Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiaaaaaija

konflikt serologiczny a 2 dziecko proszę o radę

Polecane posty

Gość kasiaaaaaija

witam, mam już córkę w tej chiwli 3 latka, ja mam krew - a mąż +, staramy się o 2 dziecko, ale nie wiemy jak to jest przy konflikcie, dzwoniłam do lekarza, ale powiedział, że mam się starać, a potem przyjść i że nie da mi gwarancji...;/ czy to bezpieczne? czy powinnam zareagować przed zajściem czy faktycznie po? dzięki z góry

Gość kasiaaaaaija
up

Gość kasiaaaaaija
a jak to sprawdzić? chyba nie, teraz sprawdzałam na wypisie i nic tam takiego nie ma, tylko szycie krocza w leczeniu i nic więcej. a ja nie pamiętam bym coś dostała. można to jakoś sprawdzić? bo jeśli to zastrzyk to na pewno nie dostałam.

Gość kasiaaaaaija
up

powinnas byla dostac immunoglobuline po porodzie; jesli nie dostalas to teraz trzeba zrobic badanie z krwi na poziom przeciwcial anty- Rh; jesli nie masz przeciwcial to mozesz sie normalnie starac ; a w ogole to moze zmienic lekarza bo ten obecny to jakis niefrasobliwy...

Gość wioletta@%$@
to nie pamietasz czy dostalas zastrzyk po porodzie w dupsko hehe??ja dostalam i do tego taka karteczke ze mi podali ta immunoglobine .Pewnie jak zajdziesz bedziesz musiala co jakis czas robic badania czy nie wytwarzaja sie przeciwciala

Gość b.e.a.t.a
A dziecko jaka ma grupe krwi? Bo jesli ma rh- po Tobie, to nie dostalas immunoglobuliny, bo niepotrzebna. A z druga ciaza sie nie przejmuj, sprawdza Ci poziom przeciwcial i bedziesz pod kontrola. Tylko pamietaj, zeby zglosic kazde ewentualne krwawienie podczas ciazy, wtedy tez dostaniesz zastrzyk z immunoglobuliny.

Gość zonaKraka
Tak, to zastrzyk, więc widocznie nie dostałaś. Ponoć nie daje się jeśli dziecko też ma rh(-), ale mi po pierwszym porodzie, przedwczesnym, podawali, a przynajmniej zamówili zanim badania zrobili. W ciąży musisz robić częściej badania, i to tyle- ale nikt nie da Ci gwarancji że wszystko będzie ok. Tyle że przekonałam się że zastrzyk też gwarancji nie daje- sama miałam na patologii ciąży w sali dziewczynę która dostała zastrzyk po pierwszym porodzie a w drugiej ciąży przeciwciała i tak się zaczęły robić, była w 32 tc już ale z dzieckiem było wszystko ok, tyle że zalecili jej później stałe wizyty no i większą ostrożność jeśli chodzi np. o ruchy dziecka.

Ja mam minusa córcia po tacie dostała plusa i dostałam zastrzyk zaraz rano po porodzie. Bardzo tego pilnowali. Możesz sobie zrobić odczyn Coombsa- to sprawdzenie czy nie ma przeciwciał.

ja tez jestem Rh -, maz Rh+; immunoglobuline mialam podawana przed pierwszym porodem i zaraz po, wielokrotnie mialam tez badany poziom przeciwcial, w obu ciazach; no ale nie mam porownania jak w Polsce prowadza takie ciaze lekarze, nie mam porownania; rodzilam w innym kraju;

Gość b.e.a.t.a
Ja rodzilam pierwsza corke w Polsce a druga w UK. Mam rh-, obie corki maja rh+, w obu przypadkach po porodzie sprawdzili grupe krwi dziecka a po tym dostalam immunoglobuline. Natomiast jesli ktores z moich dzieci mialoby rh-, to immunoglobulina po porodzie nie bylaby potrzebna.