Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość naalia 1345655

Ktoś tu się zna na prawie pracy ?

Polecane posty

Gość naalia 1345655

Byłam na rozmowie kwalifikacyjnej na policji i powiedziano mi wstępnie że mam przyjść za tydzień do pracy (praca w sekretariacie) będę pracowac na zastępstwie dziewczyny która poszła na macierzyński. Czyli będę podpisywać umowę na czas okreslony czyli na czas jej macierzyńskiego czyli chyba 5 miesięcy tak ? Czy to w ogóle legalne pracować za kogoś na macierzyńskim ?

Gość slońce coraz wyżej
A co w tym nielegalnego?? Kobieta idzie na macierzyński, Ty przychodzisz na zastepnstwo na umowę na czas określony i tyle. Co wg Ciebie jest nie tak?

Gość naalia 1345655
zabawne :o może ktoś kompetentny się wypowiedzieć ?

Gość naalia 1345655
koleżanka mi wczoraj nagadała że tak się nie powinno zatrudniać :o sama nie wiem dlaczego. Czyli w umowie będę miała określoną umowę tylko na czas w którym ta kobieta jest na macierzyńskim i te miesiące będą tam podane tak ?

Oczywiscie z e legalne. Czsami tak sie robi nawet jak ktos jest na dluzszym zwolnieniu lekarskim a rak do pracy brakuje. Podpisujesz umowe na czas okreslony. Jesli ona wroci, to ty konczysz prace a jesli nie, to moga ci przedluzyc albo dac umowe stala jesli ona nie wraca wcale. Absolutnie legalne.

Gość naalia 1345655
Dziękuję za odpowiedz, bo już się bałam że coś jest nie tak, ta kobieta jest na macierzyńskim i na pewno wróci do pracy więc zostaje mi praca na kilka miesięcy ale zawsze coś :)

Gość slońce coraz wyżej
Dokładnie. Na umowie będziesz miała wyraźnie zaznaczony: - okres, na który będziesz zatrudniona np. na 6 msc od 1.10.2012 do 31.03.2013 - wymiar czasu pracy (np. 1 eta, 1/2 etatu) - wynagrodzenie - ilość dni urlopu itp. Spokojnie, wszystko jest w porządku :)

Gość mama3latki
tak legalne- to jest umowa na zastępstwo-jest to rodzaj umowy na czas określony, w umowie z reguły w takich przypadkach nie określa sie daty koncowej co do dnia tylko , ze do " chwili powrotu pani X z macierzyńskiego"

Gość asdfghjklop
W celu zastępstwa pracownika podczas jego usprawiedliwonej nieobecności w pracy można zatrudnić inną osobę - umowa o pracę na zastępstwo. Umowa taka rozwiązuje się automatycznie z chwilą powrotu pracownika zastępowanego do pracy.

Gość asdfghjklop
Czas nie musi być dokładnie określony. Pracodawca może użyć sformułowania : Od 1.10. 2012 r. na czas usprawiedluiwonej nieobecności XY. Umowa na zastępstwo ma inny reżim prawny niż umowa na czas określony, pomimo że obie umowy są umowami terminowymi.

Gość naalia 1345655
A zarabia się na stanowisko takiej osoby tyle samo co ta osoba na macierzyńskim zarabiała czy z racji zerowego stażu na jej stanowisku stawka jest mniejsza ?

Gość naalia 1345655
"Umowa na zastępstwo ma inny reżim prawny niż umowa na czas określony" a czy mogłabyś napisać tak w skrócie czym one się różnią ?