Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość YOSOY88

Język angielski.

Polecane posty

Gość YOSOY88

Mam ogromny problem. Rozumiem wszystko, kiedy ktoś mówi po angielsku, rozumiem kiedy czytam jakiś tekst w tym języku, mogę oglądać film bez napisów i lektora i rozumiem wszystko...ale nie potrafie tak "z biegu" ułożyć zdania,żeby prowadzić z kimś swobodnie rozmowę... Mam duzy zasób słownictwa, ale straszny problem z układaniem zdań, tzn. ułoże zdanie, ale zajmie mi to chwilę ( a rozmawiajac z kimś, to nie wchodzi w gre). Chciałabym,żeby te rozmowy były plynne... Jak mam się tego nauczyć, tak na własną rękę? Znacie jakieś strony internetowe itd? Może macie jakieś sposoby?

Gość trutu tu tu
Wziąć książkę repetytorium gramatyki, przerobić ją, poćwiczyć w mowie, np. robiąc ćwiczenia staraj się najpierw je robić werbalnie, a potem piśmiennie :) Układaj sobie dialogi i symuluj jakbyś z kimś rozmawiała :)

wynająć korepetytora na konwersacje i poprostu rozmawiać słuchanie radia i oglądanie filmów po angielsku to dobre ćwieczenie ale do swobodnego porozumiewania się musisz mieć interaktywne ćwiczenia - jeśli możesz znajdź native speakera, jeśli nie poprostu anglistę i on cię już poprowadzi rzez rózne tematy jeśli nie stać cie na korepetycje, znajdź kilka tematów (od prostych, typu: co lubisz, jakie filmy, ulubione książki itp. do trudniejszych - sytuacja polityczna, podróże, ostatnie wydarzenia) oraz scenek sytuacyjnych (jak kupić bilet w kinie, zamówic posiłek w restauracji, wytłumaczyć komus drogę) i napisz na każdy temat krótkie wypracowanie, a potem czytaj je na głos starając sie zapamiętać - będziesz miec w głowie kilka dobrych zdań, gotowych wypowiedzi, nie będziesz sie zastanawiać nad doborem słownictwa i konstrukcji podczas konwersacji, na dobry początek :)

Gość YOSOY88
No właśnie próbuje. Oglądam jakieś np. wywiady i staram się odpowiedzieć na nie po angielsku...gadam sama do siebie

Gość YOSOY88
W szkole uwielbiałam ten język, bardzo dobrze mi szlo, bez żadnego wysiłku. Nauczyciele byli zachwyceni moim akcentem... Od skończenia LO minęło 5 lat i staram się być z tym językiem na bierząco-odświeżam wszystko w pamieci. Mam jakąś smykalkę do tego i nie chciałabym tego zaprzepaścić.

Gość YOSOY88
bieżąco-przepraszam

Gość There's only one way
Najszybszym sposobem jest rozmawianie w jezyku angielskim na codziennie.Jesli mieszkasz za granica, warto znalesc kolezanke,kolege,zeby moc praktykowac.Daje 2m-ce max i smigasz perfecto :) Wiem cos o tym.

Gość moja rada - pamietaj, ze
najwazniejsze jest to CO chcesz powiedzic, a nie JAk. Ludzie maja cie zrozumiec. Jest tyle odmian angielskieo,ze naprawde poprawnosc nie jest tak istotna. Jezyk jest po to, zeby sie porozumiwac. Postaraj sie rozmawiac z ludzmi, ktorzy nie znaja polskieo , znajdzcie ciekawe tematy. Samo pojdzie, wprawisz sie i bedzie coraz lepiej. Jest to zdecydownie najlepszy sposob. wypraktykowałam.

Gość YOSOY88
Na pewno wyjazd za granice, jest najlepszym sposobem na naukę języka. Myślałam, o tym ale nie pojechalabym tam w ciemno. Musialabym miec nagrana pracę i jakiś pokoj...a niestety nie mam znajomości.