Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ana0x2

Zakalec w pizzy, znowu!

Polecane posty

Gość Ana0x2

Witam :) Jak bym tej pizzy nie robiła, zawsze zakalec wychodzi :( piekarnik mam stary, gazowy. Dodatków nie daję dużo. Pieczarek nie podsmażam, ale z drugiej strony to nie ma ich aż tyle... Możecie coś doradzić?

Gość Ana0x2
Przepis mam sprawdzony, wieloletnio używany, maminy :) W domu zawsze wychodzi, robię dokładnie tak samo. Jestem pewna, bo nieraz pomagałam... Ale jak robię sama, to nie wychodzi. Proszku nie dodaję.

Gość kaśki82.
więc pora wypróbować mój sprawdzony przepis który przez przypadek odkryłam. pizza naprawdę godna polecenia. Od kiedy ją robię już nie zamawiamy na wynos. Poszukam i za chwilkę wkleję link.

Gość kaśki82.
Dodam tylko że wychodzi ZAWSZE udana.

Gość Ana0x2
Będę wdzięczna :) moja to: drożdże (świeże), woda, mąka, sól, olej. Dodam, że mojej mamie wychodzi zawsze bez wyjątku, tylko mi nie chce... Przed ułożeniem dodatków podpiekam ok 10-12 minut. I tak wierzch jest zawsze mokry.

Gość Ana0x2
Podbijam, może ktoś coś jeszcze napisze? :)

Gość do..
ahh w pizzy..oj przepraszam - zle zroumiałem..

Gość Ana0x2
No ja nie daję proszku, już pisałam :)

Gość Ana0x2
Też wypróbuję :) a masz jakąś specjalną kolejność układania dodatków? Może to o to chodzi...

mam, gotuję mleko do wrzątku, później czekam aż ostygnie coby się drożdże nie zważyły, następnie mieszam mleko z drożdżami, wlewam do mąki, dodaje soli i olej i ugniatam ciasto

Gość Ana0x2
Ciasto robię tak samo, tylko że z wodą. Zakalec jest na samym wierzchu, na styku ciasta i warzyw. Rzeczy na cieście nie układam dużo, żeby nie puszczały tyle soku, ale to nie pomaga...

Gość henio.
Dla mnie pizza to skarpetami wali !

Gość Ana0x2
Pomidorów i ogórków nie daję :) koncentratu także nie. Najpierw idzie ser tarty, a potem warzywa i szynka... Nigdy nie zwróciłam uwagi na ich kolejność, więc to może w tym jest problem. Pieczarek nie podsmażam. Ogólnie dodaję pieczarki, szynkę, brokuł, paprykę żółtą.

Zrob tak: 2,5 szkolanki mąki, 30g drozdzy, ok. szklanki wody. 2 lyzki oleju, 1,5 lyzeczki soli, 1 lyzeczka cukru. do maki dodaj olej, potem dodaj wczesniej rozpuszczone drozdze w poł szklanki ciepłej wody z cukrem. troche zagniec , potem dodaj sol, zagniataj jak za zadkie to dodoaj maki lub wody. na wierzch poloz co tam chcesz. i piecz w 200 stopniach ok 10-12 minut jak spod bedzie rumiany to jest ok.

do ciasta daj proszek do pieczenia,i nie otwieraj piekarnika,daj ciasto do nagrzanego piekarnika 200stopni