Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marunia

chory turysta po 60-tce

Polecane posty

Gość marunia

witam !Przyjechał do mnie mój tata na kilka dni i mocno opuchła mu noga ,zamierzam pójść z nim na pogotowie jednak tata zapomniał załatwić sobie dokument o ubezpieczeniu -E 111 i niewiem ile przyjdzie mi zapłacić z pomoc na pogotowiu .Może ktoś miał podobny przypadek i coś o tym wie ,bardzo proszę o jakąś informację !

Gość tyrytytyty
jezeli nie ma ubezpieczenia w danym kraju to raczej musi zaplacic. Po to sie wykupuje wszelkie ubezpieczenia na wyjazd, na wakacje aby w razie czego nie placic :O

Gość kochanica francuza....
To ze nie ma karty nie oznacza ze nie ma ubezpieczenia :P Najprawdopodobniej bedzie musial za wszystko zaplacic, ale bedzie sie mogl starac o zwrot kosztow (zbierajcie wszystki rachunki)

Gość do Prezesa
Jesli opuchniecie nie jest zbyt uciazliwe to czasem warto sie zapytac w aptece czy cos na to maja. Jesli dzieje sie cos powazniejszego to wtedy idz na pogotowie, nie mam pojecia jak jest z ubezpieczeniem z Polski, powinno tu byc egzekwowane, ale jesli nie ma zadnego dokumentu to niestety nie wiem jak to dziala.

Gość goradaga
kochanica francuza.... "To ze nie ma karty nie oznacza ze nie ma ubezpieczenia" :D Dokladnie to wlasnie oznacza :D Brak karty czyli wykupionego ubezpieczenia na dany kraj (czy na kraje europejskie POZA miejscem zamieszkania i PLACENIA skladek :D) oznacza BRAK ubezpieczenia czyli BRAK mozliwosci bezplatnego uzyskania swiadczen lekarskich. Po powrocie do kraju mozna oczywiscie starac sie o zwrot poniesionych kosztow tylko....od kogo? :D Nie bylo ubezpieczyciela wiec nikt kosztow nie zwroci.

Gość jcjcjvvk
Kazdy obywatel Unii Europejskiej ma prawo do bezplatnej opieki zdrowotnej w Uk. Jesli Twoj tata nie wyrobil sobie karty EHIC to poszperaj w necie czy mozna to jakos zalatwic. Najlepiej na stronie polskiej sluzby zdrowia i NHS. Mozesz takze zapytac w szpitalu jak postepuja w takich okolicznosciach.

Gość czytajcie przepisy.........
:P 7. Prawo do opieki medycznej Opieka medyczna przysługuje osobom ubezpieczonym w Polsce lub w innym kraju Unii. Uprawnienie do opieki zdrowotnej w jednym kraju UE upoważnia do opieki we wszystkich innych państwach członkowskich, ale nie w takim samym zakresie. >> wyjechała turystycznie ma prawo tylko do niezbędnych świadczeń w razie wypadku lub choroby; Aby móc skorzystać z opieki medycznej za granicą, powinieneś przed wyjazdem zaopatrzyć się w Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ). Otrzymasz ją w Oddziale Narodowego Funduszu Zdrowia. I na koniec :D "Co zrobić w przypadku, gdy potrzebuję opieki medycznej podczas pobytu w innym państwie członkowskim i nie posiadam Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego? Jeśli jest się uprawnionym do posiadania Karty, należy skontaktować się telefonicznie, faksem lub za pośrednictwem osoby pozostającej w Polsce z Oddziałem Wojewódzkim NFZ właściwym ze względu na miejsce zamieszkania. Oddział wystawi wówczas Certyfikat Zastępczy - papierowy dokument zastępujący Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego, który może zostać dostarczony pocztą lub faksem. Jeśli nie udało się uzyskać Certyfikatu Zastępczego, nie oznacza to, że nie zostanie udzielona niezbędna pomoc medyczna. Jednak prawdopodobnie zostaną Państwo zobowiązani do pokrycia pełnych kosztów leczenia. Następnie istnieje możliwość uzyskania w Polsce zwrotu kosztów poniesionych na leczenie za granicą. Potrzebne do tego są oryginały rachunków i dowodów zapłaty oraz formularz."

Gość nic nie zaplaci
wzywalam pogotowie do mojej mamy 65 lat ,przyjechali w ciagu 5 minut a w aptece darmowe leki.