Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytający2012

Zasiłek opiekuńczy- Piąte stadium niewydolności nerek ktoś się wypowie

Polecane posty

Gość Pytający2012

Wykryto u mnie niedawno chorobę Piąte stadium niewydolności nerek jest to ciężka niewyleczalna choroba jestem dializowany 3 razy w tygodniu.... więc mam do was takie pytanie jak mam załatwić sprawy związane ze stopniem niepełnosprawności.... I drugie moje pytanie Opiekuje się mną córka która nie może przez to podjąć żadnej pracy czy przysługuje jej zasiłek pielęgnacyjny na mnie. Proszę o odpowiedz osoby które się na tym znają. Dowcipnisiom dziękuję

Gość jaq
wybacz, ale z tego co wiem, ludzie mający taka chorobę dlugo nie zyją :/

Gość Pytający2012
Dziekuje bardzo ale nie mogę sobie poradzić ze znalezieniem czegoś na ten temat na tej stronie .... pomożesz...

Kurcze, co do stopnia niepelnosprawnosci, to papierki z urzedu Ci powinien wypelnic lekarz rodzinny i ten u ktorego sie leczysz, potem chyba komisja lekarska... Niech corka pochodzi i popyta

Gość Pytający2012
wybiera sie jutro do miejskiego Ośrodka pomocy społecznej...

Gość Pytający2012
Dziekuje Bardzo.

Gość ahgdhagdjgkja
Musisz z PFRON wybrac formularze, które wypełnia lekarz (rodzinny/ specjalista) te dokumenty składasz w oddziale Pfron, i czekasz na wezwanie na komisję orzekającą ( komisja to zbyt dużo powiedziane - zazwyczaj składa się z lekarza orzecznika) po uzyskaniu odpowiedniego stopnia niepełnosprawności czyli tzw. I znaczny stopień zwracasz się do mopsu o zasiłek. Jest to możliwe także w przypadku umiarkowanego stopnia czyli tzw. II grupy jeżeli niepełnosprawność powstała przed 16 rokiem życia

Gość erwerwe
wszystko zalezy od stopnia niepełnosrpawnosci jaki ci przyznają Trzeba się postarac o orzeczenie o niepełnosrawnosni, wydaje je własciwy organ, lekarz bedzie wiedział gdzie cię pokierowac jakbys zdobył znaczny stopień to by się nalezała całkiem konkretna kasa

Gość erwerwe
tylko że prfon nie ma nic do tego, tam się mozna zwracac o dofinansowanie do rehabilitacji

Gość erwerwe
a, i zasiłek opiekuńczy to 520 zł, a zasiłek pielęgnacyjny to 150 zł, dwie rózne rzeczy

Gość szczerbata Mariola
idziesz do Zusu po druki na rentę i mówisz żeś pierwszy raz . Wypisujesz to ci do ciebie należy a resztę zanosisz lekarzowi prowadzącemu-on wypisuje a ty z tym wracasz do Zusu i oddajesz (wszystko se pokseruj żebyś miał dowód co im oddałeś i kiedy -podbiją ci pieczątkę) na bank dostaniesz 1 grupę znaczy całkowitą niezdolność do pracy ,żeby uzyskać dodatek musisz mieć orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji. Dlatego też jak pójdziesz po druki to poproś również o ten dotyczący dodatku pielęgnacyjnego. Później czekasz na komisję.

Gość szczerbata Mariola
co zaś do córki , hm... wątpię czy się je coś należy. Dlaczego nie może iść do pracy,m ty nie dasz sobie rady w domu przez te parę godzin? Ile masz lat?