Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość coś z tym muszę zrobic

jak odstawic podajcie sposoby!!!!!!!!!

Polecane posty

chce odstawic dziecko od piersi ma 8 mcy! jak robie to sukcesywnie to ono domaga sie jeszcze wiecej jakby czuło!!!!!! ja mam dosc zwlaszcza nieprzespanych nocy!!!! mam dosc! co zrobic, zeby nie było drastycznie?

Gość saalomon
zgugluj sobie

tak próbuję ale noce! w nocy tak się nie da!!!

Gość mama dwóch dziewczynek
Ja Ci powiem jak ja odstawiłam - drastycznie i z dnia na dzień i w przypadku mojego dziecka to była najsłuszniejsza decyzja. Starszą córkę po prostu mniej przystawiałam, czasami na noc "zapomniałam" jej dać pierś i tak samoistnie pokarm zanikał a ona się odzwyczaiła. Mała natomiast czym starsza tym więcej się domagała, w nocy po 4-5 razy pobudka, rano szał, jak wracałam z pracy to godzina na piersi... chodziłam na pół przytomna i czasami nie miałam ochoty wracać do domu, bo ona od progu rzucała się na mnie... na prawdę byłam wykończona i podjęłam decyzję o odstawieniu. Wieczorem podałam jej ostatni raz pierś, jak zjadła to powiedziałam, że wypiła całe mleko... zabandażowałam się /nie udało mi się stracić pokarmu w ten sposób, ale mała nie widziała piersi/ i poszłam do mamy na kawę a ją kładł mąż. Marudziła, ale zasnęła. W nocy był koszmar, bo chciała piersi, a ja niepotrzebnie się pokazałam /jeżeli masz jak to przenocuj poza domem, albo nie pokazuj się/. Jakoś wspólnie udało nam się ją ułożyć, kilka razy tej nocy się budziła. Rano ja wcześnie wyszłam na zakupy, wróciłam po jej śniadaniu, później znowu gdzieś wyskoczyłam, a jak byłam i ona chciała pierś to pokazywałam, że nie ma, że wypiła... Kolejna noc już ok, rano wstała, pokazała na moje piersi i mów "ma..." ;-) wkońcu zaczęłam normalnie funkcjonować i wysypiamy się obie. Najlepiej jest zniknąć dziecku z oczu na odstawienie, jeżeli maluch nocuje gdzieś poza domem to możesz go oddać na weekend np. a jeżeli nie to Ty wyskocz gdzieś, albo przynajmniej znikaj na pory karmienia. Szybciutko się przestawi tylko musisz być konsekwentna i nie dawać jak już podejmiesz decyzję o odstawieniu.

Jak odstawiałam to mój budził się raz, góra dwa na karmienie. Jak już całkiem zakończyłam karmienie w ciągu dnia to w nocy jak się obudził po prostu nie dałam. Trochę popłakał ale go poprzytulałam i zaraz zasypiał. Przez 3 noce jeszcze się tak budził a później już spał do rana bo wiedział, że i tak nie dostanie :)

Gość kaftanik niebieski
zawczasu jeszcze, karm do roku

Gość mama dwóch dziewczynek
moja córka miała 16 m-cy; ja walczyłam z pokarmem jeszcze dwa tygodnie po odstawieniu, ona właściwie dwa dni wspominała...

Gość metoda jest jedna
trzeba odstawić raz i już u mnie odstawianie stopniowe w ogóle nie miało sensu, bo mały jadł tylko rano i wieczorem, a potem przez całą noc:O myślałam, że się wykończę od tego niewyspania, bo jeszcze obowiązkowo codziennie pobudkę robił rano między 5 a 6:O nie było wyjścia więc skończyłam karmić z dnia na dzień

Gość metoda jest jedna
aaaa i miał wtedy 9 miesięcy