Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szarykocurrriew

Zdolni, ale bez studiów

Polecane posty

Gość Szarykocurrriew

Znam kilka takich osób, z dwiema akurat się przyjaźnię. On - zna bardzo dobrze trzy języki obce, angielski rewelacyjny (tłumaczy w ramach wolontariatu teksty), zna się świetnie na komputerach, ma dużo wiedzy technologicznej, bardzo elokwentny, o bogatym zasobie słownictwa. Ona - utalentowana plastycznie, zajmuje się grafiką, fotografią, malarstwem, pisze sztuki teatralne, oczytana, można z nią pogadać na każdy temat. W czym problem? Że ich zdolności nie mają w PL znaczenia, bo nie mają studiów (oboje niestety chorują psychicznie, są nieco bardziej zagubieni i stąd studia planują dopiero w przyszłości. Smutne, zważywszy, że coraz częściej studia kończą osoby pozbawione jakichkolwiek kwalifikacji, posiadające papierek, ale w rzeczywistości niewiele potrafiące.

Gość to kup najtansze jakies
zgadzam sie z tym co piszesz. przeraza mnie czasem jak jade autobusem i slysze rozmowy tych studencin, co to goraczkuja sie ze im pkt zabraklo do egzaminu, i potem jakimi oni beda specjalistami? albo wczoraj jechalam - koles EKONOMISTA a nie umial na szybko w pamieci obliczyc ile to jest 60% z 40 :O:O:O:O:O:O:O:O:O

Jezeli sa tak bardzo zdolni to czemu nie zrobili studiow? Sorry, ale jakakolwiek wiedza, umiejetnosc powinna byc czyms podparta (niezaleznie czy to Polska czy inny kraj).

Gość Szarykocurrriew
Tak niestety jest. Sama studiuję, ale staram się wynieść z tych lat edukacji jak najwięcej. Tymczasem jest mnóstwo osób, które kończą studia i kompletnie nic nie potrafią. Dlatego drażni mnie to, że ludzie naprawdę zdolni, inteligentni, z pasją są zastępowani przez osoby, które edukują się tylko dla papierka.

Szarykocurrriew - Oni są uzdolnieni dla Ciebie ale nie dla pracodawcy i na studiach wyjdzie na jaw że są tak uzdolnieni jak przeciętny student 1 roku

Gość Szarykocurrriew
Już pisałam, że obydwoje chorowali na depresję, więc na studiach byłoby im ciężko. Wiem, że zamierzają jeszcze się kształcić, co nie zmienia faktu, że smutne jest to, że teraz wszędzie liczy się tylko papier, choć często nie pokrywa się on z wiedzą ani zdobytymi umiejętnościami.

Oczywiscie studia dla samego papierka to glupota, ale nie posiadanie zadnego papierka bo cos tam to tez glupota.

Gość blondyneczka słoneczna
ja jestem bardzo mądra ale nie studiuje bo choroba mi nie pozwala

Gość jak się nie starasz,
byłam ostatnio na rozmowie w sprawie pracy, razem ze mna był chłopak po ekonomii i szczerze mówiąc zdania poprawnie nie potrafił sklecić, a nająkał sie przy tym, że masakra, więc jak widać nie każdy po studiach jest super wykształcony i nie każdy bez studiów jest kompletnym matołem

Gość Szarykocurrriew
Ich problemem jest po prostu to, że są nieprzystosowani do życia w społeczeństwie. Zbyt wrażliwi, aspołeczni. Przykre, bo uważam, że mogliby wiele osiągnąć. Dzisiaj studia kończą ludzie, którzy w ogóle nie zasługują na to, żeby się na nich znaleźć.

Autorko papier to potwierdzenie a przynajmniej powinno byc potwierdzeniem wiedzy i umiejetnosci. Czy to Polska czy to inny kraj jezeli cos sie robilo i chce sie to zaprezentowac przyszlemu pracodawcy trzeba to udokumentowac. Ja tez moze powiedzec o ale jestem zdolna, umie to i tamto, ale mam depresje i mi ciezko. Ale zatrudnijcie mnie bo mam wiedze. Porownaj twoich znajomych do tych co studiuja i pracuja. na takich osobach sie wzoruj a nie na lenach i obibokach. Niestety jezeli twoi znajomi maja depresje i nie potrafia odnalesc ie na studiach to w pracy pewnie tez nie byliby w stanie sie odnalesc.

Gość Szarykocurrriew
W ogóle to ocenianie na podstawie tego, czy ktoś skończył studia czy nie... Znam wiele osób (także po zawodówce), które są mądrzejsze i bardziej interesujące od niejednego studenta i osoby, które uważają, że ci bez studiów to matoły są totalnie ograniczone i zapewne myślą, że zjadły wszelkie rozumy, skoro mogą stawiać takie oceny.

Gość cfdvd
nie wszytskich stac na studiach, nawet studia dziennie sporo kosztuja, w polsce nie ma darmowej edukacji!! Poza tym jesli choruje im psychika to etz mzoe byc problem z tym wszytskim ale wlasnie takie studenciki za grosz nie potrafia pomyslec logicznie i odpowiedziec na proste pytanie "dlaczego nie maja studiow"

Szarykocurrriew - mylisz pojecia jak nie wiem co. Jako kolezanka malo mnie to obchodzi kto z moich znajomych ma i jaki ma dyplom. Ale jezeli mialabym byc pracodawca to w zyciu bym nie wziela osoby ktora nie mialaby skonczonej jakiejs szkoly ktora potwierdzilaby jego umiejetnosci. Sorry, ale taki samouk dla samego siebie to raczej nie jest dobry kandydat na pracownika.

Gość normalnie padammmm
DO TEJ co pisała o rozmowie kwalifikacyjnej a nie przyszło ci do głowy tępaczko ze to byl osobnik bardzo nieśmiały?? ja jestem bardzo nieśmiała wykształcona ale jeśli mam isc na rozmowę kwalifikacyjna to się cala trzęsę i jąkam, nie radze sobie ze stresem i to jest wyznacznik głupoty??

Gość Szarykocurrriew
Widzisz, tak się składa, że pracuję i studiuję, więc złego przykładu z nikogo nie biorę. Po prostu smutno mi się zrobiło, gdy dowiedziałam się od tego kumpla, że nie może znaleźć pracy.

Ja nie pisalam o tobie tylko o porownaniu twych znajomych do tych co studiuja tylko dla papierku. Tacy sa leniami. Jednak pomysl o tych co studiuja i pracuja by wlasnie miec wiedze, dyplom podparta doswiadczeniem. Niestety ale takie osoby maja pierwszenstwo w zdobywaniu lepszych pozycji niz twoi znajomi ktorzy nie maja nic konkretnego na potwerdzenie swoich znajomosci. Popatrz ja np mam dosc szeroka wiedze na temat medycyny - ginekoloia i poloznictwo. Duzo czytam o wczesniakach, o wadach genetycznych itp... to moze powinnam zlozyc podanie o przyjecie mnie jako lekarz ginekolog mimo, iz lekarzem medycyny nie jestem? A jak mnie nie zatrudnia to powiem, ze to wina kraju, bo ja przeciez tyle wiem, jestem taka zdolna a jedynie przez brak dyplomu nie moge byc przyjeta.

normalnie padammmm jabyś była taka wykształcona tępaczko, to nie obrażałabyś innych, bo wykształcenie to również jakaś kultura osobista, której tobie ewidentnie brakuje

poranny kac nie chodziło o jego stres, bo zachowywał się zupełnie normalnie, a o chociażby brak spójności wypowiedzi na postawowe pytania

thaisse80 to akurat nie było do Ciebie

Gość jvgjgvjgvj
dobre z tym 60% dla sprawdzenia obliczyłam na szybko w myslach i nie było problemu...ale co z tego,ja sie na studia nie dostałam :O:O:O

Gość jvgjgvjgvj
najgorsze jest to że byłam na liście rezerwowej i żebym sie dostała brakowało dwóch miejsc tylko dwóch...ale kicha.