Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alekssisis

od kiedy budyń i kisiel

Polecane posty

Gość alekssisis

Kiedy mozna zaczac podawac dziecku budyn i kisiel? Chodzi mi o takie kupne. I ktore sa najlepsze dla naszych pociech? moja coreczka ma 9 miesiecy

Gość jlodfgt
to kislu jeszcze nie mam jak najpozniej to chemia samej cos zrob za duzo chemi

Gość alekssisis
ale ja sie pytam od kiedy mozna kupne podawac a nie co mogę zrobić itp

Gość zonaKraka
Kisiel też dawałam domowy bo nie ma przy nim wcale więcej roboty niż przy kupnym. Sok przecierowy się podgrzewa i kiedy się zagotuje daje się odrobinę mąki ziemniaczanej rozrobionej wodą. Banalne i równie szybkie jak każdy inny. A budyń z torebki dawałam chyba ok. 10- 11 mca, ale rzadko dostawał.

aaaa_wazka Mój jest czekoladowym chłopakiem :D Przepis znalazłam na jednym z blogów i się jego trzymam bo jest naprawdę przepyszny. 250 ml pełnego mleka 125 ml śmietany kremówki 60 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 35 g kakao 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 żółtka 60 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (możecie zastąpić mleczną, jeśli za gorzką nie przepadacie, bowiem czekoladę czuć dość mocno) Mleko lekko podgrzać razem z kremówką w rondelku. W osobnej miseczce wymieszać cukier, mąkę ziemniaczaną i przesiane kakao. Dodać 2 łyżki gorącej wody oraz trochę podgrzanego mleka (tyle, by wymieszać wszystko na gładką pastę, jak w tradycyjnym budyniu). Do mleka wlać gotową pastę, dodać ekstrakt z wanilii i roztrzepane żółtko, wymieszać, podgrzewając. Podgrzewać cały czas, mieszając, aż do otrzymania gęstego budyniu (uwaga: szybko się przypala). Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Nalać do miseczek

no przepis już wydrukowałam, fajny, aż ślinka leci tylko co z tą wanilią?

Gość jhgzftftfgfg
Autorko a skąd mają wiedzieć ludzie od kiedy można podać budyń z torebki skoro on dla nikogo nie jest pożywny (ani dla dziecka ani dorosłego) ale jeżeli miałabym podać jakąś wskazówkę to może 3 rok życia dziecka bo wtedy żołądek może już sprawnie sobie z małą chemią radzić.

Gość a po co?
sie daje kisiel i budyn dzieciom? ja sama nie jem, moj synek ma 2,5 roku i na oczy nie widzial...

no taki czekoladowy budyń to ma jednak właściwości zdrowotne, magnez, zelazo, z czekoladą gorzką

a kisiel witaminy, pod warunkiem, ze soku owocowego nie gotujesz, a tylko wlejesz do mąki ziemniaczanej zagotowanej, albo wrzucisz owoce a deser super

Ja rzadko piekę ciasta czy torty to się na takich specyfikach nie znam:) Ale przepis smakowicie wygląda i trzeba będzie wypróbować.

Gość gość
Ale domowy i zdrowy budyń, z 3 lyzkami cukru. No poprostu brawo.

Gość gość
Zawsze robie domowy kisiel czy budyn, dokladnie tyle samo czasu zabiera , co kupny. Po prostu do gorącego.mleka czy soku/kompotu dodaje make ziemniaczaną( tak jak w pzrzepisie z proszku rozmieszana w zimnym plynie. Słodze, jesli trzeba, czesto miodem. na ogol zalewam nim mrozone owoce, wtedy calosc jest ani goraca, ani lodowata, no i smaczniejsza.