Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Juz nic nie rozumiem.....

KONFLIK SEROLOGICZNTY- pytanie.

Polecane posty

Witam. Mam takie pytanie.. Chcemy rozpocząć staranie o dziecko. Jednak ja mam grupę grwi Rh- , a moj maz Rh+. Z tego co udalo mi sie wyczytac bedzie konflikt. WAŻNE! Pare lat temu poroniłam i miałam łyżeczkowanie. Wiem że po zabiegu otrzymalam Anty -D. Czy wiec teraz coś bedzie grozić mojemu dziecku? czy bede musiala brac jakies zastrzyki w ciazy/po porodzie? Juz tyle sie naczytalam ze calkowicie sie pogubilam. prosze mi to wytlumaczyc tak na chlopski rozum :)

W połowie ciąży ginekolog przepisze ci zastrzyk cena ok 130zł. A nie łatwiej iść do ginekologa i zapytać?

wiem jak sie robi dziecko... :/ Ale troszcze sie rowniez o jego zdrowie.. Ktos sie zna na tym o czym pisalam ?:)

Pewnie, że łatwiej, ale teraz akurat moja ginekolog jest niedostępna, a że ja jestem w goracej wodzie kapana jak juz sie do czegos przyczepie tak koniec ;). Zastanawiam sie poprostu czy cos musze zrobic jeszcze przed zajsciem w ciazy czy wlasnie spokojnie narazie moge robic wszystko bez obaw ;)..nie chcialabym drugi raz poronic...

Gość hajdnfskjdf
Najpewniej będziesz musiała przyjąć zastrzyki/zastrzyk z immunoglobuliny anty-D. Jeśli starasz się o dziecko, zanim zajdziesz w ciążę skontaktuj się z ginekologiem i powiedz o swoim problemie. On pomoże rozwiązać twój problem i zaleci odpowiednie środki, abyś mogła ciążę utrzymać i urodzić zdrowe dziecko. Przy konflikcie serologicznym noworodek/płód zagrożony jest chorobą hemolityczną, gdzie dochodzi do ostrej niedokrwistości i dlatego dochodzi do poronień lub przedwczesnego porodu, gdzie rodzi się martwe dziecko. Nie pytaj więc tu na forum, ale zasuwaj do ginekologa.

za tydzien mam zadzwonic umowic sie na wizyte :) Dzieki. :) chcialam wiedziec chociaz mniej wiecej co mnie czeka ;)

Gość pytanie mam do ciebie
Mam koleżanke z takiego konfliktu i powiem ci ze dziewczyna rpawie wcale nie ma włosów, ma bardzo dużą wadę wzroku i ejst schorowana. Nie boisz sie tego ze twoje dziecko moze byc takie?

Gość jdkbskgbdslkjadg
Jeśli w odpowiednim czasie przyjmie zastrzyk, dziecko urodzi się zdrowe. To że masz koleżankę chorą urodzoną z konfliktu serologicznego nie oznacza tego, że wiesz na pewno, czy jej mama była właściwie prowadzona przez lekarza i czy w ogóle była prowadzona w odpowiednim czasie ciąży. Ja mam w rodzinie siostrzeńców stryjecznych (17, 18, 20 lat) urodzonych w konflikcie i wszyscy zdrowi jak ryby. Po prostu przy konflikcie serologicznym od początku trzeba być pod stałą kontrolą lekarską i ściśle stosować się do zaleceń lekarza.