Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Adriannaa

NuvaRing

Polecane posty

Gość Adriannaa

Witam drogie forumowiczki. :) Potrzebuję porady odnośnie krążka, a obawiam się, że zanim przejrzę wszystkie wypowiedzi z różnych źródeł, może być za późno. Czeka mnie pierwsza aplikacja NR i pytanie odnosi się właśnie do jej terminu. Przeczytałam ulotkę, zawsze czytam, jednak wolę się upewnić. Od 2 lat stosuję antykoncepcję hormonalną. Do tej pory stosowałam Syndi, jednak 2 latach z drobnym przerwami okazuje się, że to zdecydowanie za długo i przyszedł czas na zmianę. Ostatnią tabletkę Syndi przyjęłam 19 sierpnia i za radą lekarza bez 7-dniowej przerwy od razu 20 sierpnia zażyłam pierwszą tabletkę Daylette. Jednak ten środek mi nie podpasował, mam nietolerancję laktozy i zaczęły się duże problemy gastrologiczne. Dodam, że w tej kwestii do Syndi też się przyzwyczajałam te 2 lata, ostatnio było lepiej. Jednak przy Daylette stało się to nie do wytrzymania. Miałam spróbować innych tabletek, jednak ostatecznie z lekarzem doszliśmy do wniosku, że może krążek. I TERAZ ODNOŚNIE PYTANIA: W środę (19.09.2012) przyjęłam ostatnią tabletkę Daylette. Lekarz zalecił mi założyć NR w pierwszym dniu okresu. I niby ok, tylko od poniedziałku zaczęłam plamić taką ciemnobrązową wydzieliną, czasem taka pojawia mi się przed okresem. Trwa ona już 5 dni, choć dzisiaj jakby mniej. W poprzednim miesiącu okresu nie miałam, bo brałam tabletki bez przerwy, w tym mam teraz czekać do okresu, żeby założyć krążek, tylko zaczynam się obawiać, że takiego krwawienia z prawdziwego zdarzenia mieć już nie będę. Do tej pory nie założyłam NR, ponieważ nie traktowałam tego jak krwawienie. W ulotce jest informacja, że jeśli w poprzednim miesiącu kobieta przyjmowała antykoncepcję hormonalną w postaci tabletek, to pierścień należy założyć najpóźniej w dniu następującym po przerwie. Daylette ma system 24+4 placebo. Ostatnich 4 placebo nie brałam ze względu na problemy gastrologiczne. Zresztą to i tak "puste" tabletki. Kochane użytkowniczki NR i nie tylko :), co mi radzicie? Mam naiwnie czekać na to krwawienie, które nie wiem nawet, czy przyjdzie, czy założyć krążek wg ulotki po przerwie w tabletkach (najpóźniej na następny dzień po przerwie)? P.S. Najpóźniej w następnym dniu po przerwie w tabletkach oznacza założenie krążka w dniu wzięcia aktywnej tabletki z nowego listka. A najwcześniej to kiedy? ;) Zresztą to dziwne, że lekarz zalecił mi założenie go 1 dnia okresu, kiedy w ulotce jest informacja, że w przypadku stosowania antykoncepcji hormonalnej w poprzednim miesiącu zaaplikować krążek po przerwie.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować