Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WrzesniowaMama

Rtec a noworodek. :(

Polecane posty

Gość WrzesniowaMama

Dziewczyny. Mam w domu noworodka, a wczoraj potłukł mi się termometr rtęciowy. cała rtęć wylądowała w wannie, bo spadł on właśnie w to miejsce... Odkręciłam wodę, bo tylko to przyszło mi do głowy. Wyczytałam, że może z tego powstać bardzo groźna dimetylortęć... Co powinnam teraz zrobić? Rozkręcić wannę? To pewnie nie spłynęło dalej, bo rteć jest 13 razy cieższa niż woda... Czy to może zagrozić mojemu dziecku?

Gość fdngmh
Przecież już zakładałaś taki sam temat i uzyskałaś odpowiedzi Joanno

Gość ellizzaabbbeeerrttynno
Powinnaś była wynieść dziecko z domu, wywietrzyć i nie spłukiwać wodą :o

Gość WrzesniowaMama
Polecialo do odplywu, to moja pierwsza mysl aby to splukac...

Gość WrzesniowaMama
up

Gość elokod
o kuzwa, ale sobie narobilas:O teraz kazdy srodek chemiczny wlany do dopływu zareaguje z rtecia!!!! co ci przyszlo do łba zeby woda to spłukiwac, trzeba bylo zebrac do szklanego pojemnika i wyniesc!!!

Gość oby to nie było to
Zadzwoń do straży pożarnej i spytaj co masz zrobić, tam mają specjalistów od chemii, na pewno coś doradzą.

Gość WrzesniowaMama
Ona sama splynela w mgnieniu oka do odplywu... Jak juz splynela to zalalam woda bo nie wiedzialam co zrobic...

Gość jjjkkksss
no ale jak dasz wody pod ciśnieniem do odpływu, to przecież zleci w końcu.. albo kreta wsyp, jejku, nie przesadzajcie, może Gwardię Narodową ściągnijcie

Gość ccccccccccccccccccccccc
no kreta to akurat nie bardzo.. rtęć się chyba siarka zasypuje z tego co pamiętam. Zadzwoń do sanepidu albo jak już ktoś pisał straży poż

Gość do tej idiotki wyzej
jak wsypie kreta to nie daj boze zajdzie jakas reakcja chemiczna i jeszcze sie laska zatruje oparami nie wiem, kretynko wyzej to nie pierdol chemie mialas w szkole??????????????????????????????????????

Gość WrzesniowaMama
Nie no, chemikaliow to chyba zadnych nie bede dawac, to moze byc grozne... usunelam rtec z kolanka. Nie wiem co dalej, chyba nic wiecej nie moge zrobic...

Gość do tej idiotki wyzej
i nie zleci skoro jest kilkunastokrotnie ciezsza od wody!!!!!!!

Gość ccccccccccccccccccccccc
zadzwońże do tego sanepidu, powiedzą ci.

siarka neutralizuje rtęć. Ale wątpię żebyś miała takową w domu. Poproś faceta niech ci kupi w sklepie ogrodniczym i nasyp do odpływu - siarczek rtęci jest neutralny dla środowiska -tylko czy teraz to coś da?

Gość widocznie ..........
a jestes pewna ze to byl termomert rteciowy - bo teraz aktualnie takich juz nie produkują

Gość WrzesniowaMama
tak... a to nie zrobila sie z tego dimetylortec? :(

Gość WrzesniowaMama
na forum chemicznym napisano mi: W termometrze rtęciowym znajduje się bardzo niewielka ilość rtęci. Na ogół rtęć neutralizuje się pierwiastkową siarką która łatwo w warunkach normalnych w kontakcie z rtęcią, tworzy jej siarczek- ten zaś szkodliwy nie jest. Dimetylortęć tworzy się dopiero w organiźmie człowieka, wtedy gdy rtęć metaliczna wdychana w postaci par ulega szeregowi procesów metabolicznych. Kropla rtęci którą zapewne usunęłaś nie byłaby w stanie zaszkodzić w większym stopniu człowiekowi, gdyż to nie jest tak, że cała ona pochłonięta zostaje przez człowieka i cała przechodzi w kompleks dimetylowy. Jeśli był to zwykły termometr rtęciowy to nie martwiłbym się zbytnio na zapas. W niektórych przypadkach zatruć lub ich podejrzewania można podawać człowiekowi np. mleko, lecz wydaje mi się, że pewnie Ty za bardzo nie będziesz go piła ze względu na okres karmienia. Nie stresuj się =) Nic się nie powinno nikomu stać =) 0 Odpowiedz Cytuj

Gość knkdddd
ja potłukłam termometr w pokoju dziecka i nic nikomu sie nie stało!

Gość WrzesniowaMama
A w jakim wieku dziecko? I jak to uprzatnelas?

Gość odjazdowamama
kiedy kupiłaś ten termometr? bo są teraz takie które wyglądają identycznie jak rteciowe ale takowe nie są...

Nie ma już rteciowych termometrów, jak ostatnio kupiłam 3 pod rząd i się po 2 dniach zepsuły pan w aptece mi wytłumaczył, że w całej unii europejskiej jest zakaz rtęciowych termometrów a te są jakieś alkoholowe. No i niestety bardzo wadliwe. Doradził żeby kupić rtęciowy będac na wycieczce poza unią bo są to termometry dokładne i na długie, długie lata.

Gość WrzesniowaMama
Oj, te termometry maja kilkanascie lat, wiec na pewno rteciowe.

Gość WrzesniowaMama
a sa jakies badania na obecnosc rteci? robi je kazde lab?

Gość ldm
Drugi raz pytasz o to samo.

Gość f-luoryt
Ludzie -toksyczne na full są dopiero związki Hg. Zwykły Hg- zebrać -spłukać wodą -wywietrzyć pokój .

Gość f-luoryt
P.S bójcie się świetlówek "ekologicznych ' z Hg -czort wie co tam chińczycy kładą .Badania tego szajsu w Niemczech wykazało masę toksycznych związków. Lepiej używać starych edisonowskich .No i światło zdrowsze dla dzieci i nie tylko.

Gość WrzesniowaMama
No ja sie wlasnie obawiam, ze pod wplywem mikroorganizmow z rur z rteci powstala dimetylortec.