Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość De :)

Zimny ponury wieczór,pogadam:)

Polecane posty

Witam witam....Otóż od niedawna jestem w De, dzis sobota a ja siedze na tylku przed kompem...tak wiec jest moze ktos chety by pogadac?:)

Gość ks. Mateusz
Szczęść Boże Siostro

Gość mam takie pytanie odnosnie de
jestes od niedawna? Ja chce sie za rok przeprowadzic. Powiedz jak sie mieszka w De, co porabiasz, czy znasz dobrze jezyk?

Wiesz co jak na razie jestem tu tylko tydzien.wyjechalam bo w pl 4msc bezskutecznie szukalam pracy, musze tez pomoc troche rodzince. Pracuje w firmie produkujacej narzedzia chirurgiczne. Jest ok. Mam troche ulatwiony start, prace zalatwil mi znajomy mamy - niemiec. Mama jezdzi rowniez do DE do opieki. mm o tyle dobrze,ze mieszkam z nim i jego zona. Sa bardzo mili, pomagaja mi i ulatwiaja wiele rzeczy. Staraja sie w to wszystko wprowadzic. tak wiec musialam sie zameldowac, zalatwic Krankenkasse i konto w banku. wszystko zajelo mi 2h-serio. wszyscy sa mili i pogodni. nie mam dystansu tu do ludzi pomimo zenie znam az tak dobrze jezyka. znam podstawy, kwestia to osluchac sie - samo przychodzi....ja ja przyjechalam bylam tak nerwowa ze nie wiedzialam szybko jak sie komu przedstawic....jest dobrze, tylko wytrwac w tym!:)

Niedaleko Jeziora Bodeńskiego, blisko Tuttlingen.

Plenerowa Żona. I co, wrocilas do Pl? jakie wrazenia z DE?

wrocilam do pl ale na pol roku skonczyc studia wlasciwie, od 8 lat mieszkam w uk. mieszkalam w berlinie, samo miasto podobalo mi sie bardzo, bardzo klimatyczne. nowoczesne i historyczne jednoczesnie. niemcy... no hmm... ciezko mi sie bylo z nimi dogadac, mimo ze jezyk znalam w stopniu komunikatywnym. fajnie ze ci sie tam uklada, a jak ci sie do tego jeszcze podoba to tym lepiej :)

Gość xjdfjiei
w de jestes! wow super! ja planuje się tam przeprowadzić i zacząć pracę. Uczę się niemieckiego ale chciałabym zostac au pair na rok czasu w niemczech zeby podszlifowac jezyk a potem skonczyc studia podyplomowe:) mam nadzieje ze mi sie uda:)