Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baba grzybiarza

czy te grzyby są jadalne?? zdjęcia

Polecane posty

Gość baba grzybiarza

hej mój chłopak był na grzybach, twierdzi że grzyby które przywiózł są jadalne, ale ja się na tym nie znam a niektóre grzyby wydają mi się podejrzane. Chodzi o to że po namoczeniu grzybów niektóre zrobiły się różowe. Zerknijcie na zdjecia, wolałabym nie jeść trujących grzybów :):) te grzyby są trujace czy to tylko wynik namoczenia grzyba?? http://imageshack.us/a/img89/2605/st839444.jpg http://imageshack.us/a/img211/8366/st839446.jpg http://imageshack.us/a/img594/3412/st839445.jpg

Gość nie wstawia linkow
ale lepiej nie jedz jak jestes niepewna!!!!!!!!!!!!!

Gość baba grzybiarza
SĄ LINKI TYLKO NA KOŃCU LINKÓW JEST JPG I MIĘDZY TYMI LITERAMI JEST PAUZA, WYSTARCZY SKOPIOWAĆ LINK I USUNĄĆ PAUZĘ. JA WKLEJAM NORMALNY LINK A POTEM ROBI SIĘ PRZERWA, NIE KUMAM CZEMU TAK SIĘ DZIEJE

Gość to wklej na normalny portal
a nie na najgorszy mozliwuyimageshack. Nawet po usunieciu spacji nic nie widac, poza tym to Twoja brocha zebysmy obejrzei zdjecia skoro to tobie zalezy

Gość baba grzybiarza
sorry że wkleiłam na taki portal jaki znałam, wybacz ale nie jestem osoba która nie ma nic innego do roboty tylko ślęczeć cały dzień przed kompem i testować portale do wrzucania zdjęć. ok, zmieniłam portal moze teraz foty wejdą: http://zapodaj.net/a310da2d24bd7.jpg.html http://zapodaj.net/8b27605fcec1d.jpg.html http://zapodaj.net/2cd0f804369cb.jpg.html

Gość ertzuiou8098887867
WSZYSTKIE JADALNE

ja się znam na podstawowych grzybach, te mi wyglądają podejrzanie i napewno bym je wyrzucila ;)

Gość to przestań się starać
1. maślaki 2. sitarze 3. podgrzybki Możesz spokojnie spożywać :)

poza tym nie ma trujących grzybów z rurkami pod spodem! Jest tylko jeden niejadalny tak zwany goryczak (bardzo gorzki) ale nie trujący. Więc nie denerwuj się, bo wszystko ok

Gość tyrtty
ja bym sie bała zjeść, ostatnio nawet jak jadłam pierogi z grzybami to byłam chora

Gość baba grzybiarza
super, dzięki, a wiesz moze czemu te niektóre zrobiły się różowe?? trochę się przestraszyłam bo w necie pisze że jak różowe to niejadalne

maslaki zwykłe i sitarze mają taką urodę :) Po zmoczeniu czy obgotowaniu robią się wręcz fioletowe. Zbieram grzyby od 30 lat, więc nie obawiaj się, jest w porządku :)

Gość baba grzybiarza
ja generalnie też tych grzybów nie będę jadła bo ja się boje takich niekupnych spożywać. jadałam kiedyś grzyby jak mój tata zbierał ale on się na tym znał. A mój facet to twierdzi że też sie zna bo go tata nauczył ale jak jesteśmy od 7 lat razem to pierwszy raz na grzyby pojechał (wcześniej nie było czasu) więc martwie sie o jego kompetencje grzybowe :) boje się żeby on się nie struł.

a jeszcze mi powiedz w jakich okolicach są te grzyby? Bo w moim lesie nawet muchomorów nie ma, dosłownie ZERO grzybów

ja z kolei nigdy grzybów nie kupuję, chyba że to pieczarki :) Nie struje się, te grzyby są w porządku

Gość baba grzybiarza
wiesz co byli pod częstochową ale dokłdnej mieściny to Ci nie podam, gdzieś na trasie Katowice-Częstochowa. Byłam zszokowana że tak obrodziło, razem z bratem zebrali chyba z 25 litrowe wiadro grzybów. Wiesz co mnie zastanawia, kurka jest takim powszechnym grzybem, niby wszędzie jej pełno a ja jeszcze nigdy nie znalazłam. Oni znaleźli ze 3 kurki i tyle. gdzie te kurki są?? a może te ilości w sklepach to jakieś hodowane jak pieczarki??

o, to i tak za daleko ode mnie ja z mazowieckiego :) Kurki nie we wszystkich lasach rosną, widocznie ten wasz nie "kurkowy" :)

tak, jak nie we wszystkich lasach rosną rydze czy gąski.. muszą być odpowiednie warunki

Gość ja bym tych grzybow nie tknela
wydaja sie podejrzane!!!!!!!!!!!

Gość takie fioletowe
dziwne te grzyby

to wsadż sitka do wody i zobaczysz co z nim się zrobi :) No dajcie spokój i nie straszcie dziewczyny, wszystkie te grzyby ze zdjęć są w porządku

Gość prawictwo pospolite1
Ja mam książke o grzybach więc znam sie na tym troche ..

Gość NIe kazdy ma tez czas
i chec zeby testowac twoje linki kiedy odpala jadalne

Kurki sa ok. 50km od Poznania. Moj facet i ja zebralismy tej jeslieni kilka koszykow samych kurek. Jeden 2-3 godzinny spacerek po lesie i masz wiadro kurek nie mowiac o inncyh grzybach

Gość PrawdziwyGRZYBIARZ
co za tepa wrzuca zdjecia po obgotowaniu przecież nie da sie tak rozpoznać grzyby po ugotowaniu wyglądaja podobnie nie żryj tego.

Gość baba grzybiarza
sam jesteś tępy, jesteś wyjątkowo tępy skoro mówisz o niegotowanych grzybach że są obgotowane. Napisałam wyraźnie że były tylko namoczone w wodzie. Nie robiłam zdjeć przed zamoczeniem bo wtedy nie były różowe. Aleś Ty bystry, jak maggi w zupie.

Gość gość
Jeżeli nie znacie się na grzybach to nie powinniście ich zbierać. Bezpieczniej jest je zakupić. Polecam wam udać się do firmy www.grzybylesne.eu w Wieliczce pod Krakowem. Zajmują się skupowaniem i sprzedawaniem grzybów leśnych.