Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alekssisis

od kiedy budyń i kisiel

Polecane posty

Gość alekssisis

Kiedy mozna zaczac podawac dziecku budyn i kisiel? Chodzi mi o takie kupne. I ktore sa najlepsze dla naszych pociech? moja coreczka ma 9 miesiecy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jlodfgt
to kislu jeszcze nie mam jak najpozniej to chemia samej cos zrob za duzo chemi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alekssisis
ale ja sie pytam od kiedy mozna kupne podawac a nie co mogę zrobić itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zonaKraka
Kisiel też dawałam domowy bo nie ma przy nim wcale więcej roboty niż przy kupnym. Sok przecierowy się podgrzewa i kiedy się zagotuje daje się odrobinę mąki ziemniaczanej rozrobionej wodą. Banalne i równie szybkie jak każdy inny. A budyń z torebki dawałam chyba ok. 10- 11 mca, ale rzadko dostawał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aaaa_wazka Mój jest czekoladowym chłopakiem :D Przepis znalazłam na jednym z blogów i się jego trzymam bo jest naprawdę przepyszny. 250 ml pełnego mleka 125 ml śmietany kremówki 60 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 35 g kakao 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 żółtka 60 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (możecie zastąpić mleczną, jeśli za gorzką nie przepadacie, bowiem czekoladę czuć dość mocno) Mleko lekko podgrzać razem z kremówką w rondelku. W osobnej miseczce wymieszać cukier, mąkę ziemniaczaną i przesiane kakao. Dodać 2 łyżki gorącej wody oraz trochę podgrzanego mleka (tyle, by wymieszać wszystko na gładką pastę, jak w tradycyjnym budyniu). Do mleka wlać gotową pastę, dodać ekstrakt z wanilii i roztrzepane żółtko, wymieszać, podgrzewając. Podgrzewać cały czas, mieszając, aż do otrzymania gęstego budyniu (uwaga: szybko się przypala). Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Nalać do miseczek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no przepis już wydrukowałam, fajny, aż ślinka leci tylko co z tą wanilią?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jhgzftftfgfg
Autorko a skąd mają wiedzieć ludzie od kiedy można podać budyń z torebki skoro on dla nikogo nie jest pożywny (ani dla dziecka ani dorosłego) ale jeżeli miałabym podać jakąś wskazówkę to może 3 rok życia dziecka bo wtedy żołądek może już sprawnie sobie z małą chemią radzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a po co?
sie daje kisiel i budyn dzieciom? ja sama nie jem, moj synek ma 2,5 roku i na oczy nie widzial...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no taki czekoladowy budyń to ma jednak właściwości zdrowotne, magnez, zelazo, z czekoladą gorzką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a kisiel witaminy, pod warunkiem, ze soku owocowego nie gotujesz, a tylko wlejesz do mąki ziemniaczanej zagotowanej, albo wrzucisz owoce a deser super

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja rzadko piekę ciasta czy torty to się na takich specyfikach nie znam:) Ale przepis smakowicie wygląda i trzeba będzie wypróbować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale domowy i zdrowy budyń, z 3 lyzkami cukru. No poprostu brawo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zawsze robie domowy kisiel czy budyn, dokladnie tyle samo czasu zabiera , co kupny. Po prostu do gorącego.mleka czy soku/kompotu dodaje make ziemniaczaną( tak jak w pzrzepisie z proszku rozmieszana w zimnym plynie. Słodze, jesli trzeba, czesto miodem. na ogol zalewam nim mrozone owoce, wtedy calosc jest ani goraca, ani lodowata, no i smaczniejsza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×