Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam bo się waham

PIES a dzieci?

Polecane posty

Gość pytam bo się waham

Czy dzieci w wieku 7 i 4 lat są wystarczająco duże na pieska w domu? Dzieci względnie grzeczne. Nawet mrówek nie rozdeptują. :P Pytam bo wszędzie słyszę głosy, że zwierze i małe dzieci to mordęga dla zwierzaka.

Gość mysia ptysiaa
lepiej nie bierz, bo szkoda zeby przez twoje wątpliwości psiak miał potem wylądować w schronisku. Moje dziecko od małego będzie wśród zwierzaków, tak jak byłam ja, mój brat, moje kuzynostwo i rodzice.

Gość Anabelle25
Wiek dziecka nie ma nic wspolnego z posiadaniem zwierzaka. wszystko zalezy od wychowania i dzieci i psa:P Ale zgadzam sie po czesci z wypowiedzia wyzej, najlepiej jak od malego dzieci sa wsrod zwierzat. Raczej osoby, ktore nie mialy psa, kota czy innego zwierzecia od malego to potem nie podchodza powaznie do tego obowiazku. Dla twoich dzieci lepiej bedzie sie wychowywac z pieskiem pytanie tylko czy ty bedziesz umiala to zorganizowac.

Ja uwazam,ze kazdy wiek jest dobry na psa czy inne zwierzatko,bo nie kupuje sie ich dzieciom! Pies to zywe stworzenie i powinni go chciec wszyscy czlonkowie rodziny i wszyscy sie nim zajmowac,nie mozna wymagac od siedmiolatka,ze bedzie wychodzil przez 12 czy iles tam lat dzien w dzien o 7 rano z psem na spacer,bo wiadomo,ze tak nie bedzie.zadaj sobie pytanie,czy bedziesz w stanie. Wyprowadzac go,dbac,chodzic do weterynarza gdy zajdzie potrzeba,opiekowac sie w chorobie,a za kilkanascie lat na starosc? Jesli tak,to ja bym kupila.przy okazji dzieciaki beda mialy towarzysza zabaw,ale nie mozna zapomniec,ze pies to czlonek rodziny,nie zabawka

No i zalezy jaki pies,zanim kupisz rozeznaj sie w rasach i tym,jakie maja charaktery,moje dziecko od urodzenia wychowuje sie z seterem irlandzkim i moge potwierdzic,ze te psy do oaza spokoju:) jak nie mielismy jeszcze elektronicznej niani to swietnie ja zastepowal,jak tylko corka zaplakala w pokoju obok,a ja nie slyszalam,to przybiegal i ciagnal do niej za rekaw:)

Tak czy owak za psa odpowiedzialny jest dorosły czlowiek a nie dziecko.Dzieci jedynie moga pomagac w opiece nad zwierzęciem,uczyć sie jak o niego dbać,uczyc sie delikatnosci, ale ty jako dorosla osoba nadzorujesz, i głownie ty sie psem zajmujesz a nie zostawiając psiaka tylko i wyłacznie w recach dzieci, a ty rece umywasz Pies to nie maskotka,a zywe stworzenie,i biorąc psa do domu bierzesz go głownie pod swoją opiek e,a nie dla dzieci,bo to jeszcze są w takim wieku,ktore same potrzebuja kontroli nad sobą

własnie dzisiaj mielismy przez chwilę w domu jamnika i małego yorka i dzieciaki zwariowały i tak się trochę łamię, chociaz wiem, że w razie co będzie to mój kolejny obowiązek

Gość gagagatka
Wiek dobry jak kazdy inny. pytanie raczej,jak wy rodzice bedziecie do.tego podchodzic. Pies musi byc codziennie wyprowadzony co najmniej raz na ok. godzine,a najlepiej 2 albo 3 razy,choc to juz niekoniecznie. zalezy tez,czy macie dom,czy ogrod. pies musi miec zawsze swieza wode,musi dostawac jedzenie prawidlowe,a nie odpady typu ziemniaki i mleko niedopite albo jakies podgnite swinstwo -to nie kosz na smieci. Ogolnie musielibyscie traktowac tego psa jak zywe stworzenie,ktore ma potrzeby i uczucia,a nie jak dodatkowy mebel.rzeczy jak np.sylwester -jak pies panicznie boi sie wystrzalow,to trzeba o tym myslec i zajac sie,a nie polozyc kite i pojsc sobie na bal,a pies niech sam sie o siebie martwi. Tak ze siebie sie apytaj,czy chcesz nowego czlonka rodziny. jak wy bedziecie aie obchodzic z psem,tak beda i dzieci

Gość gagagatka
Wiek dobry jak kazdy inny. pytanie raczej,jak wy rodzice bedziecie do.tego podchodzic. Pies musi byc codziennie wyprowadzony co najmniej raz na ok. godzine,a najlepiej 2 albo 3 razy,choc to juz niekoniecznie. zalezy tez,czy macie dom,czy ogrod. pies musi miec zawsze swieza wode,musi dostawac jedzenie prawidlowe,a nie odpady typu ziemniaki i mleko niedopite albo jakies podgnite swinstwo -to nie kosz na smieci. Ogolnie musielibyscie traktowac tego psa jak zywe stworzenie,ktore ma potrzeby i uczucia,a nie jak dodatkowy mebel.rzeczy jak np.sylwester -jak pies panicznie boi sie wystrzalow,to trzeba o tym myslec i zajac sie,a nie polozyc kite i pojsc sobie na bal,a pies niech sam sie o siebie martwi. Tak ze siebie sie apytaj,czy chcesz nowego czlonka rodziny. jak wy bedziecie aie obchodzic z psem,tak beda i dzieci

Gość gagagatka

Trzeba pamietać ze psa nie ma sie na 2 tygodnie, czy miesiące ale niemal na 10- 15 lat Dzieci zachcianek,bym akurat pod uwage nie brała, głownie kierowałabym sie moim rozumowaniem,czy dzieci są na tyle nauczone,by pies w stresie przez nich nie żył

Gość gagagatka

Ja jestem w ciąży, mamy psa i kota i cieszę się, że dziecko od początku będzie miało kontakt ze zwierzakami, bo to 1) pomaga w rozwoju dziecka, 2) eliminuje strach przed zwierzakami. Nie wiem jak to jest z takimi starszymi dziećmi, które nigdy nie miały kontaktu ze zwierzęciem...

Gość zależy od wielu rzeczy
Ostatnio na placyku zabaw byla dziewczynka okolo 6 lat z yorkiem. Uczyla go zjezdzać ze zjezdzlni, bujala na hustawce. Pies aż piszczal ze strachu. Moje dziecko wychowane z psem (też lat 6) bylo oburzone i caly czas mowilo zebym coś powiedzialą tej dziewczynce bo ona meczy psa i pies się boi. Ale co ja miałam mowić. Rodzice siedzieli na lawce i patrzyli na poczynania córki. Widocznie wedlug nich bylo ok a pies spelnial funkcje interaktywnej zabawki dla dziewczynki. U nas pies jest 'rodzinny' jak to powiada moje dziecko. Nie jest lalką i nikt nie bawi sie nim, tylko z nim a to duża rożnica.