiek banku - polskie także..

Nic nie dostaną. Chodzi o to, że ma być stworzona unia bankowa w Europie, która w razie groźby bankructwa da prawo bankom zachodnim wyssania wszystkich środków zgromadzonych na kontach czy lokatach w ich zagranicznych oddziałach za pomocą jednego kliknięcia entera. Technicznie już od wielu miesięcy jest to mozliwe, systemy informatyczne zostały na tą okoliczność "przeprojektowane". Toteż najbezpieczniejsze są w tej chwili banki w 100 % polskie lub ewentualnie z naszym większościowym udziałem 🖐️

Gość pislam szaleje
co za głupoty :D PKO może i jest polskim bankiem (ale pewien do końca nie jestem), natomiast SKOK-i NIE SĄ OBJĘTE FUNDUSZEM GWARANCYJNYM, więc prędzej swoje pieniądze odzyskacie w razie upadku zachodniego banku, niż w przypadku upadku SKOK. Bezpieczniejsze są na pewno banki spółdzielcze, rolnicze itd. Rzecz jasna cały ten fundusz wystarczy na waciki w razie upadku kilku banków, ale to się nie powinno zdarzyć, prędzej padnie jeden-dwa. Z Polbanku uciekać z pdoobnego powodu, jak ze SKOK. Podobno nie jest objęty polskim, tylko GRECKIM funduszem gwarancyjnym :D, z drugiej strony oni mają wprawę w dodruku kasy, więc może to nawet zwiększa szansę na odzyskanie pieniędzy w razie upadku :D

Jakoś wolę zaufać prawu, niż kafeterianym mędrcom. :P Dopóki działa Bankowy fundusz gwarancyjny, przy moich finansach nic mi nie grozi. Ten fundusz gwarantuje wypłatę klientom, a banki mnie nie obchodzą, tylko moje finanse.. .

pislam szaleje - dokładnie SKOk nie jest bankiem, więc BFG go nie obejmuje. Poza tym większe bezpieczeństwo jest w zachodnim banku.

Problem samego bankructwa to zupełnie inny temat, tutaj chodzi o unię bankową i zagrożenia jakie ona niesie ---> patrz wyżej. Co do faktycznego bankructwa... jasne, każdy bank płaci składkę na Bankowy Fundusz Gwarancyjny. Problem polega na tym, że w bankach w Polsce jest zgromadzone ok. 500 mld zł, natomiast Fundusz dysponuje środkami ok. 8 mld zł, czyli można powiedzieć, że jeśli dojdzie do masowych bankructw i zachwieje się lub padnie cały system bankowy, masz gwarantowane mniej niż 2 % :D i to pod warunkiem, że Fundusz wypłacałby wszystkim równy procent, bo może zdarzyć się tak, że gwarancje obejmą w 100 % tylko pierwszych, którzy zgłoszą się po kasę, a pozostałe 98 % nie dostanie ani grosza :D

Tak, już padają jednocześnie wszystkie banki. Jasne... Tylko SKOK zostanie, który nigdy nie był bankiem i nie ma żadnych zabezpieczeń w tym względzie... :D

Skąd masz te sensacyjne liczby? Z youtube? :D

SKOKi nie są objęte przez BFG, to prawda. Ale one mają własny wewnętrzny system gwarancji, taki sam jak BFG, tyle że środki tam zgromadzone dają gwarancje na niecałe 4 % zgromadzonych środków - z tego punktu widzenia są bezpieczniejsze niż wszystko inne 🖐️

"SKOK zostanie, który nigdy nie był bankiem i nie ma żadnych zabezpieczeń w tym względzie" -----> to są kłamstwa, dlaczego wypowiadasz się na temat, o którym nie masz pojęcia?

Gość pislam szaleje
to prawie, jak w Amber Gold - też nieobjęty przez BFG, ale deklarujący istnienie własnego systemu gwarancyjnego:D🖐️

Pamiętam z wykładów, a Ty wiedzę masz z youtube? :D

pislam szaleje to prawie, jak w Amber Gold - też nieobjęty przez BFG, ale deklarujący istnienie własnego systemu gwarancyjnego" Dokładnie :D Pewnie system gwarancyjny omówiono na youtube. :D

"PKO może i jest polskim bankiem (ale pewien do końca nie jestem)" -----> a ja jestem pewny, większość należy do Skarbu Państwa oraz do BGK ( też państwowy) "więc prędzej swoje pieniądze odzyskacie w razie upadku zachodniego banku" -----> po przystąpieniu do unii bankowej, bo o tym jest temat, możesz nie zobaczyć ani złotówki nawet, jeśli do bankructwa nie dojdzie, a wtedy BFG nic nie wypłaci, ale zdaje się, że nic z tego tematu nie rozumiesz "w razie upadku kilku banków, ale to się nie powinno zdarzyć, prędzej padnie jeden-dwa" -----> gdzie o tym piszą, że jeden-dwa?? na youtube?? :D:D:D "Z Polbanku uciekać z pdoobnego powodu, jak ze SKOK. Podobno nie jest objęty polskim, tylko GRECKIM funduszem gwarancyjnym" -----> Polbank od pół roku nie jest grecki, nie nadążasz za rzeczywistością, a się mądrzysz 🖐️

Gość skkfsdkfjdskj
Autorze a Ty gdzie trzymasz swoje oszczędności?? gdzie oplaca sie przeniesc pieniadze i jak wysoko beda one oprocentowane??

Gość pislam szaleje
może i nie nadążam, ale nie reklamuję przynajmniej pseudo-banków z politycznym rodowodem ;)

Aż szkoda z tym dyskutować .. :D Youtubowa wiedza nie podlega dyskusji. :D

"Jakoś wolę zaufać prawu, niż kafeterianym mędrcom" ----> np. taki pan Kluska też wierzył, a za niewinność na długo trafił do więzienia 🖐️ "Dopóki działa Bankowy fundusz gwarancyjny, przy moich finansach nic mi nie grozi" -----> gratuluję optymizmu, ale nie podzielam. "to prawie, jak w Amber Gold - też nieobjęty przez BFG, ale deklarujący istnienie własnego systemu gwarancyjnego" -----> SKOKi nie deklarują, system istnieje i możesz to sprawdzić. "może i nie nadążam, ale nie reklamuję przynajmniej pseudo-banków z politycznym rodowodem" -----> a co ja reklamuje? oprócz SKOKów pisałem też o bankach spółdzielczych, PKO BP, Banku Pocztowym i Getin Banku. Je też reklamuję?? :o nie zawracaj du­py 🖐️

Poza tym chciałbym zauważyć pewien drobiazg - od '89 roku do dzisiaj upadło już kilka banków w Polsce, niejednokrotnie ludzie stracili część środków mimo funduszu gwarancyjnego, a jakoś SKOK żaden nie upadł i nikt nic nie stracił, to też wiele mówi :D

Gość Naturalnie, że BFG nie pokrywa
w 100% zgromadzonych wkładów, a to z prostej przyczyny że banki w róznym stopniu refinansują środki z BFG w przypadku bankructwa. W Polsce jest kilka zaledwie banków, które gwarantują 100% wypłatę zgromadzonych środków. To własnie te, z których twierdzisz, że trzeba uciekać :O

Gość w wywiadzie
główny ekonomista skok mówi te pierdoły, że tylko skok bezpieczny, buhahaha, to samo mówił plichta

Gość skkfsdkfjdskj
Autorze gdzie trzymsz oszczędności i na jakim oprocentowaniu??

Główną różnica jest to że kapitał zgromadzony w bankach jest chroniony przez BFG do kwoty 50000euro. SKOKI nie uczestniczą w tym programie, jednakże same w kampaniach reklamowych informują o podjęciu środków na taką ochronę i wyrównanie poziomu bezpieczeństwa. Tak zatem można odetchnąć z ulgą... :D

"Naturalnie, że BFG nie pokrywa w 100% zgromadzonych wkładów, a to z prostej przyczyny że banki w róznym stopniu refinansują środki z BFG w przypadku bankructwa. W Polsce jest kilka zaledwie banków, które gwarantują 100% wypłatę zgromadzonych środków. To własnie te, z których twierdzisz, że trzeba uciekać" Potwierdzam :)

Gość zmęczona tym wszystkim
pytanie do autora jeśli mam pożyczki w tych bankach a one zbankrutuja to co wtedy? będe płacić dalej? jak tak to komu?kto to przejmie

" w wywiadzie główny ekonomista skok mówi te pierdoły, że tylko skok bezpieczny, buhahaha, to samo mówił plichta" A to zaskoczenie... :D Grunt to dobra reklama. :D

Gość ncnejmnc
"Z Polbanku uciekać z pdoobnego powodu, jak ze SKOK. Podobno nie jest objęty polskim, tylko GRECKIM funduszem gwarancyjnym , z d" no własnie: PODOBNO bo polbank od ponad roku ma juz poręczenie POLSKIEGO BFG

"skkfsdkfjdskj Autorze gdzie trzymsz oszczędności i na jakim oprocentowaniu??" -----> Nie trzymam większej gotówki, bo wiekszość cały czas gdzieś inwestuję, w bankach kasa leży i się marnuje, głównie oni zarabiają. Natomiast konta posiadam w PKO BP firmowe, osobiste w SKOKu i Alior Sync, no i mam jeszcze konto za granicą.

Gość ongdasg
a co z Millennium?